DOBRE STRANE LJETA

Sunce liječi problematičnu kožu

Kod nekih kožnih bolesti stanje se može popraviti zahvaljujući djelovanju UV zraka

Stručnjaci upozoravaju na opasnosti pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama, no sunce može i koristiti koži. Štoviše, za neke je kožne bolesti pravi lijek. Primjerice, kod atopijskog dermatitisa i gljivičnih bolesti kože stanje se poboljšava u 80 posto slučajeva, a kod psorijaze u 40 posto. No, da bi se postigli dobri rezultati, suncu bi se trebalo izlagati barem tri tjedna, i to u područjima sa suhom klimom. Znojenje, naime, može nadražiti kožu i pogoršati stanje.

I more može pomoći u liječenju kožnih bolesti. Primjer, bolujete li od psorijaze, dermatitisa ili vitiliga, kombinacija sunca i slane morske vode može imati bolji učinak nego samo UV zrake. Pogledajmo kod kojih stanja ljetovanje može umanjiti problem, koje se bolesti mogu liječiti helioterapijom i koje mjere opreza treba usvojiti.

• Psorijaza

Ova se bolest očituje pojavom manjih ili većih čvorića koji se međusobno spajaju stvarajući površine prekrivene ljuskicama. Bolest najčešće zahvaća vlasište, laktove, koljena, dlanove i stopala.

* Kako djeluju UV zrake

Ultraljubičaste zrake zaustavljaju reakcije obrambenog sustava koje su kod osoba oboljelih od psorijaze pretjerane. Na taj se način regulira stanična izmjena i zahvaćene površine postaju manje ljuskave.

* Što činiti

Okupajte se u moru i odmah legnite na sunce da se osušite. Najbolji rezultati u liječenju psorijaze postižu se kombinacijom sunčanja i kupanja u morskoj vodi. Sol otvara ljuskice, pa ultraljubičaste zrake mogu dublje prodirati. Prije nego što odete na ljetovanje, korisno je na oboljela mjesta nanositi kreme na bazi salicilne kiseline koje potiču odvajanje ljuskica i pripremaju kožu za djelovanje ultraljubičastih zraka. Krema djeluje dosta brzo, stoga je dovoljno nanositi je četiri ili pet dana prije polaska te nastaviti s nanošenjem tijekom boravka na moru. Od pomoći može biti i uzimanje nadomjestaka na bazi masnih kiselina omega-3 i omega-6, koje imaju izrazito protuupalno djelovanje. Na taj način oštećenja kože će brže zacijeljeti. Najbolje bi bilo početi uzimati tablete dva tjedna prije izlaganja suncu, no dobri se rezultati postižu i ako se počnu uzimati tek po dolasku na more.

* Što treba izbjegavati

Ako bolujete od psorijaze, morate jako paziti da ne izgorite. Naime, mrlje se češće javljaju na oštećenim dijelovima kože i na mjestu opekline mogle bi se pojaviti nove mrlje. Dakle, prvih dana boravka na suncu nužno je koristiti preparate za sunčanje sa srednjim i visokim zaštitnim faktorima (od 15 na više), čak i ako ste prirodno tamnijeg tena.

• Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis (ekcem) alergijska je bolest koja često pogađa djecu. Pojavljuje se u obliku crvenih mrlja ili mjehurića, lokaliziranih prvenstveno u pregibima ruku i nogu, koji uzrokuju snažan svrbež.

* Kako djeluju UV zrake

Način djelovanja sunčevih zraka isti je kao kod psorijaze: usporavaju se reakcije obrambenog sustava i regulira stanična izmjena. Osim toga, sunce ima još jedan pozitivan učinak: djeluje kao dezinfekcijsko sredstvo. Naime, u slučaju dermatitisa koža je često napadnuta mikroorganizmima, poput stafilokoka: izlaganjem oboljelih mjesta UV zrakama postiže se antibakterijski učinak i smanjuje upala.

* Što činiti?

Oboljela mjesta obilno namažite kremom jakog hidratantnog djelovanja i odaberite preparate za sunčanje namijenjene osobama s osjetljivom kožom: pomažu u obnavljanju zaštitnog filma kože koji se sastoji od vode i masnoće. U suprotnom, sunčeve zrake previše bi isušile kožu.

* Što izbjegavati

Nakon kupanja u moru nemojte ostavljati tragove soli na koži, jer će je previše isušiti i pogoršati simptome dermatitisa. Stoga se što prije operite u slatkoj vodi. Na plaži pripazite da oboljela mjesta ne dođu u kontakt s pijeskom, koji može nadražiti kožu.

• Vitiligo

Očituje se u obliku mliječnobijelih mrlja uzrokovanih nedostatkom melanina. Najčešće su pogođeni lice, vrat, zapešća i gležnjevi, prsni koš i leđa.

* Kako djeluju UV zrake

Sunce potiče proizvodnju melanina. Na taj način ublažavaju se razlike u boji oboljelih dijelova i ostatka kože.

* Što činiti

Za vitiligo nije dobro direktno se izlagati sunčevim zrakama, jer mogu izazvati opekline na koži: stoga je potrebna konstantna zaštita kože preparatima za sunčanje. Zaštitnu kremu nanosite što češće, barem svaki sat.

* Što izbjegavati

Nemojte za vrijeme cijelog ljetovanja koristiti isti preparat za sunčanje. Koristeći uvijek isti zaštitni faktor, teško ćete uspjeti dobiti boju na zonama zahvaćenim vitiligom. Prvih nekoliko dana koristite preparate s visokim zaštitnim faktorom (50), no poslije postupno smanjujte zaštitni faktor.

• Gljivične bolesti

Najčešće pogađaju područja između prstiju te kožu dlanova i stopala, a oboljenje karakterizira vrlo intenzivan svrbež, tanka i prhutava koža. Mogu se pojaviti i mjehurići ispunjeni tekućinom, okupljeni na jednom mjestu ili rasuti. Nakon nekoliko dana se povlače, a na njihovu se mjestu pojavljuju sitne ljuskice.

* Kako djeluju UV zrake

Sunčeve zrake potiču staničnu izmjenu: mjehurići brže pucaju i stvara se nova koža.

* Što činiti

Prije sunčanja stopala ili dlanove, odnosno zahvaćeno područje, namačite u vodi u koju ste stavili proizvod koji smanjuje znojenje. Nakon kupanja uvijek dobro obrišite kožu između prstiju. Naime, vlaga pogoršava simptome bolesti.

* Što izbjegavati

Nemojte nositi obuću od umjetnih materijala niti čarape od sintetičkih vlakana jer sprečavaju disanje kože.

Kad je sunce štetno i nepoželjno

Izlaganje suncu ne preporučuje se ako patite od akne rosacee i kuperoze. Ako se ipak izlažete sunčevim zrakama, poduzmite sve mjere opreza.

U slučaju akne rosacee, upalne bolesti koja se uglavnom javlja kod osoba u dobi od 40 do 50 godina, liječenje se provodi antibioticima na bazi tetraciklina. No, ti su antibiotici fotosenzibilni, odnosno, ako se sunčate dok ih uzimate, na koži se mogu pojaviti tamne mrlje. Stoga se ljeti morate zaštititi kremama za sunčanje s potpunom zaštitom kako biste izbjegli kožne reakcije.

Kod kuperoze, toplina uzrokovana infracrvenim zrakama sunca može dodatno proširiti kapilare te pogoršati stanje. Stoga je bolje izbjegavati izravno izlaganje suncu te često osvježavati lice hladnom vodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:31