UOČI DAVIS CUPA

HRVATSKI TENISAČ MATE PAVIĆ 'Zajedno smo skladna i duhovita ekipa. Često ja povedem pjesmu, pogotovo kad se nešto slavi'

 Damir Krajac / CROPIX
 

Hrvatski tenisač Mate Pavić, “doktor” za igru u parovima i jedan od ponajboljih tenisača današnjice, s nestrpljenjem očekuje odlazak na Davis Cup u Madrid, gdje će Hrvatska braniti naslov pobjednika Davis Cupa.

Jednostavan i simpatičan Splićanin izmamio nam je suze radosnice prošle godine kad je Hrvatska u Lilleu drugi put osvojila Davis Cup, zbog čega će 2018. godina ovom našem reprezentativcu ostati u dugom sjećanju.

- Sjećanja s prošlogodišnjeg Davis Cupa jako su pozitivna. Za mene je to bilo jako posebno, ali i novo iskustvo. Susret u Zadru bio je dosta emotivan, oba dosta teška meča sam odigrao i, nažalost, izgubio. Pobijedili smo u oba susreta i osvojili Davis Cup. Podijeliti tu pobjedu s ekipom i biti dio momčadi u tenisu je nešto posebno. Zato su moja sjećanja na taj događaj pozitivna jer gledam to kao veliki uspjeh koji ostaje za cijeli život - prisjeća se Pavić, koji je godinu završio kao broj 1 u parovima, a osvojio je ono što će malo kome poći za rukom - dvostruku krunu u parovima na Australian Openu.

17. mjesto

Trenutno se nalazi na 17 mjestu ATP liste parova, a kao junior u paru je osvojio i Wimbledon. Matu smo uhvatili na par minuta neposredno prije odlaska u Madrid, u kojem će zajedno s našim reprezentativcima braniti boje Hrvatske na Davis Cupu. Iskreno nam je otkrio neke detalje iz svlačionice reprezentacije, ali i svog zanimljivog života. Kakva su očekivanja od Madrida?

- U novoj godini čekaju nas novi izazovi, idemo na put neopterećeni, iako imamo tešku grupu. Očekujemo dobru atmosferu, da ćemo se uspjeti ipak zabaviti, ali i da ćemo odigrati dobro i uspješno kao i prošle godine - otkrio nam je tenisač, osvrnuvši se i na izostanak svog reprezentativnog kolege Marina Čilića, kojega neće biti u Madridu zbog ozljede koljena.

- Marin Čilić će nam nedostajati i to će sigurno biti veliki udarac za nas, jer je bio glavni igrač godinama i puno znači ekipi. No, Borna je tu s nama i nas četvorica, tko god bude igrao, jaki smo i bit ćemo dobri parovi koji mogu dobiti bilo koga, prema tome zasigurno ćemo imati svoje šanse - navodi Pavić, dodajući kako je atmosfera u ekipi uoči Davis Cupa na razini. Većina je reprezentativaca ovih dana u Zagrebu, skupa treniraju i druže se uoči odlaska u Madrid. Uskoro ih, međutim, čeka “rudarski rad”.

- Jedan dan na Davis Cupu kod naše ekipe izgleda vrlo radno. Zaokupljeni smo od jutra pa do kasno popodne. Svi su u svojim treninzima, a zajednička je stvar da u hotelima imamo apartman koji zovemo stožer gdje se svi navečer okupljamo i provodimo slobodno zajedničko vrijeme u druženju i priči - otkriva tenisač, kojega često prozivaju najzabavnijim članom “repke”.

Rituali

- Jako smo skladna i duhovita ekipa, koja se sjajno slaže kada smo na okupu. Često ja povedem pjesmu, pogotovo kad se nešto slavi. U Francuskoj smo izlazili na teren uz pjesmu “Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj”, možda nam to postane himna reprezentacije – kaže Mate Pavić, koji, poput većine sportaša, ima svoje male rituale prije mečeva.

- Ekipno nemamo rituale prije meča, no znam da pojedinačno dečki znaju imati neke svoje individualne rituale koji im znače i, u krajnjem slučaju, pomognu. Ja se, primjerice, u svlačionici tuširam uvijek pod istim tušem od prvog do zadnjeg dana turnira. Pola sata prije meča slušam glazbu koja me opušta i smiruje. Uz to, namještam gripove na reketu i radim neke popratne pripremne stvari - govori hrvatski tenisač koji je svoj prvi Grand Slam turnir osvojio prošle godine.

- Osvojiti prvi Grand Slam na mene je ostavio nevjerojatan dojam. To se dogodilo u Australiji, gdje sam osvojio parove i mix finale. Kako sam istu tu večer nakon osvajanja naslova letio za Zagreb, nisam to proslavio kako treba niti mi je “leglo” jer nisam imao vremena posvetiti se proslavi i uživanju. Zbog toga mi je to u pamćenju kao čudan osjećaj. Trebalo je neko vrijeme da se to sve slegne te da postanem svjestan toga što se dogodilo i što sam sve postigao - prisjeća se tenisač koji je nedavno osvojio i turnir u Šangaju.

U Šangaju

- Turnir u Šangaju bio je jako zanimljiv i meni jedan od dražih, pogotovo jer se igra u gradu koji mi je legao. Tamo sam uvijek igrao dobro. U pola sam sezone mijenjao partnera, to nam je bio osmi turnir zajedno i nismo prije toga igrali nešto spektakularno. Trebao nam je jedan turnir da se posložimo i napravimo dobar rezultat da pokažemo da možemo igrati na najboljem nivou. Stvarno smo odigrali jedan od boljih mečeva. Čak, po meni, jedan od najboljih koje sam odigrao i lagano smo osvojili turnir, pa mogu reći da je bilo zaista dobro - govori Mate Pavić, nesuđeni košarkaš.

- Kad sam bio mlađi, trenirao sam košarku dvije-tri godine i nisam bio loš. Morao sam se opredijeliti za jedan sport i odlučio sam se za tenis. Košarka mi je hobi. Kad stignem, odigram ili odem pogledati utakmicu u Splitu - priča tenisač, s kojim smo poželjeli proći i ležernije teme. Koja mu je idealna destinacija za odmor ?

- Španjolska, pogotovo Barcelona i Madrid. Dobra klima, hrana, vina i dobra mjesta. Madrid me oduševio, sviđa mi se grad koji je pun restorana i sviđa mi se način života u kojem se sve odvija kasno. Recimo, na večeru se odlazi oko 22 sata, što meni odgovara jer nisam jutarnji tip - otkriva tenisač koji život, kaže, ne može zamisliti bez reketa, slušalica i mobitela.

Za Matu Pavića i hrvatsku Davis Cup reprezentaciju navijat ćemo 18. studenoga, kad nas u Madridu očekuje susret protiv Rusije te 20. studenoga protiv domaćina Španjolske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:52