DOBRI DUH ŠPANSKOG

FOTO: MUŠKARAC U INVALIDSKIM KOLICIMA KOJI ČISTI SNIJEG OSVOJIO JE SRCA MNOGIH 'Moji susjedi su najbolji, ali oni ne mogu napraviti ono što ja želim'

 Facebook/Zakaj volim Špansko
 

Fotografije muškarca u invalidskim kolicima koji lopatom čisti snijeg u okolici zgrade u zagrebačkom naselju Špansko u kratkom su roku postale viralne. U Facebook grupi 'Zakaj volim Špansko' objavila ih je njegova susjeda, a u komentarima su se mnogi pitali zašto on čisti snijeg, odnosno gdje su njegovi susjedi.

Muškarac s fotografija, Dragan Vasić, za Dnevnik.hr je pojasnio da nije problem u susjedima.

- Nije da susjedi neće pomoći, moji su susjedi najbolji u gradu Zagrebu. Oni sve očiste.

No, ja samoinicijativno krenem čistiti kuda nije moguće proći, jer tu nitko ne čisti, ni protupožarni put ni ove staze, jer ne znamo kome pripadaju. Pripadaju li zgradama, Gradu, Zrinjevcu... To mi ne znamo.

U svome sam kvartu od 1989. godine, i svake godine samoinicijativno izađem s lopatom, ali svi susjedi, tkogod prođe, svi pitaju treba li pomoći, i pomognu, naprave. Ali ja to ipak samoinicijativno radim, jer nitko nema obavezu ove staze održavati čistima.

Nema ni nekakve ustanove koju bi osoba u invalidskim kolicima mogla nazvati i kazati: 'Ja sam osoba u kolicima, stanujem tu i tu, dođite da se to počisti i napravi reda'. Toga kod nas nema, to mi nemamo u gradu. To bi možda trebalo postojati negdje, možda u gradskoj četvrti, da osoba koja je u kolicima može nazvati i reći - treba mi očistiti prolaz, da mogu doći do tržnice, ambulante, pošte, banke... Tako da možemo funkcionirati samostalno.

Ljudi će pomoći, svi su jako dobri, ali oni ne mogu napraviti ono što ja želim - želim doći do tržnice, kupiti kruh, pozdraviti se i družiti s ljudima... A ne da budem u zatvorenom prostoru.

Trebalo bi se znati tko ove staze čisti, i požarne putove, kome to pripada. Te staze za pješake ne pripadaju ulazu zgrade, to je javna površina, a tko čisti javne površine? I kad se čiste? - komentirao je Vasić za Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:36