16. NASTAVAK SRETNE PRIČE

FOTO: SVI DETALJI KLEPETANOVA POVRATKA MALENOJ Bio je u šoku kad je vidio da je ona u gnijezdu s drugim: 'Deset minuta se tukao s mlađim rodanom'

 Danijel Soldo / HANZA MEDIA

Ljubavna priča bijelih roda iz Slavonije u srijedu je, kao što smo već javili, dobila šesnaesti sretni nastavak jer mužjak Klepetan se popodne s dva tjedna zakašnjenja vratio partnerici Malenoj koja zbog slomljenog krila zimuje u Brodskom Varošu, pokraj Slavonskog Broda i o kojoj se brine Stjepan Vokić, umirovljeni domar područne škole.

Vjerni Klepetan ove je godine na povratku iz Afrike kasnio više od dva tjedna. Ljubitelji poznatoga pernatog para bili su zabrinuti da je došao kraj priči o Malenoj i Klepetanu.

Ovako dugo kašnjenje Klepetana pokolebalo je i Malenu, koja je u gnijezdo primila drugog mužjaka. Novi par uredio je gnijezdo i ona je snijela prvo jaje iz kojega se ove godine neće izleći ptić jer je Klepetan iz gnijezda bacao granje, a s njim je bacio i jaje. Klepetan se vratio u dosta dobrom stanju, rekao je Stjepan Vokić i dodao da se nakon nekoliko sati pomirio s Malenom.

- Klepetanu je u okršaju ozlijeđeno krilo na tri mjesta, ali mi je dopustio gore na gnijezdu da mu pomognem. Ono što je očito jest da je bio šokiran zatečenim uljezom u svojem gnijezdu, rekao je Vokić i dodao da je i sam počeo sumnjati u Klepetanov povratak.

- On je programiran točno u dan jer odavde uvijek točno odlazi. To znači da i u povratku krene na vrijeme, ali ga nešto spriječi, nevrijeme ili nešto slično. Drago mi je da priča ide iznova. Sad mu moram i ja pomoći i krenuti u ribolov i pomoći koliko mogu, rekao je.

Za BrodPortal je detaljno opisao Klepetanov povratak.

- Bilo je negdje oko 15 sati danas, bio sam u stanu kada sam prvo vidio svoju mačku kako uznemireno trči po dvorištu, a onda čuo poprilično jasan zvuk klepetanja i buke. Izišao sam van i imao što vidjeti: u gnijezdu na krovu dvorišne zgrade iz sve snage, kljunovima i krilima tukla su se dva rodana, od kojih je jedan, srce mi je zaigralo, odmah sam prepoznao, bio i moj Klepetan! Tukli su se on i mlađi rodan "uljez" skoro 10 minuta, bilo je tu svega, na kraju je ipak Klepetan uljeza otjerao, a onda ljutito razrušio gnijezdo, izbacio van jedno jaje koje je Malena ovih dana snijela, opća ludnica. Svo to vrijeme dok su se oni "mlatili" Malena je stajala sa strane i sve samo promatrala, recimo da je "čekala" ishod. Kada je "gužva" prošla došao sam do Klepetana, bio je u tuči ranjen u krilo i na još dva mjesta, krv sam mu obrisao, a onda se on sav garav i izgladnjeo "bacio" na hranu u kanti koju sam mu prije pripremio, ipak nisam bio izgubio nadu da neće doći, ispričao je Vokić.

- Srce mi je prepuno, pa zakasnio je čak 18 dana od roka kada je trebao doći, nikada toliko nije kasnio, mora da je prilično "zapeo" negdje na putu, čitao sam neki dan da je jedno poveće jato još leti prema Hrvatskoj i sve sam svece molio da je i on među njima i da će ipak doći. Eto, ma nitko sretniji od mene - priča, malo je reći ushićeno, Stjepan Vokić, dok su se u dvorište škole u Varošu slijevale desetine djece, mladih i starijih da radosno svjedoče pravom čudu, Klepetan se ipak vratio!

Vokić dodaje da za potomke Malene i Klepetana, unatoč dvoipoltjednom kašnjenju, još ima vremena.

- Ma, kako opisati koliko mi je drago, koliko god sam brinuo što se (još) nije vratio, toliko sam sada radostan. Njih dvoje će sada "preurediti" gnijezdo "po svome", a preda mnom je skoro svakodnevna obveza da ulovim ribe i priskrbim im hrane, trebat će i Klepetanu za oporavak, predalek je to put bio, treba letjeti i mahati krilima 13.500 kilometara, skoro mjesec i pol dana - priča za BrodPortal Stjepan Vokić, dok bi Klepetan očito preumoran i stajući na jednoj nozi malo-malo zadrijemao, prvo na obližnjoj livadi, a potom i na gnijezdu.

Priča o tom paru roda postala je poznata diljem svijeta, a reportaže o dvije vjerne rode iz Slavonskog Broda objavljivane su u medijima od Japana do Čilea. Pred Malenom i Klepetanom sad su mjeseci intezivnog rada, a onda u kolovozu on ponovno kreće prema jugu Afrike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:59