BITKA S BROJNIM DIJAGNOZAMA

ENA ŠARAC 'Leukemija je u remisiji, ali je bilo gadno. Ja sam tempirana bomba, svaku sekundu može nešto eksplodirati! Sada se pojavio novi tumor...'

 Ena Šarac/Facebook
 

"Na današnji dan 2002. godine počeo je rat na mom otoku. Sretna mi sedamnaestogodišnjica borbe protiv podstanara tumorka - ne bojim vas se i pobijedit ću vas kad - tad, obadva. Leukemija je pala, past ćete i vi", podsjetila se u nedjelju svog početka borbe s brojnim dijagnozama Osječanka Ena Šarac (23).

Prvog dana 2. razreda osnovne škole oboljela je od tumora na mozgu i otada je svi znamo kao djevojku koja se nikada ne predaje.

2017. godine joj je otkriven i neoperabilni tumor na kralježnici, a onda je došla i nova dijagnoza - akutna mijeloična leukemija.

Dosad je prošla tri sepse, pet kirurških otvaranja glave, operaciju noge, godinu i pol je bila prikovana za invalidska kolica, a dobila je i dijabetes. No, duhom nikad nije klonula. I uvijek se vratila na noge.

"Leukemija je u remisiji. Bilo je gadno, ali taman kada sam trebala na dogovor za potragu u registru matičnih stanica, polako se organizam sam počeo boriti i eto - uspio", ispričala nam je Ena.

Nenormalni parametri i protokoli

I doktori su bili iznenađeni.

"Nisu se susretali s takvim ishodom. Jedan liječnik je rekao svojoj prijateljici da se ne zbližava sa mnom jer neću preživjeti sve dijagnoze pa će joj biti teško kada 'odem'. Liječnici me obožavaju samo kada nisam njihov pacijent. Doslovce ne znaju kako bi me liječili jer kažu da nisam po nikakvim normalnim parametrima ni protokolima. Ena - tempirana bomba... svaku sekundu može nešto eksplodirati!", kaže ova čudesna djevojka kroz smijeh.

Živim.hr - Ena Šarac: 'Ni tumor, ni sepse, ni dijabetes - ništa mi neće skinuti osmijeh s lica'

Osim tumora na mozgu koji se suši i onog na kralježnici sad se pojavio još jedan na lumbalnom dijelu.

"Ja sam dobro, ali kao uvijek mora mene nešto gnjaviti. Kakav je taj novi podstanar i što hoće, vidjet ćemo na magnetu za par dana", kaže nam optimistična kao uvijek.

Taj novi tumor pritišće i živce lijeve noge pa je stalno pod išijasom. Liječnici joj preporučuju mirovanje, ali ona kaže - 'nema šanse'.

"Kod mene eksplodira svako malo nešto, ali uspješno zakrpamo i tako već 17 godina", zaključuje Ena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:11