SVI NA BOLOVANJU

STIGLA JE SEZONA 'UREDSKIH VIRUSA' Prostori s brojnim zaposlenicima idealni su za širenje bolesti, evo kako se možete zaštititi od neugodne pošasti

 Profimedia, ImageSource
 

Otvoreni radni prostor s više od dvadeset zaposlenika danas je uobičajen u modernim tvrtkama. Uz smanjenje troškova prostora, pridonosi lakšoj i bržoj razmjeni ideja, boljoj komunikaciji među zaposlenicima, izgradnji radnih navika, ali i širenju "uredskog virusa"!

Da bismo vam objasnili o kakvom je virusu riječ, pokušat ćemo objasniti o kakvoj je pojavi riječ, kakvi su joj simptomi i, naravno, kako se protiv nje boriti, piše Slobodna Dalmacija.

Ovaj virus obično počne harati u novogodišnje vrijeme, sredinom jeseni, ili u rano proljeće. U poslovnom kalendaru prepoznat ćete ga po kratkim rokovima, nadolazećim projektima, nezavršenim izvještajima. Ulaskom u radni prostor zateći ćete svoje kolege naoružane maramicama, toplomjerima, lijekovima protiv kašlja, kapljicama za nos i čajevima od ljekovitog bilja kao da se uskoro otvara ekološki muzej.

Znate da bi vaši kolege rado ostali kod kuće umjesto da idu u akciju opremljeni pomagalima za lakše disanje i da bi se radije odmorili od svih nagomilanih obveza. No ne mogu sebi to priuštiti.

Vi ćete promisliti da je kriva promjena vremena, da smo svi pod stresom, imunitet nam pada, i da će to proći kroz dan-dva. No simptomi se počinju širiti.

Dan dopusta

Virus se širi kihanjem, kašljanjem, kapljicama sline koje padaju na predmete koje dodirujete ili na pod i podižu se prašinom koju udišete. Koliko god vi izbjegavali kolegu koji kiše, zajednički otvoreni prostor neizbježno pridonosi širenju virusa.

Prvi simptomi virusa su glavobolja, curenje iz nosa, teško disanje i gutanje, suzenje očiju, suho grlo i promuklost. Osjećate se slabo, kao da vas hvata temperatura, a zapravo je samo lagano povišena.

Kako se izboriti s napadima kihanja i kašlja?

Prvi je instinkt tražiti od šefa da kolegi odobri dan dopusta ili da sami odlučite, dok virus hara, raditi od kuće. No, što napraviti ako ta dva scenarija nisu izvediva.

Imunološka obrana

Limun, povećani unos vitamina C, topli čajevi i med, poznati su i provjereni saveznici, ali za kvalitetnu zaštitu od virusa, morate što češće boraviti na svježem zraku ili barem pauzu tijekom radnog dana iskoristite za kratku šetnju na otvorenom.

Ako i sami imate problema s prehladom ili uočavate prve simptome, kao što su kašalj ili kihanje, pokrijte lice maramicom, ali nikako ga ne prekrivajte golim šakama. Kada vam maramica nije pri ruci, koristite unutrašnjost lakta za pokrivanje lica.

Ako kašljete, osobito je važno da što češće konzumirate topli napitak i da uzimate neki praparat protiv kašlja. Pri izboru preparata protiv kašlja vodite se iskustvom i dokazanom kvalitetom. Najbrže pomažu šumeće tablete, koje možete otopiti u čaši tople vode i odmah popiti.

Češće perite ruke. Ruke perite sapunom i toplom vodom barem 20 sekundi. Ako niste u mogućnosti češće ustajati s radnom mjesta, koristite gel za dezinfekciju na bazi alkohola.

Nemojte dodirivati lice. Dodirivanjem očiju, nosa i usta bakterije se najlakše prenose. Osim toga, pipkanje lica je ružna navika koja pridonosi nastajanju akni.

Očistite radni prostor. U vrijeme kada uredski virus hara preporučljivo je češće prebrisati i dezinficirati radni prostor. Telefonske slušalice, stolna računala, tipkovnice, miš, slušalice su pune bakterija. Ne opterećujte se što će nekim kolegama ova mjera izgledati čudno. Objasnite im da ste na prvoj liniji obrane od "uredskog virusa" i da bi bilo dobro da se i sami uključe!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:59