VELIKA BRITANIJA

Zabranjen lijek za prekomjernu težinu koji sadrži sibutramin, glavni sastojak Reductila

ZAGREB - Tablete za mršavljenje koje sadrže kao glavni aktivni sastojak sibutramin, povučene su iz uporabe u Velikoj Britaniji zbog bojazni da povećavaju rizik od srčanog udara i moždane kapi.

Britanska Agencija za zaštitu zdravlja (HPA) zabranila je liječnicima izdavanje recepta za sibutramin i zahtijeva dodatni pregled pacijenata koji su koristili pripravak za mršavljenje, prenosi BBC.

Europska agencija za lijekove (EMA) već je obustavila dozvole za distribuciju u Europi, a očekuje se da će Europska komisija uskoro i formalno potvrditi odluku o zabrani uporabe i distribucije lijeka.

"Ustanovljeno je da postoji povećan rizik od srčanih napada i moždane kapi koji je veći od prednosti uzimanja lijeka. Efekti su skromni i ne traju dulje vrijeme nakon prekida uzimanja terapije“, naglasila je dr. June Raine, iz britanske Agencije za regulaciju lijekova.

U Velikoj Britaniji lijek protiv pretilosti koji sadrži sibutamin koristi gotovo 86 000 ljudi. Gojazni Britanci češće koriste orlistat, tablete koje sprječavaju apsorpciju masti, a koje su kod nas registrirane kao Xenical.

U Hrvatskoj se reklamiraju tablete za mršavljenje Reductil, farmaceutske tvrtke Abbott, s glavnim aktivnim sastojkom sibutramin-hidrokloridom. Prema opisu djelovanja, Reductil daje osjećaj sitosti čak i kada se malo jede. Blokiranjem živčanih stanica koje ispuštaju serotonin, sprečava se njegova reapsorpcija, a rast količine serotonina u mozgu daje osjećaj ugode i sitosti.

U uputama o korištenju lijeka naglašeno je da se tablete uzimaju samo ako indeks tjelesne mase prelazi 30 i ako su prisutne zdravstvene poteškoće zbog pretilosti.

Iako se u Hrvatskoj Reductil ne bi smio izdavati bez recepta i uzima se isključivo prema uputama liječnika, rašireno je sredstvo za mršavljenje među mlađim djevojkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 19:44