NA JELOVNIKU

Sjemenke za dobro zdravlje

Sjemenke suncokreta, lana, bundeve, maka i druge uljne sjemenke bogato su vrelo esencijalnih masnih kiselina omega-3 i omega-6

Kad ste posljednji put upotrijebili sjemenke u svojoj kuhinji? Da, uglavnom ih svi nekako podcjenjujemo i najčešće tretiramo kao otpad, iako upravo taj sitni dio biljaka sadrži niz tvari dragocjenih za naše zdravlje, borbu protiv stresa, ali i starenja. Ako niste znali, korisne su za liječenje brojnih svakodnevnih tegoba, od lijenih crijeva i sindroma nadraženog kolona do nesanice, kašlja i neugodnog daha... Priznajte, to je sasvim dovoljno razloga da ih prestanete ignorirati i počnete redovito koristiti kao dodatke jelima.

Uljne sjemenke - lijek za srce

Sjemenke suncokreta, lana, bundeve, maka i druge uljne sjemenke pravo su vrelo esencijalnih masnih kiselina omega-3 i omega- 6 koje su nužne za srce, krvožilni sustav i mozak. Osim toga, bogate su vitaminima B skupine, posebno vitaminom B6 koji je vrlo važan za živčani sustav i probavu, B1 koji je potreban za pravilan rad srca te B3 koji pospješuje regulaciju kolesterola u krvi. Sadrže i prilične količine cinka i selena, minerala poznatih po antioksidativnom djelovanju zahvaljujući kojem usporavaju starenje stanica. No, to nije kraj njihovih dobrobiti: odličan su prirodni izvor energije i podižu raspoloženje, a posebno su preporučljive za ublažavanje neugodnih simptoma PMS-a. Korisne su i trudnicama, kojima osiguravaju opskrbu tvarima nužnim za pravilan razvoj ploda.

Savjet: Koliko god bile dobre za zdravlje, ne pretjerujte s njima jer imaju veliku kalorijsku vrijednost. Najbolja mjera je jedna jušna žlica dnevno.

* Boražina - hrana za kožu

Ulje od sjemenki ove biljke (koje se može kupiti i u obliku tableta) obiluje gama-linolenskom kiselinom, koja ima protuupalno djelovanje, pomaže u reguliranju kolesterola u krvi te održava optimalnu cirkulaciju krvi. Uz to, korisno je za uspostavljanje optimalne razine masnoće u koži, a njegovi aktivni principi sprečavaju razvoj upalnih procesa te imaju antioksidativni učinak na kožno tkivo. U prilog tomu idu i brojna istraživanja koja su pokazala da ulje boražine pomaže u liječenju kožnih oboljenja.

* Suncokret - energetska i mineralna bomba

Sjemenke suncokreta imaju visok postotak višestruko nezasićenih masti, poput linolne kiseline, koje pospješuju procese koagulacije krvi, te lecitina zahvaljujući kojem održavaju pod kontrolom razinu kolesterola u krvi. Imaju i visok udio proteina, ugljikohidrata, vitamina skupine B te D i E vitamina. I što je najbolje, odličan su izvor minerala, te su vrlo preporučljiv dodatak jelima u razdobljima pojačanog fizičkog ili psihičkog stresa. Možete ih grickati između obroka, no ukusne su i kao dodatak salatama i kruhu.

* Mak - za potpuno opuštanje

Ove male, tamne sjemenke imaju blago sedativno djelovanje i pospješuju opuštanje, stoga su odličan izbor u periodima pojačanog stresa, ali i prije odlaska na počinak, za brže uspavljivanje.

Njihov blago aromatičan okus dobro se slaže s kruhom i pecivima ili kao nadjev za kekse i kolače. Mogu se dodati i kao začin jelima od riže, povrća i raznim umacima koji se služe uz mesna i riblja jela, a želite li pojačati njihovu aromu, prije upotrebe ih popržite.

* Bundeva - eliksir za kosu

Osim što sadrže puno željeza, sa samo 50 g sjemenki bundeve možete zadovoljiti trećinu dnevne potrebe organizma za cinkom, koji je ključan element za imunološki sustav te za zdravlje kože i kose. Uz to, sadrže i odličnu mješavinu antioksidativnih tvari, mnogo proteina, ugljikohidrata i masnoća, a posebno esencijalnih masnih kiselina omega-3. Vjerojatno već znate da su ukusne za grickanje, ali probajte ih dodati i u predjela, juhe, umake ili salate i bit ćete ugodno iznenađeni.

* Sezam - jača i gradi kosti

Ove vrlo aromatične sjemenke pravi su koncentrat minerala, posebno kalcija koji je ključan za zdravlje kostiju, a čiju asimilaciju pospješuje prisutnost magnezija. Stoga je jedna šaka ovih sjemenki dnevno odlična prevencija osteoporoze te pomaže u periodima povećanih napora i stresa. Uz to, sadrže i sezamin, koji pospješuje smanjenje apsorpcije kolesterola, a istraživanja su pokazala da pomažu i protiv kiseline u želucu. Koristite ih kao dodatak kruhu i pecivu te keksima i kolačima.

* Lan - za obrambeni sustav

Sjemenke lana sadrže visoku količinu esencijalnih masnih kiselina nužnih za zdravlje srca i krvožilnog sustava, živčanog te obrambenog sustava organizma. Također, zahvaljujući biljnoj sluzi koja u kontaktu s vodom povećava volumen, odlične su za regulaciju probave, imaju blago laksativno djelovanje te ublažavaju osjećaj gladi. Koristite ih kao dodatak jogurtu, juhama ili žitnim pahuljicama ili za pripremu ukusnog čaja.

Aromatične sjemenke za savršenu probavu

Njihova je najvažnija karakteristika da pospješuju pravilan rad crijeva. Pomažu održavanju ravnoteže crijevne mikroflore te na taj način sprečavaju fermentacije i stvaranje crijevnih plinova, čime preveniraju nadutost i grčeve u trbuhu. Osim toga, dragocjeni su saveznici za ublažavanje stresa jer ulja koja im daju posebnu aromu imaju opuštajući učinak, a njihovi aromatični spojevi imaju i dodatne prednosti: čine dah ugodnim i olakšavaju probavu hrane.

* Kopar

Osvježavajuće sjemenke kopra imaju višestruke pozitivne učinke: sprečavaju fermentaciju, potiču stvaranje mlijeka u rodilja te pomažu u zaustavljanju štucanja.

Možete ih koristiti za začinjanje ribe i juha, svježih i odležanih sireva ili za pripremu čaja, ali i grickati same kao biste osvježili dah.

* Anis

Sjemenke anisa sadrže biljne sluzi korisne za probavu, flavonoide antioksidativnog i protuupalnog djelovanja te esencijalno ulje bogato anetolom - tvari koja im daje karakterističnu aromu. Osim što potiču tek i probavu, olakšavaju oslobađanje crijevnih plinova i ublažavaju bolove uzrokovane kolikama, smiruju kašalj i odlično pomažu protiv nesanice i stresa.

Dodajte ih u umake, krem-juhe, kruh i pekarske proizvode ili kombinirajte sa slatkišima, kuhanim voćem, suhim smokvama ili maslinama.

* Korijandar

Sjemenke ove biljke odlične su za probavu i sprečavanje fermentacije, a posebno se preporučuju osobama koje pate od sindroma nadraženog kolona zbog stresa.

U kombinaciji s komoračem i anisom možete ih koristiti za pripremu ukusnog čaja ili ih pak dodati ribljim jelima kao začin.

* Komorač

Sjemenke ovog tradicionalnog mediteranskog začina obiluju kalijem, nužnim za pravilan rad mišića i dijurezu, a zahvaljujući tome što potiču izlučivanje tekućine, odličan su saveznik u borbi protiv celulita. Sadrže i esencijalno ulje koje im daje karakterističnu aromu, te proteine, ugljikohidrate i antioksidanse. I, naravno, pomažu kod probavnih tegoba, aerofagije (gutanje zraka), bolova i nadutosti u trbuhu te imaju laksativno djelovanje.

Možete ih koristiti za pripremu čaja, u salatama, za začinjanje mesnih jela, ali i slatkiša.

* Kvinoja

Njezine sjemenke ugodnog okusa sadrže visokokvalitetne proteine, sve esencijalne kiseline i lizin - važan jer potiče stvaranje kolagena u koži. Uz to, odličan su izvor fosfora, kalija i magnezija, a kako ne sadrže gluten, mogu ih konzumirati i oboljeli od celijakije.

Prije upotrebe namačite ih u hladnoj vodi, a zatim kuhajte oko 15 minuta te upotrijebite kao začin juhama, salatama i mesnim jelima.

* Kumin

Ove sjemenke intenzivne arome sadrže proteine, ugljikohidrate, flavonoide protuupalnog i antioksidativnog djelovanja te biljne sluzi korisne za zdravlje crijeva. Zahvaljujući takvom sastavu pomažu kod probavnih smetnji, proljeva i neugodnih crijevnih plinova te ublažavaju bolove u trbuhu.

Koristite ih kao dodatak umacima i jelima od povrća i mesa ili za pripremu čaj koji je odličan protiv neugodnog daha i plinova u crijevima.

* Gorušica

Pikantne sjemenke gorušice su odlična pomoć za osobe koje pate od bolesti jetre jer potiču stvaranje žuči.

! Nemojte pretjerati s njihovom konzumacijom jer mogu izazvati nadraženost probavnog sustava te pojavu hemoroida.

Odlične su za aromatiziranje salata i kuhanog povrća, a okus im se dobro slaže i sa žitaricama i svježim sirevima.

Dobro je znati

Sjemenke je najbolje koristiti u izvornom obliku, bez dodatnog soljenja, jer suvišna količina soli dovodi do povećanja koncentracije natrija, što ima nepovoljan utjecaj na povećanje krvnog tlaka i volumena tekućine koja cirkulira organizmom.

Pri kupnji je važno uzeti one koje su djelomično popržene ili kratko kuhane. Prženjem ili kuhanjem u njima se naime uništavaju tvari koje nisu dobre za organizam. Riječ je o nekim biološkim aktivnim molekulama koje predstavljaju antinutritivne tvari. Jedna od njih je inhibitor proteolitičkog enzima tripsina, antitripsin, koji, ako ga ima, umanjuje stupanj razgradnje proteina u namirnici.

Sjemenke se najčešće prodaju pržene, a ako se neke i koriste sirove, potrebna je mala količina.

Mogu se koristiti u juhama, maneštricama, varivima, kao dodatak salatama, a često se stavljaju na peciva ili u razne krušne proizvode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:47