JANKOMIR

U POZNATOJ BOLNICI POKRENUT PROGRAM ZA OSOBE S PROBLEMOM TEŽINE Klinika za pretile, žrtve pomodarskih dijeta i terora mladenačkih vitkih tijela

Ilustracija
 Profimedia, Alamy
 

U zagrebačkoj bolnici Sveti Ivan, poznatijoj kao Jankomir po imenu naselja u kojem se nalazi, u rujnu počinje program PUT, namijenjen ljudima koji količinom pojedene hrane ugrožavaju zdravlje.

PUT je skraćenica od “promjena unutarnje težine”, jer kad se jede više nego što treba, nije riječ o fizičkoj gladi, hrana je kompenzacija za neku neugodnu emociju, bilo tugu, strah, nezadovoljstvo, razne frustracije. PUT, kaže dr. Hrvoje Handl, voditelj programa, doista je - put, to će reći zahtijeva vrijeme, jer prvo traži promjenu čovjeka iznutra, što ne ide preko noći, baš kao ni promjena vanjske težine.

Zagreb, 140917.
Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan, Jankomir.
Doktor Hrvoje Handl i nutricionistica Maja Zanko bave se temom debljine kod ljudi.
Na fotografiji: Hrvoje Handl.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Hrvoje Handl

Riječ put, kažu u Handlovu timu, opisuje što se događa u samom liječenju kad se pacijent odluči doći k njima.

Brojne pomodarske dijete i marketing koji ih prati čine da je sve više onih koji se, osim što često imaju i objektivne zdravstvene probleme, u vlastitom tijelu osjećaju loše, srame se svojeg izgleda.

“Svi naši pacijenti u životu su bili na toliko dijeta da im broja ne pamte. Neki su gotovo stalno, tijekom desetljeća pokušavanja da budu zdraviji - namjerno kažem zdraviji, jer su i ‘debljina’ i ‘mršavljenje’ riječi stigmatizacije - bili na nekoj dijeti”, kaže dr. Handl.

“Osim dijete, mnogi počnu i vježbati, ponekad i mahnito. To sve skupa na koncu obično bude mučenje”, dodaje.

Potrebna je uputnica

Program PUT traje sedam mjeseci. Provode ga u poslijepodnevnim satima, ponedjeljkom i četvrtkom od 16.30 do 20.00, što će reći da pacijenti ne moraju na bolovanje, nego da većina može kombinirati liječenje i posao.

Uključeni polaznici dobiju psihoterapiju, uče intuitivno kretanje koje im pomaže promijeniti odnos prema vlastitom tijelu, podučavaju ih nutricionizmu i mindfulness meditaciji. U timu je nutricionistica Maja Žanko, grupnu terapiju provode dr. Handl i Nikolina Essert, Tončica Šiškov radi terapiju pokretom i plesom, a mindfulness meditaciju poučava Marina Vitković.

Zagreb, 140917.
Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan, Jankomir.
Doktor Hrvoje Handl i nutricionistica Maja Zanko bave se temom debljine kod ljudi.
Na fotografiji: Maja Zanko.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Maja Žanko

Prijave primaju na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Na pregled treba doći s uputnicom liječnika opće medicine.

Stalni pritisak

PUT je krenuo kao program “Zdravlje u svakoj veličini tijela”, kako je u nas prevedena knjiga “Health at Every Size” bitna za mnoge koji su bezbroj puta bili na dijetama i nije im uspjelo i onima koji su silno stigmatizirani radi svojeg tijela i njegove veličine. “Takvi ljudi žive u stalnom pritisku, osjećaju sram, depresivni su jer doživljavaju silna poniženja, čak i u liječničkim ordinacijama. Mnogi liječnici pacijentima koji su pretili o njihovoj ‘debljini’ govore posprdno i posramljujuće, čak uvjetuju svoje liječenje tako da im kažu ‘najprije izgubite 15 kila pa mi se javite’. To je neprofesionalno i neetično. Kompulzivno prejedanje i pretilost kao njegova posljedica ozbiljna je bolest, a liječniku se dolazi zbog bolesti. Nije na liječniku da posramljuje pacijenta jer je bolestan.

Zamislite da dođete u ordinaciju i liječnik vam kaže: ‘Idite kući i najprije smanjite upalu zgloba pa mi se vratite’. Nije na nama da raspravljamo o tome kako netko izgleda, nego da ga liječimo kad je bolestan. Temperaturu izaziva čitav niz uzročnika. Jednako kao i pretilost. Zašto se bavimo temperaturom, dajemo i lijek za nju, a pacijenta šaljemo kući, da ide na brutalne dijete i vježbanja pa da nam se onda vrati mršaviji i ljepši? Znam da ću se zamjeriti nekim kolegama, ali vrijeme je da se zamislimo nad našim poimanjem empatijskog pristupa i temeljnih etičkih normi liječničkog zanimanja”, odlučno će dr. Handl, pa govoreći o PUT programu ističe: “Promičemo ljepotu različitih tijela, a pritom nikako ne promičemo da netko tko ima zdravstvene posljedice zbog povećane tjelesne težine ne treba smanjiti težinu. Ne promičemo da svi koji su pretili trebaju takvi i ostati. Nastojimo ljudima pomoći na način koji je manje usmjeren na dijetu, a više na empatiju. Dugoročniji je. Nismo u svađi s dijetama.

Ali, želimo da svatko tko krene na dijetu kojom će za mjesec dana izgubiti 20 kg dobije od svojeg liječnika jasno upozorenje da mu to može jako škoditi. Jer, svaka dijeta može do 18 puta povećati rizik obolijevanja od poremećaja hranjenja poput anoreksije, kompulzivnog prejedanja ili nečeg sličnog. To treba svima postati jasno, kao što je ljudima jasno da se bez kreme ne ide na sunce.”

Simbolika debljine

Bitno je mijenjati javni narativ, u javnosti afirmativno govoriti o različitim tijelima, što će reći govoriti i o ljepoti i operiranih tijela s ožiljcima, kirurgijom osakaćenima, pretilima, invalidnima, deformiranima… To je ideja koja je u temelju i programa PUT.

Biti sretan u svojem tijelu makar ono nije prema “standardima današnjeg narcističnog i komercijalnog svijeta. Je li to moguće i s malo više kilograma? Mi mislimo da jest”, kaže liječnik.

PUT uči ljude da razumiju da njihova pretilost ima svoj psihološki i psihički, duševni i unutarnji značaj, da ima svoju simboliku, način na koji je nastala, te da ne može nestati u samo nekoliko mjeseci, a da pritom nemaju negativne posljedice, i fizičke i psihičke. “Svi oni koji se godinama muče s njome ovo su na jedan puno teži (koja ironija) način naučili. Sada i ovdje mogu se početi mijenjati kroz naš program i onda nastaviti do svojeg puta, do nekog sretnijeg života. Mi ćemo ih naučiti neke stvari o psihi, tijelu, navikama, njima samima”, kaže liječnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:45