PATRIK PAPAC

Ispovijest gimnazijalca koji je odnio zlato na europskoj matematičkoj olimpijadi

 Nikša Duper / HANZA MEDIA

Dubrovnik ima još jednog olimpijca! Istini za volju, nije se okitio sportskim odličjem, nego onim u matematici, a u Rio de Janeiro će tek dogodine, ako se uspije plasirati na međunarodnu matematičku olimpijadu koju će u lipnju 2017. godine ugostiti brazilski megalopolis, piše Slobodna Dalmacija.

Kako je krenulo, nitko ne sumnja da će Patrik Papac, učenik trećeg razreda matematičkog usmjerenja Gimnazije u Dubrovniku, izboriti plasman za svjetsku smotru u Riju. Zlatnu je podlogu već stvorio kao član hrvatske ekipe koja je s maksimalnim brojem bodova trijumfirala na desetoj Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi od 22. do 28. kolovoza u austrijskom gradu Vöcklabrucku.

Patrik, koji je u matematici i olimpijac i oskarovac, marljiv je i izrazito skroman mladić. Ne razmeće se vrhunskim rezultatima, niti očekuje nagradu za uspjeh u darovanim nekretninama i novčanim bonusima. Čim počne škola, ponovno će se posvetiti brojevima i kvalifikacijama za svjetsku olimpijadu, a nakon mature...

– Ne znam još na koji ću fakultet, ali sam siguran da će biti nešto povezano sa znanošću. Trenutačno sam najbliži fizici – veli samozatajni dubrovački tinejdžer, jedini Dalmatinac u pobjedničkom hrvatskom timu.

Pitamo ga kako je bilo na natjecanju, je li imao tremu.

– Nisam o tome razmišljao, koncentrirao sam se na rezultat. Otprije sam već znao da neće biti šabloniziranih rješenja i da će me dočekati atipični zadaci, no nije me to obeshrabrilo. Natjecanje je trajalo šest dana, od kojih su dva bila namijenjena za testove, jedan u pojedinačnoj konkurenciji, a drugi u ekipnom rješavanju zadataka. Samostalno sam pet sati rješavao individualne zadatke iz četiri područja: algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva – otkriva Patrik detalje natjecanja, na kojem, šali se, nema prepisivanja niti je ono uopće moguće.

– Nitko se od nas ne bi usudio prepisivati i da može, to bi nam bilo ispod časti. A tu je i povjerenstvo koje stalno pazi na natjecatelje i čuva disciplinu – govori zlatni dubrovački matematičar i razbija predrasude o tome kako su olimpijade ovog tipa hermetički zatvoreni ogledi genijalaca.

– Atmosfera se ne razlikuje puno od one kad se piše kontrolni u razredu. Svaki natjecatelj ima svoju klupu, dobijemo fascikle s puno papira za rješavanje, a koristiti možemo samo osnovni pisaći i geometrijski pribor, ravnalo, papir, pisalicu... Kad nađemo rješenje, zadatak ubacimo u fascikl, i to je to – veli trofejni gimnazijalac.

Patrik se na Srednjoeuropsku olimpijadu plasirao postupno, od općinskog, županijskog do državnog matematičkog natjecanja. Isti ciklus ovaj će tinejdžer ponoviti i u školskoj 2016./2017. godini, no ovaj put letvica će biti postavljena naviše – prema međunarodnoj olimpijskoj smotri u Riju.

Pobjednička postolja u matematici za sedamnaestogodišnjeg Patrika Papca iz dubrovačkog naselja Sustjepan već su postala rutina. U lipnju ove godine našao se u biranoj skupini najizvrsnijih učenika i mentora s državnih natjecanja kojima su u Zagrebu uručeni Oskari znanja.

Uz Patrika, priznanje je dobila i njegova mentorica prof. Jelena Varezić. Nagrađeni su početkom ljeta za uspjehe na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi održanoj 2015. godine u Kopru, u Sloveniji, piše Slobodna.

Veslanje i svirka pate

Osim matematike, Patrik obožava i , posebno veslanje. Godinama je član dubrovačkog Veslačkog kluba "Neptun", ali su se treninzi posljednjih mjeseci prorijedili upravo zbog Olimpijade. Zbog orijentacije na brojeve, pate i Patrikovi stari hobiji, sviranje gitare i mandoline, što ga, priznaje, opušta.

Stopama Milice Čudine

Koliki je stvarno Patrikov uspjeh, potvrdit će i podatak prema kojemu je u 55 godina, otkad Hrvatska sudjeluje na međunarodnim olimpijadama znanja, ovaj sedamnaestogodišnjak tek drugi učenik iz Dubrovnika sudionik matematičkih natjecanja ovako visoke razine. Prije Patrika, to je uspjelo učenici Milici Čudini, i to prije dvadesetak godina, 1995. godine u Torontu.

Aplikacije

Sklon je Patrik i izradi novih mobilnih aplikacija. Dubrovčanima bi dobrodošla poneka aplikacija za smanjenje gužvi za parking ili raspored autobusa, pa se Patrikov doprinos na tom planu željno iščekuje.

Pomeli konkurenciju u Austriji

Hrvatsku su predstavljali Luka Banović (2. razred) i Ivan Sinčić (2. razred) iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci, Petar Nizić-Nikolac (2. razred) i Tadej Petar Tukara (2. razred) iz XV. gimnazije u Zagrebu, Lukas Novak (3. razred) iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu te Patrik Papac (3. razred) iz Gimnazije Dubrovnik u Dubrovniku. Voditelji ekipe bili su Stipe Vidak i Petar Bakić.

Na pojedinačnom dijelu natjecanja osvojili su dvije zlatne (Patrik Papac i Petar Nizić-Nikolac), jednu srebrnu (Lukas Novak) i tri brončane medalje (Tadej Petar Tukara, Luka Banović, Ivan Sinčić).

Hrvatska ekipa rezultate u pojedinačnoj konkurencije na ekipnom natjecanju uspjela je čak i nadmašiti. Tamo su, naime, osvojili prvo mjesto, i to s maksimalnim brojem bodova, čime su obranili prošlogodišnji naslov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:35