TERAPIJA KAO IGRA

'Moj Ivor (8) ima autizam. Nisu mu znali pomoći... Osnovala sam udrugu zbog roditelja poput mene'

 Privatni album
 

Osmogodišnji Ivor, zaljubljenik u autiće, jedan je od 22 tisuće djece u Hrvatskoj s autizmom. Dijagnoza mu je postavljena kada je imao 2 godine. Za njegovu majku Natašu to je bio golemi šok.

- Za autizam sam čula, ali nisam imala pojma što je to točno. Počela sam istraživati po internetu i prvo što sam pročitala je da je to najgori oblik mentalnog poremećaja. Svi su mi govorili da se moram truditi, no nitko mi nije znao dati savjete i pomoći. Prognoza budućnosti mojeg djeteta svedena je na to da nitko ništa ne zna. Nisam to mogla dopustiti - kaže Nataša Bahun (45).

Ugledni edukator

Ona je Ivorova majka i predsjednica udruge “Progovori autizam - širi ljubav” koja je osnovana kako bi djeci s autizmom pružila mogućnost provedbe terapijskog rada kroz igru s roditeljima i educiranim volonterima, a krajem mjeseca u Zagreb dovodi uglednog američkog edukatora Seana Fitzgeralda koji će predstaviti najnovije spoznaje u “home based play therapy” radu. Nataša je osnovala udrugu 2016. kako bi djeci pružila mogućnost provedbe terapijskog rada kroz igru s roditeljima i educiranim volonterima. Do danas je educirano 30-ak volontera.

Ima nade

Po struci profesorica sociologije, Nataša je završila dva treninga za rad s osobama s autizmom po Son Rise programu: Start-up i Maximum Impact u organizaciji Autism Treatment Center of America i Vencer Autismo, portugalskog centra.

- U Hrvatskoj se čeka godinu dana ili više na službeni sat kod logopeda, defektologa ili jedan sat senzoričke terapije ili radne. U Americi se preporučuje 40 sati rada tjedno, a mi smo svjetlosnim godinama daleko. Zato sam sama odlučila poduzeti što mogu - naglasila je Nataša.

Uz podršku tate Dubravka i starijeg sina Viktora Nataša je sa sinom počela voditi kućni program terapije u igri, jedan na jedan, a Ivor je u kratkom razdoblju brzo napredovao. Počeo ju je imitirati, igrati se, njegov kontakt očima bio je izuzetno dulji. Ubrzo su i svi terapeuti koji rade s Ivorom primijetili izuzetan skok u njegovoj prisutnosti, a pojavile su se prve složenije riječi.

- Odlučila sam biti podrška svim mamama i tatama, želim im pokazati kako mogu biti najbolji motivator svojem djetetu - objašnjava Nataša.

Udruga pruža podršku obiteljima kroz organizaciju i provedbu radionica podrške za roditelje “Kroz autizam - zaigrano”, educirajući volontere koji dolaze u dom obitelji i pomažu oko uspostavljanja sobe za igru koja je nužna za provođenje programa. - Organiziramo cikluse od pet radionica u trajanju od tri sata kojima je cilj educirati roditelje i volontere o osnovama kućnog terapijskog rada kroz igru te ih upoznati s nekim od osnovnih tema. Želimo pomoći roditeljima da razviju interakciju s djetetom - dodaje Nataša.

Sean Fitzgerald dolazi u Zagreb

Udruga “Progovori autizam - širi ljubav” u Zagreb dovodi Seana Fitzgeralda, uglednog američkog edukatora, osnivača organizacije Autism International s više od 20 godina iskustva.

Prvu u nizu edukacija, “Otključajte svoje dijete”, održat će se u megastoreu Hoću knjigu u Bogovićevoj 7, a prijave su u tijeku na internetskoj stranici www.edukacija.progovoriljubav.hr.

Fitzgerald, s kojim je udruga održala već nekoliko webinara, zagovara terapijski rad kroz igru i smatra da djeca s autizmom imaju neograničene mogućnosti napretka kada se s njima radi jedan na jedan u pravilnom okruženju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:50