NOVO OTKRIĆE

ZNANSTVENICI RIJEŠILI JEDAN OD NAJVEĆIH MISTERIJA LJUDSKOG TIJELA 'Sada konačno znamo zašto rane u usnoj šupljini zacjeljuju brže nego one na koži'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.07.2018. u 23:00

Doctor examining a young patient's mouth, Image: 40434408, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, imageBROKER
Ilustracija / Profimedia, imageBROKER

Američki znanstvenici ustanovili su zašto rane u usnoj šupljini zacjeljuju brže nego na koži, utirući put mogućem ubrzanju i poboljšanju njihova liječenja.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnome časopisu Science Translational Medicine.

Tijekom liječenja 30 ljudi koji su imali ranice na vanjskoj strani usta, dakle na koži, ali istodobno i u usnoj šupljini, znanstvenici su ustanovili da je glavni razlog bržeg zacjeljenja "unutarnjih" ranica jedinstven uzorak ekspresije gena sadržan u stanicama usne šupljine.

Znanstvenici su potvrdu svojih pretpostavki dobili nakon testiranja obavljenih na laboratorijskim miševima.

Otkriće bi se moglo iskoristiti za umnožavanje molekularnih uzoraka vanjskog dijela kože, ubrzavajući proces zacjeljenja i smanjujući mogućnost nastanka ožiljaka.

Prema podacima Državnog centra za biotehonološke informacije, dodatan faktor koji pridonosi bržem oporavku kad su posrijedi oralne rane jest prisutnost sline koja stvara vlažnu okolinu i pospješuje liječenje upalnih procesa.

Ekspresija gena ili genski izražaj je ostvarenje informacije iz gena zbog proizvodnje genskog proizvoda. Obično je taj proizvod funkcionalna bjelančevina ili su to nebjelančevinski kodni geni poput nekih vrsta ribonukleinske kiseline. Ovim se procesom služe sva živa bića - eukarioti (višestanični organizmi), prokarioti (bakterije), a njime se služe i virusi zbog stvaranja makromolekulskog sustava za život.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo