KANITO BILAN

JEDAN OD NAJBOLJIH SPLITSKIH KIRURGA DAO OTKAZ U KBC-u I ODSELIO U NORVEŠKU Njegovi kolege u šoku, bilo je i suza: 'U RH se vraćam kad odem u penziju'

Ilustracija
 Duje Klarić / Hanza Media

Splitski KBC svako malo napusti neki vrsni stručnjak, a strane bolnice preko raznih agencija u Hrvatskoj u posljednje vrijeme traže stručnjake iznad 35. godine života, a najdraži su im pedesetogodišnjaci koji imaju veliko iskustvo, piše Slobodna Dalmacija.

Na meti su im najbolji stručnjaci, kojih nedostaje u Švedskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj...

Bolnice plaćaju velike svote agencijama koje idu u "lov na glave" i nude odlične uvjete našim vrhunskim stručnjacima.

Za jednog od zadnjih koji je napustio splitsku bolnicu kažu da je bio među najboljim splitskim kirurzima. Naime, u KBC-u Split više ne radi Kanito Bilan, kirurg, subspecijalist traumatolog, koji je nedavno počeo raditi u jednoj norveškoj bolnici.

- Kanito je izvrstan liječnik, jedan od najboljih kirurga s kojim sam radio u splitskoj bolnici. Otišao je u Norvešku i koliko čujem iznimno je zadovoljan, i uvjetima i plaćom koja je neusporedivo veća nego kod nas. Da bi ga primili morao je uspješno položiti norveški jezik, zatim nostrificirati diplome i još neke provjere, a to je sve trajalo oko četiri mjeseca. Sve mu je to organizirala agencija, a u Norveškoj su mu priznali zvanje ortoped-traumatolog - kaže za Slobodnu taj splitski liječnik, koji također razmišlja o odlasku iz Splita.

Jedan od Bilanovih pacijenata navodi da je prava šteta zbog toga što taj liječnik nije više u splitskoj bolnici, jer je, kaže, oličenje profesionalnosti i medicinara koji zaista živi svoju struku.

- Ja sam jedan od zadnjih koje je on operirao. Stavio mi je umjetni kuk i hvala mu jer je operacija prošla bez greške - govori taj njegov bivši pacijent.

Iz Slobodne su kontaktirali i kirurga Bilana. Potvrdio je da odnedavno radi u bolnici u norveškom gradu Namsosu. Izjavio je da je iznimno zadovoljan te svojim kolegama u Splitu poželio puno uspjeha u budućem radu. Na pitanje postoji li mogućnost da se vrati samo je rekao: kad budem u penziji.

Odbio je ponudu za neki veći intervju, navodeći da je počeo novi život i nema se namjeru baviti prošlošću i razlozima odlaska iz Splita.

Međutim, kolege s kojima je radio su teško podnijeli njegov odlazak, a neke sestre su čak i plakale.

A koliko je liječnika do danas napustilo Hrvatsku?

Podaci Hrvatske liječničke komore, navodi Smiljana Škugor Hrnčević, glasnogovornica Komore, pokazuju da je od ulaska Hrvatske u EU ukupno 1655 liječnika zatražilo izdavanje potvrda u svrhu priznavanja njihovih stručnih kvalifikacija u drugim zemljama, od toga u zadnjih godinu dana njih 218.

- Od ulaska Hrvatske u EU, njih 680 prekinulo je radni status u Hrvatskoj, od toga zadnju godinu dana njih 136. Od tih 680 liječnika koji su prekinuli radni status u Hrvatskoj, njih 458 HLK-u je prijavilo da radi u inozemstvu. Najčešće države odlaska su Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Austrija i Švedska, a najčešće specijalizacije su anesteziologija, interna medicina, opća kirurgija, radiologija i psihijatrija - kaže Škugor Hrnčević.

U Splitu plaća 1500, a u u Norveškoj 12.000 eura

U Švedskoj i Norveškoj liječnici specijalisti znaju dobivati bruto plaću između 10 i 12 tisuća eura, u što se ne ubrajaju prekovremeni sati. Svaka minuta prekovremenog rada se uredno plaća i nema šanse da vas netko zakine.

Neto plaća nakon svih odbitaka iznosi između 6 i 8 tisuća eura, a troškovi života u manjim norveškim gradovima nisu bitno veći od primjerice troškova života u Zagrebu i Splitu.

Inače, specijalist s dežurstvima u nekoj hrvatskoj bolnici dobije do 1500 eura, pa je onda jasna računica zašto nam ljudi odlaze.

Pacijenti ga hvale

Na portalu Najdoktor pacijenti o dr. Bilanu kažu:

- Vrhunski doktor, sve pohvale. Baka mi je imala 92 godine, operira joj je kuk. Nedugo zatim se digla na noge. Nije bio dežuran, a došao je u civilu viditi kako je baka.

- Kada dođete polomljeni, s velikim bolovima koji traju već deset sati i kada vam dvoje djelatnika u različitim odjelima hitnog prijema kažu da budete sretni jer će vas operirati doktor Bilan, zvuči nekako umirujuće. Sada, devet dana nakon operacije, mogu vam posvjedočiti da je doktor Bilan jedna prekrasna i profesionalna osoba. Tako pozitivan, stručan, umjeren i skroman.

- Na hitnom kirurškom prijemu sam slomila gležanj. Njegov prethodnik mi je rekao 'što si uradila, tko će ovo operirati'. I onda je došao on i pristupio ljudski, savjesno, odgovorno i s velikim strpljenjem. Operacija je bila uspješna, trajala je 3,5 sati. Fizijatar i ostalo medicinsko osoblje su mi kazali da sam sretna što me operirao doktor Bilan jer je operacija bila komplicirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:38