BOLEST USPORENOG LIMFNOG SUSTAVA

TEŽAK POLOŽAJ OBOLJELIH OD LIMFEDEMA U HRVATSKOJ 'Korona će nestati, limfedem će ostati! Ne želimo sažaljenje već razumijevanje institucija'

Ilustracija
 Alistair Heap / Alamy / Profimedia

Uz apel "Korona će nestati, limfedem će ostati", predstavnice Inicijative "Život s limfedemom" upozoravaju u povodu Svjetskog dana te bolesti kako je riječ o bolesti usporenog limfnog sustava o kojoj se malo zna, piše i govori, te upozoravaju na težak položaj oboljelih od limfedema u Hrvatskoj.

Limfedem je bolest usporenog limfnog sustava, odnosno pretjeranog nakupljanja limfe uzrokovanog genetskim poremećajem, operativnim zahvatima, kao i drugim traumama. Limfedem nije smrtonosna bolest, no nije izlječiv.

"Premda je bolest među nama, zdravstvene institucije za sada ne raspolažu s točnim brojem pacijenata, jer se dio njih liječi u privatnim ordinacijama, no broj oboljelih je svakim danom sve veći", ističu Ojdana Koharević i Ivanka Vlajkov Perica iz Inicijative "Život s limfedemom".

Svjesni smo bremenitog stanja u hrvatskom zdravstvu, no uz Svjetski dan limfedema, koji se obilježava od 1994.godine, upozoravamo na težak položaj nas oboljelih od limfedema, te na simboličan način po prvi put obilježavamo taj dan i u Hrvatskoj. O limfedemu se vrlo malo zna, govori i piše, pa je nužno osvijestiti javnost, ali i struku o toj bolesti, kažu predstavnice inicijative.

Ipak, nadu pruža saznanje da se s limfedemom, s pravilnom terapijom, promjenom načina života, vježbom i prehranom, može kvalitetno živjeti.

Terapija je, kažu oboljeli, presudna za život s limfedemom, no pacijenti nemaju odgovarajuću pomoć u zdravstvenom sustavu. Tako veći dio kompletne dekongestivne terapije, koja uključuje limfnu drenažu i bandažu, plaćaju u privatnim ordinacijama.

Loš položaj oboljelih dodatno otežava manjak medicinskog kadra, jer u Hrvatskoj, za razliku od drugih europskih zemalja, još uvijek nemamo specijalista limfologa.

"Cijenimo napore liječnika i terapeuta, poput lanjskog otvaranja ambulante za limfedem u KBC-u Split, no liječenjem limfedema se uz svoju primarnu struku zbog nedostatka limfologa i dalje bave većinom fizijatri, a manje dermatovenerolozi, te vaskularni kirurzi", navode oboljeli.

Također nedostaje limfoterapeuta i fizioterapeuta pa su liste čekanja sve duže, na terapiju se čeka više od godinu dana.

"Ne želimo sažaljenje već razumijevanje institucija, stoga ćemo se zalagati za veća prava pacijenata oboljelih od limfedema, češće terapije u bolničkim ustanovama, te stavljanje na listu HZZO-a svih pomagala u liječenju limfedema. Apel upućujemo ministru zdravstva, predsjedniku Republike, Saboru i Vladi", poručuju predstavnice Inicijative "Život s limfedemom" iz Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:17