SKRIVENI ŠEĆERI

VIDEO: EKSPERIMENT Australski glumac dobio 8 kg konzumirajući isključivo 'zdravu nemasnu' hranu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 25.02.2015. u 17:22

Screenshot

SYDNEY - Australski glumac, u okviru projekta razotkrivanja skrivenih šećera u tzv. zdravoj hrani, dobio je više od osam kilograma na težini jedući isključivo takve proizvode.

Nakon 60 dana prehrane tzv. nemasnom hranom poput jogurta, žitarica, prutića od mueslija ili sokova liječnici su kazali kako je eksperiment doveo glumca u opasnost od bolesti masnih jetara, a njegovo masno tkivo povećalo se za sedam posto.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dnevno unos manje od šest žličica šećera.

Dokumentarni film Damona Gameaua "Taj slatki film" proučava učinke konzumiranja prosječnog dnevnog unosa šećera odraslih Australaca - oko 40 čajnih žličica na tijelo.

"Mislim da ne možete ne biti šokirani nakon što otkrijete da prosječni odrasli Australac dnevno unese 40 žličica šećera", kazao je Gameau za Reuters.

"Šećer je danas skriven u toliko mnogo proizvoda da je teško točno izračunati. Kao rezultat toga kruže razne brojke", navodi se na internetskoj stranici dokumentarca.

U okviru istraživanja vođenog pod kontrolom liječnika glumac i redatelj Gameau povećao je unos šećera jedući tzv. nemasnu hranu zadržavajući dotadašnju razinu fizičkih aktivnosti. U prehranu nisu bili uključeni uobičajeni "krivci" za unos prevelikih količina šećera poput gaziranih pića, čokolade ili sladoleda.

Samo je zdjelom žitarica s jogurtom i časom soka unio polovicu dnevnog unosa šećera.

"Posebno sam se zamislio nad djecom koja doručkuju ujutro", kazao je. "Razine njihova šećera skaču gore dolje poput jo-joa".

Izdvajamo