SAŠA TKALČEVIĆ

MOJ NOVI ŽIVOT U ŠVEDSKOJ: ISPOVIJEST PRVOG POBJEDNIKA HRVATSKOG BIG BROTHERA 'Ovdje je sve drugačije, a iz Hrvatske mi nedostaje samo jedna stvar'

 Neja Markičević/CROPIX

Bjelovarčanin Saša Tkalčević (46), pobjednik prvog hrvatskog Big Brothera koji se istaknuo svojim bajkerskim stilom života, posljednje dvije godine živi u Švedskoj, sa suprugom Mirelom i sinovima.

Jako mu je drago da se odlučio na takav potez, te za Story kaže da je Švedska ispunila njegova očekivanja "čak i više" nego što je očekivao.

Saša Tkalčević kaže da mu se život u Skandinaviji puno razlikuje od onoga u Hrvatskoj, ali pritom ističe da je sretan zbog tih razlika.

Tvrdi da se lako prilagodio na sve, a Švedska ga je oduševila, kaže, pristupačnošću ljudi i prirodom koju konzumira redovito svakog dana.

"Također, oduševljen sam gradom koji pruža jako puno, počevši od dvjestotinjak muzeja i besplatnih knjižnica, pristupa prema djeci koji uključuje besplatno školovanje, javni prijevoz, školske menze do knjiga, bilježnica te svih potrepština za školu i još puno stvari kojih se ne mogu u ovom trenutku sjetiti", istaknuo je.

I dalje se bavi tetoviranjem te kaže da je umjetnost jedan od razloga zbog kojih je otišao. Bavi se i slikarstvom te ima svoj studio i galeriju u centru Stockholma.

Njegova je obitelj sad presretna što su se doselili u Švedsku, koja ih je sve oduševila i, kako kaže, trude se "konzumirati je u svakom pogledu".

Djecu odgaja jednako kao i u Hrvatskoj, ali kaže da se švedski odgoj i pristup djeci dosta razlikuje. "Ovdje su svi dosta otvoreniji prema djeci, ne nameću ničije mišljenje, puštaju djecu da sami stvaraju svoje mišljenje te ih podržavaju u tome. Primjerice, moje dijete ide u Montessori školu gdje imaju individualni pristup svakom djetetu što znači da ako vide da je dijete bolje u jednom predmetu u tome ga podržavaju. Moj sin koji ide u drugi razred je jako dobar u matematici te već radi napredne vježbe iz šestog razreda", otkrio je za Story.

Iz Hrvatske mu jedino nedostaju Koestlinove napolitanke i za sada, kaže, još uvijek se ne planira vraćati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:54