INES BENKOVIĆ

'BAREM NISAM MORALA TRAŽITI VJENČANICU' Časnica HV-a prva je žena u Hrvatskoj koja se udala u vojnoj odori, i to na Medvedgradu, kod Oltara domovine

 Srđan Vrančić / CROPIX
 

Natporučnica Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga Hrvatske vojske Ines Benković (32) u bračne je vode odlučila zaploviti iz, kako kaže, značajnog mjesta za nju i hrvatsku državu. Matičarka ju je prethodno savjetovala da zbog vremena ne izabere Oltar domovine na Medvedgradu, no časnicu je bilo teško uvjeriti.

I doista, na Medvedgradu je jučer bilo vjetrovito i iznimno hladno, snijega se moglo vidjeti u tragovima i atmosfera je, općenito, bila siječanjska, a ne proljetna. Upravo je zbog toga sama ceremonija vjenčanja premještena s Oltara domovine u dvoranu medvedgradske kule, a nakon završetka obreda i poljupca mladenaca gosti i kumovi izašli su na sam Oltar radi obveznog fotkanja. Mlada je ondje održala i govor u kojem se dotakla svojeg, tada već supruga, zahvalivši njegovoj obitelji što je “odgojila tako dobrog čovjeka”.

Srđan Vrančić / CROPIX

Prvi dan proljeća

Nije se Ines propustila obratiti ni svojoj obitelji, zahvalivši i njoj na odgoju i pažnji kroz život, kao i prijateljima te kolegama, a uskoro se, kako i dolikuje, točio šampanjac. Krasnom danu unatoč, živa se na Medvedgradu spustila na čak -3 Celzijeva stupnja, pa je časnica, uzgred rečeno, bila i prva koja je s Oltara domovine pobjegla. Ne treba joj zamjeriti jer svoj je vojni kaput, kao i rukavice, ostavila u dvorani.

- Htjela sam se udati na prvi dan proljeća jer to simbolički predstavlja buđenje ljudi i prirode, prelazak iz tmurnoga u lijepo, novo doba. U profesionalnom sam se smislu zavjetovala služiti domovini, narodu i građanima, na časno nošenje odore, a sve te vrijednosti nastojim zastupati i u privatnom smislu, pa sam svojim vjenčanjem, zapravo, htjela zaokružiti priču - govori mi Ines koju je na vjenčanje na Oltaru domovine dodatno motivirala i činjenica da se ondje može udati u službenoj odori, bez puno zamaranja oko izbora haljine.

Srđan Vrančić / CROPIX

Buket za kolegicu

- Htjela sam sebi kao časnici Hrvatske vojske pokloniti ovaj obred, a ispalo je i da sam prva žena koja se udaje u odori Hrvatske vojske te na ovoj lokaciji - završava Ines, koja je nakon obreda vjenčanja i govora na Oltaru predala buket kolegici iz HV-a koja bi trebala nastaviti ovu tradiciju.

Sudeći po reakciji razdragane vojnikinje, ne sumnjamo da će se plan časnice Benković doista i obistiniti. Inače, časnica Hrvatske vojske ne smije ni nositi buket uz odoru jer to ne priliči vojnim običajima i reprezentaciji, no Ines je morala učiniti iznimku s obzirom na to da je pokrenula novi trend.

Časnica će sa svojim odabranikom imati i crkveno vjenčanje u svibnju, a tada će, prema svemu sudeći, službenu odoru ipak morati zamijeniti - vjenčanicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:06