POTREBNA DALJNJA ISTRAŽIVANJA

Znanstvenici otkrili bizaran dodatni učinak paracetamola na naše tijelo

 iStock / iStock

Paracetamol je možda snažniji analgetik nego što mislimo. Novo je istraživanje pokazalo ne samo da ublažava bolove, već nam i smanjuje sposobnost osjećanja tuđe boli.

Smatra se da umrtvljivanjem dijela mozga zaduženog za osjećaj boli, ujedno teže zamišljamo kako se drugi osjećaju i što prolaze.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da paracetamol suzbija osjećaj sreće pa znanstvenici u članku objavljenom u časopisu Social Cognitive and Affective Neuroscience napominju da se o tom lijeku još puno treba naučiti: ‘Paracetamol može smanjiti empatiju, a služi i kao analgetik. Međutim, to je zabrinjavajuće. Empatija je vrlo važna. Ako se svađate sa suprugom i tek ste popili paracetamol, naše istraživanje pokazuje da ćete imati manje razumijevanja i lakše ćete povrijediti osjećaje partneru.’

Studija je provedena u nekoliko grupa na Državnom sveučilišu Ohio, a sudjelovalo je nekoliko stotina dobrovoljaca.

‘Paracetamol smanjuje bol koju osjećamo, no istovremeno smanjuje i empatiju. Prema tome možemo zaključiti da bol drugih ljudi ne djeluje tako važno kad popijemo paracetamol’, prenosi Daily Mail izjavu znanstvenika.

Tim stručnjaka sad istražuje ibuprofen da vide ima li sličnih nuspojava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:15