POTRESNA ŽIVOTNA PRIČA

FOTO, VIDEO: NAKON 17 GODINA POTRAGE PRONAŠLA MAJKU KOJA JU JE OTIŠLA POBACITI U OSMOM MJESECU TRUDNOĆE 'Nije znala da sam preživjela...'

 Facebook
 

Melissa Ohden (40) iz Missourija težila je samo 1,3 kilograma dok je ležala priključena na aparate na neonatalnom odjelu bolnice u Iowi 29. kolovoza 1977. godine.

No uz nju nisu bili zabrinuti otac i majka, brižno je držeći za malenu ruku i očajnički želeći da preživi. Naime, njezina majka napustila je bolnicu vjerujući da je bebu u njezinoj maternici ubila otrovna fiziološka otopina koju su joj pet dana ubrizgavali u maternicu nakon što je odlučila prekinuti trudnoću u osmom mjesecu trudnoće. Beba je trebala progutati otopinu koja bi ju ubila i sve bi bilo 'riješeno'.

Međutim, Melissina majka nije znala da procedura nije uspjela i da je njezina kći usprkos svemu preživjela.

Melissa je saznala da svoj život duguje medicinskoj sestri koja je čula njezin plač i ugledala komešanje dok se borila da udahne ispod medicinskog otpada u koji je bila bačena. Odmah ju je odnijela na odjel intenzivne njege, a kasnije se saznalo da je druga medicinska sestra iz bolnice naredila ostalima da ostave bebu u prostoriji da umre. To je, kasnije je saznala Melissa, bila njezina vlastita baka.

Nakon što je čula kakav je traumatičan početak života imala, provela je 17 godina u potrazi za odgovorima. Zbog ovakve prošlosti većina ljudi bi bila ogorčena, no Melissa je odlučila da to nije način na koji želi provesti svoj život.

U bolnici je oboljela od žutice, respiratornog zastoja i napada, no srećom sve je preživjela bez posljedica iako su prognoze bile da će imati problema s vidom, sluhom i zaostajati u razvoju.

Usvojena

Jedna od medicinskih sestara u bolnici, po imenu Mary, nadjenula je djevojčici ime Katie Rose, a kada je imala tri mjeseca posvojili su je Linda i Ron Ohden, par koji je već ranije usvojio djevojčicu Tammy koja je bila četiri godine starija od Melisse.

Godinama nakon usvojitelji su bili u kontaktu sa sestrom Mary, a kad je odrasla Melissa joj je sama počela pisati pisma te su postale bliske prijateljice.

Njoj i njezinoj sestri roditelji su rano rekli da su posvojene, a Tammy se prilikom jedne tinejdžerske svađe 'izlanula' kako je nju 'majka barem željela'.

- Otrčala sam svojim roditeljima i oni su mi rekli istinu - da sam jedva preživjela. Nisu mi to imali namjeru ikad reći. Moj život je tada stao. Osjećala sam se ljutito, posramljeno i kriva jer sam živa.

Nakon jednog kritičnog razdoblja kada je oboljela je od bulimije i predala se seksu i alkoholu, Melissa se, kako kaže, sabrala, i krenula na fakultet.

Potraga za biološkim roditeljima

S 19 godina počela je tražiti svoju pravu obitelj. Tek s 30 saznala je ime bake i djeda kao i gdje su bili zaposleni. Poslala je pismo svim ženama za koje je sumnjala da bi mogle biti njezina baka, no jedini koji joj je odgovorio bio je njezin djed.

- Napisao mi je nisu planirali da preživim i da neću putem njih pronaći svoju majku jer je nisu dugo vidjeli. Shvatila sam da su njihovi odnosi zahladili nakon mog rođenja.

Melissa je potom zatražila podatke od bolnice i otkrila joj imena koje je bolničko osoblje zaboravilo prikriti. Ubrzo je saznala da je njezin otac preminuo, nakon čega je kratko prekinula potragu za majkom.

Udala se i rodila dvoje djece, u bolnici u kojoj ju je vlastita majka kanila pobaciti.

Susret s majkom

Nakon 17 godina duge potrage, jedna rođakinja koju je Melissa ranije kontaktirala, povezala ju je s biološkom majkom.

- Ne sjećam se koja je prva poslala mail, no obje smo bile u šoku. Nije imala pojma da sam živa. Dopisivale smo se tri godine prije nego li smo se upoznale. Mislim da smo obje bile u strahu od odbijanja. Kad smo se susrele, dio mene je želio pobjeći. Bilo je strašno. No tada smo se zagrlile i počele plakati. Rekla mi je da je živjela s grižnjom savjesti čitavog života, a ja sam joj kazala da je ne krivim.

- Otkrila sam da je moja majka imala 19 godina i da ju je vlastita majka prisilila na pobačaj - govori 40-godišnjakinja koja je nakon što je pronašla majku odlučila ispričati svoju životnu priču u knjizi.

- Bila je pod teškim sedativima i nije znala da sam rođena živa. Bilo je to bolno putovanje, prošla sam sve, od srama do ljutnje i oprosta - kazala je Melissa koja je odlučila sačuvati za sebe ime svoje majke, ali i bake koja je preminula prije nekoliko godina.

- Opraštam svima, i ocu, pa čak i baki - kazala je Melissa koja je saznala da ima i dvije polusestre. U međuvremenu je majku vidjela nekoliko puta i redovito su u kontaktu.

Melissa je sada motivacijska govornica i spisateljica, a osnovala je i udrugu koja podupire djecu koja su preživjela pobačaj.

- Dosad mi se javilo 223 ljudi. To je uništilo mnoge živote. Kroz svoju vjeru naučila sam oprostiti. To što su učinili nije u redu, no oprost oslobađa od boli - zaključila je za Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:30