REVOLUCIJA

VELIKO OTKRIĆE BRITANSKIH LIJEČNIKA PROMIJENIT ĆE ŽIVOT MNOGIMA 'Operacijom želuca moguće je izliječiti dijabetes tipa 2'

 Reuters
U želudac se ugrađuje plastična “košuljica” koja sprečava da hrana dođe u izravan kontakt sa stijenkama gornjeg dijela tankog crijeva

Jednostavna operacija želuca u koji se ugradi plastična premosnica mogla bi znantno ublažiti ili čak u potpunosti izliječiti dijabetes tipa 2 i time pacijente zauvijek osloboditi od napornih svakodnevnih injekcija inzulina.

Zanimljiva metoda

Otkrili su to britanski znanstvenici koji tvrde kako se u nekoliko provedenih istraživanja, kod dijabetičara koji su bili podvrgnuti toj operaciji, razina šećera u krvi vratila u normalnu za samo nekoliko dana. Budući da je u Hrvatskoj dijabetes osmi uzrok smrtnosti od kojeg danas boluje svaka peta osoba iznad 65 godine, te svaka deseta iznad 18 godina, takav bi neinvazivan zahvat tisuće oboljelih spasio muka.

Riječ je, naime, o postupku u kojem se u želudac umetne plastična “košuljica” koja sprečava da hrana dođe u direktan kontakt sa stijenkama gornjeg dijela crijeva. Time se, naime, blokira izlučivanje ključnih hormona koji ulaze u krv i koji uzrokuju poremećaja razine šećera u organizmu.

Profesor Francesco Rubino, koji vodi istraživanje u King’s College Hospitalu u Londonu, rekao je kako je u 50 posto pacijenata koji su bili podvrgnuti operativnom zahvatu želuca dijabetes nestao, a na ostalima su ustanovljena velika poboljšanja u kontroli razine šećera u krvi zbog čega je drastično smanjena njihova ovisnost o inzulinu i drugim lijekovima.

Ispitivanja se odvijaju na King’s i University College Hospitalu i City Hospitalu u Birminghamu. Fleksibilne plastične čahure razvijene su kako bi imitirale učinke želučane obilaznice bez klasične operacije podvezivanja želuca i odobrene su za kliničku upotrebu u Europi i Južnoj Americi.

Osim toga, isto kao i kod klasičnog podvezivanja želuca, ta barijera u želucu smanjuje osjećaj gladi, čime oboljeli, a većinom se radi o pretilim i starijim osobama, počnu brzo mršavjeti zbog čega im se razina glukoze u krvi, ali i krvni tlak normaliziraju.

Prof. dr. Lea Smirčić-Duvnjak, predstojnica Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, kaže kako je to vrlo zanimljiva mogućnost liječenja dijabetesa, koja je još u fazi istraživanja, iako se, ističe, ne radi o revolucionarnoj metodi.

Cijena 7000 funti

- Riječ je o cijevi koja se endoskopski uvuče u tanko crijevo i blokira da hrana dođe u kontakt sa stijenkama crijeva, što uzrokuje promjenu lučenja hormona i osjećaj sitosti. To jest jedna od terapijskih mogućnosti, ali se radi o vrlo skupoj proceduri, koja košta oko 7000 funti, a u Hrvatskoj se ne radi. Ta je metoda dobra, prvenstveno za debele ljude, ali koliko je trajna u učinkovitosti liječenja dijabetesa tipa 2, pitanje je. Uglavnom, radi se o jednoj vrlo zanimljivoj mogućnost liječenja - tvrdi Smirčić-Duvnjak.

Od 25 osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2 u V. Britaniji, liječnici su ustanovili da se godinu dana nakon operacije kod svakog drugog smanjio krvni tlak i poboljšala razina glukoze u krvi. Šest ih, pak, uopće više nije trebalo inzulinsku terapiju.

- Djelovanje je bilo neposredno. Prestala sam osjećati glad. Počela sam jesti više manjih obroka i izgubila četvrtinu svoje težine - rekla je 59-godišnja Andrea Midmer. Pretilost je, naime, jedan od najvećih otežavajući faktora za osobe s dijabetesom tipa 2, sve raširenijoj bolesti u svijetu, pogotovo u razvijenijim zemljama. U zadnjih deset godina u svijetu je za čak 75 posto porastao broj oboljelih od tog tipa dijabetesa, a svake dvije minute ta se bolest dijagnosticira kod jedne osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:10