OKSIMETAR

UREĐAJ VELIČINE KUTIJE ŠIBICA MOŽE SPASITI ŽIVOT U VRIJEME PANDEMIJE Košta oko 300 kuna i osobito je koristan u aktualnom trenutku

 Science Photo Library via AFP
 

Može li gadget od tristotinjak kuna koji se koristi i kod kuće za mjerenje razine kisika u krvi spasiti život u vrijeme epidemije koronavirusa? Odgovor je potvrdan ako se pita stručnjake koji tvrde da oksimetar može pomoći onima koji imaju ozbiljne probleme s plućima.

Dodaju da je osobito koristan trenutno s obzirom na to da većina pacijenata uopće ne posjećuje svoje liječnike koji ih inače kontroliraju nego se sve obavlja “na daljinu”. Naime, u normalnim okolnostima kronični pacijent koji osjeti da ima neki zdravstveni problem otići će liječniku koji će mu po potrebi izmjeriti zasićenost arterijske krvi kisikom.

Ugrožena skupina

No, vremena su drukčija pa se preporučuje kućna upotreba pulsnog oksimetra. Radi se o uređaju veličine kutije šibica koji izgleda kao kvačica, stavlja se na vrh prsta i mjeri količinu kisika u organizmu. Funkcionira tako da jedna strana “kvačice” emitira snopove svjetlosti, koji prolaze kroz prst do senzora s druge strane, odnosno jedinice koja radi na bateriju.

Rezultat je odmah vidljiv i pokazuje koliko dobro rade srce i pluća. Krv dovoljno obogaćena kisikom i ona koja to nije različito apsorbiraju svjetlost što obrađuje senzor i procjenjuje količinu kisika u krvi. Slika rezultata prikazuje se na digitalnom zaslonu.

Naime, razina iznad 95 posto normalna je za zdravu osobu u mirovanju, ali za one koji imaju kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB) ili neke druge bolesti koje uzrokuju teškoće u disanju zbog oštećenih pluća ta će razina često biti niža.

Ako uređaj pokazuje da je osobi s KOPB-om pao kisik u krvi, on će tom stanju prilagoditi i terapiju, konzultirati se sa svojim liječnikom treba li i neku drugu pomoć, a možda i hospitalizaciju, čak i ako nema koronavirus. Uređaji se već nekoliko godina uobičajeno koriste u obiteljskoj medicini za kontrolu pacijenata s kroničnim bolestima pluća, ali u ovo vrijeme epidemije, kažu stručnjaci, bilo bi dobro da to čine i sami zbog bitno manje dostupnosti liječnika.

I ne samo oni s KOPB-om već i, primjerice, pacijentima koji imaju emfizem pluća, kronični bronhitis ili astmu, odnosno bolesti koje uzrokuju teškoće s disanjem preporučuju se oksimetri u kućnoj upotrebi. U ovo vrijeme koronavirusa to je za te pacijente vrlo važno jer premda nemaju veći rizik za zarazu od ostalih oni su svakako ugrožena skupina ako se razbole jer su njihova pluća već oštećena. Upravo zato preporučuje se oksimetar.

Razina kisika

Stručnjaci kažu da bi pacijenti kad prvi put koriste pulsni oksimetar trebali utvrditi što je normalna razina kisika u krvi za njih. Nakon toga, ako dobiju bilo koji simptom Covida-19, trebali bi mjeriti zasićenost kisikom svakih nekoliko sati. Ako im zasićenost kisikom padne za 2 ili 3 posto u odnosu na uobičajene vrijednosti, trebali bi nazvati svog liječnika obiteljske medicine.

No, u doba korone trebaju se pratiti i drugi mogući simptomi bolesti, tj. ako dolazi do nedostatka daha, bolova u prsima, zbunjenosti ili pospanosti ili ako usne poplave, trebali bi potražiti pomoć čak i ako im se razina kisika nije promijenila, objašnjavaju stručnjaci i naglašavaju da su kronični plućni pacijenti osobito osjetljivi na koronu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:05