BOLJA I ZDRAVIJA KAVA

BISTE LI PROBALI KAVU S GLJIVAMA? Mladi Splićanin tvrdi da je ovo piće ljekovito: 'Prvo su se hihotali, a onda su vidjeli koliko pomaže'

    AUTOR:
    • Vlado Ozretić

  • OBJAVLJENO:
  • 07.07.2018. u 15:30

Ante Čizmić / Hanza Media

Stipe Režić (krajnji lijevo)

 

Kava s gljivama. Stariji će vjerojatno na ovo u čuđenju: 'Molim!? Kako to?' Mlađi će, pak, kroz smijeh 'Molim? Pa, zašto ne?'. No, odmah u startu proglašavamo – ne, to nije ta vrsta gljiva, iako i ove imaju svojevrstan učinak na tijelo. Ali višestruko bolji (i zdraviji).

No, krenimo od početka. Biljke niču iz sjemena, gljive iz spora. A, kava s gljivama idejna je "beba" mladoga splitskog poduzetnika Stipe Režića, piše Slobodna Dalmacija.

Ovaj 29-godišnji bivši profesionalni košarkaš sa završenim Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje se u Splitu ekipirao s partnerima Antom Dagelićem, Mortenom Smalbyjem i Tonijem Trivkovićem, većinom iz IT sektora i svijetu ponudio jedinstven i neobičan spoj – kavu s gljivama.

Radi se zapravo o brendu organske kave, instant kave nazvane Mushroom Cups, a u prodaji su dva proizvoda, lijepo upakirana pod etiketama Go Fresh i Go Sharp.

- Svakog zanima koje su gljive unutra. I ne mislim pri tome o vrsti. Hahaha – odmah je ispalio Stipe nastavljajući u poučnijem tonu.

- Nakon što smo analizirali na desetke medicinskih gljiva, odlučili smo se za one koje najbolje zadovoljavaju potrebe našeg organizma s obzirom na užurbani tempo života. Tu su se prve istakle hrvatske divlje lisičice jer imaju A+ nutritivnu vrijednost. Pune su željeza i bakra te imaju 41 posto više kalija od banana. Između ostalog zasićene su vitaminima koji pospješuju konverziju hrane u energiju na staničnoj razini i koji čine živčani sustav aktivnim i zdravim.

Kupujemo ih svježe s područja Like i Gorskog kotara, a glavna im je odlika što pospješuju konverziju hrane u energiju na staničnoj razini. Sada se granamo i u dva proizvoda stavljamo različite gljive. U Go Fresh kavu stavljamo još sibirsku gljivu pod imenom chaga (latinski – Inonotus obliquus), koja je poznata i kao "gljiva besmrtnosti".

Zašto? Pa bogata je antioksidansima i melaninom, a te tvari pospješuju imunitet. Također pozitivno djeluju na kosu i kožu. Čak imaju i učinak usporavanja znakova starenja – kazao je Stipe, pojašnjavajući da je odatle i poteklo ime za ovu varijaciju kave s gljivama. Go Fresh u slobodnijem prijevodu znači "budite svježi". A, ta svježina dolazi od "gljive besmrtnosti".

Go Sharp, pak, opet u nešto slobodnijem prijevodu znači "budite budniji" ili "razbudite se". Zato je gljiva u ovom proizvodu nešto potentnija.

Tu je na istu bazu lisičarke dodana gljiva Cordyceps (Ophiocordyceps sinensis) iz Tibeta koja kod muškaraca pozitivno utječe na broj spermija. Široko je prihvaćena među sportašima i u lijekovima na prirodnoj bazi jer povećava staničnu bioenergiju, aerobni kapacitet i stvara otpornost na umor, a poboljšava i imunološki sustav – objašnjava Režić koji je i sam, budući da se dugo aktivno bavio košarkom koristio Cordyceps i iz prve ruke se uvjerio u njezino blagotvorno djelovanje.

Ante Čizmić / Hanza Media
 

Kava je, na kraju, priča za sebe. Ne radi se o bilo kakvim zrnima već su Stipe i njegovi poslovni partneri, kako priznaju, "degustirali više od 100 raznih vrsta kave iz cijeloga svijeta" dok nisu došli do one prave.

Kavu smo naručivali iz svih mogućih dijelova svijeta. Kako je dolazila tako smo probavali, komentirali i zapisivali. Na kraju se taj dokument pokazao beskorisnim jer nas je peruanska kava na prvu očarala. To je kava s organske farme koja se nalazi na Peruanskoj visoravni. Zbog velike nadmorske visine biljke te kave imaju manje kisika pa zrnima treba znatno duže da dozru, što im posljedično podaruje iznimnu kvalitetu.

Sada kada je sve demistificirano, ipak valja pitati, zabune li se ljudi i dalje.

– Mislim da baš i ne. Preko naše web stranice i svih promotivnih materijala jasno smo dali do znanja kako se radi o zdravim, a ne halucinogenim gljivama. Prvih nekoliko mjeseci kada smo prezentirali proizvod na nekoliko konferencija ljudi bi se počeli hihotati i dobacivati "uuuuu to mi daj", "brate napokon". Tako da smo na prezentaciju morali staviti naslov Kava s gljivama, (ali Ne ludarama).

Imali smo jednu stariju gospođu kojoj je kolega dao kutiju kao poklon. Pa nam je kazao da mu se žalila da je popila 2 i da je ništa ne "nosa" – ispričao je osnivač Mushroom Cupsa dodajući kako im stižu vrlo zanimljive priče kupaca.

A svašta su nam ljudi pisali. Od toga da je kava unijela živost i uzbuđenje u njihov rutinirani brak preko toga da "Cordyceps čini njegovu neprivlačnu susjedu privlačnom" do meni najdraže recenzije koja glasi "Popija, skroz neloše".

Kako piše Slobodna cijela priča krenula je od Stipe, zapravo od njegove želje da pomogne ocu.

- Radio je u kemijskoj industriji gdje je većina kolega umrla mlada, od raznih bolesti. I to uglavnom od melanoma. Moj je otac, pak, razvio rijedak oblik alergije koji ima 0,01 posto populacije. Koža na stopalima mu je bila popucala do krvi i često bi po raznim dijelovima tijela dobivao osip koji bi se samo pogoršao, jer bi se nekontrolirano češkao – kazao je Režić. Svi posjeti liječnicima nisu baš pomogli. No, promućurni Stipe je uvidio da ima nešto "u tim gljivama" jer je tada aktivno uzimao Cordyceps. Tada se još više zainteresirao za gljive, pa se bacio u istraživanje gljiva doznavši da su vraški dobre u "adaptogenosti".

To je svojstvo gljiva koje povećava otpornost organizma na širok spektar "neprijateljskih" stanja organizma, u što spadaju fizički, kemijski ili biološki faktori. Njihova je uloga normalizacija organizma, odnosno ispravljanje poremećaja uzrokovanih stresnim stanjima i agensima, a uz to moraju imati neštetno djelovanje na organizam. Ta adaptogenska priroda je i razlog zašto sam se odlučio davati tati ekstrakt jer njegova alergija je također prekomjerna reakcija organizma na specifičnu, inače neškodljivu tvar.

I – upalilo je. Stipe je pomogao ocu, tako što mu je gljive "prošvercao" u kavu.

Da mu olakšam stvaranje navike i da ne bi zaboravljao uzeti ekstrakt, umiješao sam ga u kavu jer kavu pije svako jutro i popodne. Nakon mjesec dana njegovi su se simptomi povukli. Ali, kada sam ih prvi put umiješao u kavu, bio sam uvjeren kako ih neće piti ili da će napitak konzumirati preko volje. A, onda mi je nakon dva tjedna došao s izjavom kako je "prid kraj s ovon mojon kavon s gljivama". Jel' mu se svidjelo ili je već tad vidio da mu pomaže ne znam, al' baš mi je bilo drago čuti – naglašava Stipe.

Najteži dio u procesu proizvodnje jest, priznaje Režić, ekstrahiranje bioaktivnih komponenti iz gljiva. Naime, veliki dio biološki aktivnih sastojaka u gljivama je doslovno zaključan unutar staničnih stijenki.

Te su stijenke izgrađene od hitina, jednog od najtvrđih materijala u prirodi kojeg naše tijelo ne može razgraditi – poučava Stipe i nastavlja: Kada bismo gljive pojeli sirove, one ne bi imale isti efekt kao kada konzumiramo njihov ekstrakt.

Uklanjanje hitina i otključavanje tih dobrih spojeva ekipa Mushroom Cupsa drži poslovnom tajnom, no odaju kako su u sve uključeni velika vrućina, alkohol i stručnjaci. Izgleda da (stručnjaci) rade dobar posao jer je većina ljudi jako otvorena i željna probati.

Nema pravila, imamo kupce od onih očekivanih, ljudi koji se trude zdravo živjeti i poduzetnika sa svojim zaposlenicima, preko sportaša pa sve do studenata. Jer, kava koliko god korisna ne dolazi bez nuspojava. Osim same ljekovitosti ljudima se jako svidjelo što su gljive adaptogeni, radi čega minimiziraju nuspojave koje kava često izaziva, poput ubrzanog rada srca, adrenalinskih skokova, kiseline u želucu. Toni i Morten su također ljubitelji kave, njih je oduševilo to što kava s gljivama umjesto da isključivo stimulira poput regularne kave zapravo hrani tijelo da bi se na prirodan način osjećao fokusirano i dobro – kazao je Stipe za Slobodnu Dalmaciju.

Korisnost gljiva

Deset od 20 najuspješnijih lijekova s početka stoljeća je u sebi uključivalo jednu ili više vrsta gljiva.

- Naime, one su genetski znatno sličnije ljudima nego biljkama, i također žive kao nametnici koji ne proizvode sami svoju hranu (poput biljaka) već je crpe iz drugih životnih oblika. Ta genetska sličnost je vjerojatno razlog zašto su često načinjene od spojeva iznimno korisnih za ljudski organizam – kazao je Stipe.

Kako se skupila ekipa?

- Ante i Toni su moji prijatelji već duže vrijeme i uvijek kad bi se našli, ja bih pričao o svojim pothvatima i eksperimentićima s gljivama. S vremenom su se oduševili potencijalom i rezultatima, tako da su se zapravo sami ponudili kao ulagači, i to obojica u rasponu od dva tjedna, neovisno jedan o drugome. Morten je tada bio Antin prijatelj i kolega, te je i on poželio biti dijelom svega.

Cijena

Jedno pakoviranje Go Fresh ili Go Sharp kave košta stotinjak kuna preko webshopa Mushroom Cupsa. To je dovoljno za deset šalica kave.

– S obzirom na sastojke, proces dobivanja istih, te cijenu kave u kafićima, cijena je itekako opravdana – smatraju u Mushroom Cupsu.

 


Promo

Izdvajamo