PRIVLAČI IH VONJ

Neobično otkriće: Smrdljive čarape su najbolja obrana od komaraca koji prenose malariju!

 Goran Sebelic / Cropix
Istraživanje je pomogla zaklada Billa i Melinde Gates te kanadske nevladine udruge Grand Challenges, koji su donirali 775 tisuća dolara

Smrad prljavih čarapa mogao bi postati učinkovit način za borbu protiv malarije koju prenose komarci, otkrila je ekipa znanstvenika u Africi, koja se nada kako će njihovo istraživanje uroditi plodom jer ova strašna bolest godišnje odnese oko 800 tisuća života diljem svijeta , od čega ih je 90 posto u na Crnom kontinentu.

Znanstveni tim predvodi dr. Fredros Okumu iz Zdravstvenog instituta Ifakara u Tanzaniji, a do otkrića su došli tako što su otkrili kako insekte privlači vonj nogu. Potom su isprobali privući insekte smrdljivim čarapa i uspjeli su, insekti su upali u smrtonosnu zamku.

Ta zamka je kutija u kojoj se nalazi čarapa ili sintetički predmet koji ispušta snažan vonj, a pokazalo se da privlači četiri puta više komaraca nego čovjek. Kada uđu u tu kutiju ubije ih insekticid ili biološki agens.

Istraživanje je pmogla zaklada Billa i Melinde Gates te kanadske nevladine udruge Grand Challenges, koji su donirali 775 tisuća dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:57