NAŠI NOVI KORONA BUDŽETI

NAS ŠESTERO SADA CIJELI TJEDAN PREŽIVI SA 408 KN Tri obitelji za Jutarnji otkrivaju kako su promijenile potrošačke navike i srezale račune u izolaciji

Majka Irena (40), otac Krešo (46) i djeca Klara (12), Marta (9), Lucija (7) i David (4), žive u Varaždinu i troše oprezno i kupuju planski
 

IRENA I KREŠIMIR HRANJEC s četvero djece, Varaždin:

“Na meniju su rižota i bolonjez te aronija i đumbir za imunitet”

TJEDNA ŠOPING-LISTA ZA 6 OSOBA

2 kg brašna - 10 kn

1 l ulja - 8 kn

6 kom. kruha - 50 kn

10 l mlijeka - 50 kn

15 kom. jaja - 15 kn

4 kg banana - 30 kn

4 kg jabuka - 30 kn

4 kg naranči - 30 kn

1 kg tjestenine - 10 kn

1 paket toaletnog papira - 25 kn

3 kg svježeg mesa - 100 kn

razno povrće (mrkva, grašak, kelj, zelena salata, kupus, poriluk) - 50 kn

UKUPNO: 408 kn

Obitelj Hranjec početkom mjeseca uvijek ide u veću kupnju, po nabavu osnovnih namirnica kao što su brašno, ulje, tjestenina, riža, sol, šećer, mlijeko, meso, povrće, šamponi i prašak.

Čak i sada kad je cijela obitelj zatvorena u kući, u karanteni.

Kruh i mlijeko, pak, namirnice su koje se u njihovoj obitelji najbrže potroše, stoga svaki tjedan kupuju šest štruca kruha i deset litara mlijeka.

Hranjeca je šestero i žive u Varaždinu. Mama Irena, 40-godišnja inženjerka kemijske tehnologije koja je trenutačno na porodiljnom dopustu, 46-godišnji tata Krešimir koji je po zanimanju grafički dizajner i radi od kuće, Klara (12) koja ide u šesti razred, Marta (9) koja je u trećem, prvašica Lucija (7) i maleni David (4).

Kada smo pročitali da su Hrvati u “koronašopingu” od 24. veljače do 15. ožujka, prema analizi GfK provedenoj na 20 milijuna košarica, u dućanima potrošili 300 milijuna kuna više na hranu, piće, osobnu njegu i kemijska sredstva nego u istom razdoblju lani, zanimalo nas je kako su se promijenile potrošačke navike u različitim obiteljima.

Među prvima smo razgovarali sa šesteročlanom obitelji Hranjec ispitujući ih kako se u karanteni promijenila njihova potrošačka košarica. Koliko troše i na što? Čega su se odrekli, a što imaju na zalihi?

Hranjeci su velika obitelj, stoga bila “koronakriza” ili ne, njihov šoping mora biti razborit.

- Otkad smo u karanteni, naša potrošačka košarica još se nije bitno promijenila u odnosu na razdoblje kad nije bilo karantene. Kod nas doma uvijek ima svježeg voća poput jabuka, naranča i banana, mlijeka, müslija, zobene kaše, sirnog namaza, maslaca, meda i biljnih čajeva, a sada smo napravili i malo veće zalihe krumpira, suhog graha, luka, mrkve, kukuruzne krupice, mlijeka i brašna jer želimo što rjeđe ići u dućan i na taj način spriječiti nepotrebno izlaganje riziku.

No, zapravo kupujemo iste stvari kao i prije, izuzev nekih proizvoda za “naše gušte”, poput slatkiša, igračaka, knjiga, parfema, krema..., koje smo sada sveli na minimum - pričaju nam Irena i Krešimir, koji zajedno upravljaju kućnim financijama.

Njihov obiteljski budžet zasad ne pati zbog karantene.

- Trenutačno smo i mi i djeca skromniji i manje tražimo. Kupujemo kao i prije, ali manje. Svjesni smo da će se rezultat ove pandemije odraziti na našem budžetu tek sljedećih mjeseci. Pitanje je kakve će biti cijene proizvoda kad sve ovo završi - objašnjavaju Hranjeci.

Oni su članovi udruge Obitelj 3plus, koja promiče, podržava, štiti i zastupa interese gotovo 600.000 roditelja i djece koji žive u obiteljima s troje ili više djece.

- Imamo obiteljsku karticu udruge koja nam omogućava da neke stvari, koje su nužne za djecu, kupujemo s određenim popustom - dodaju. Otkad su u karanteni, u kupnju najčešće ide Krešimir, jednom u deset dana. Čim se vrati, njegova odjeća ide na pranje.

- Mjesečno na kupnju trošimo oko 3000 kuna - objašnjava Irena, glavna kuharica.

Pri planiranju obroka je ponajprije ekonomična. Trudi se iz namirnica koje imaju u kući napraviti ukusan ručak.

- Naš ručak je uglavnom prilagođen sezonskom povrću pa zimi više jedemo variva od graha i sarmu, a ljeti to zamijenimo punjenom paprikom i povrtnim varivom, mahunama. Jednom tjedno kod nas se jede varivo i riba, juha je na meniju svaki dan.

Djeca nam jedu uglavnom svu hranu, pa često jedemo tjesteninu s mljevenim mesom, razne vrste rižota, heljdinu kašu, različite umake od purećeg ili pilećeg mesa i povrća, kuhano povrće na maslacu, sarmu, ćufte, punjenu papriku... - nabraja.

Kako bi očuvali imunitet, koriste prirodne izvore vitamina poput limuna, naranči, đumbira i aronije, a svi redovito piju i biljne čajeve od poljske preslice, koprive ili matičnjaka.

U obitelji Hranjec dan u karanteni počinje u 7.30 sati, iako nitko ne žuri u školu jer je ona na televiziji.

- Nakon doručka pogledamo online školu, svako dijete ima zapisano na papiru što treba napraviti za taj dan, rješavamo zajedno stvari za školu, a usput kuhamo i ručak - objašnjava mama Irena. Ruča se oko 13, a oko 14.30 sati idu na zrak.

- Vozimo bicikl, rolamo se, šećemo sa psom ili se djeca sama zabavljaju u dvorištu. Objasnili smo djeci da se ne smijemo družiti s drugim ljudima jer je to najbolji način u borbi protiv nevidljivog neprijatelja te da moramo jako često prati ruke - rekla je Irena.

Nakon povratka djeca sviraju i vježbaju što su naučili u glazbenoj školi, a Irena i Krešimir šalju fotografije domaćih zadaća u online školu. To slanje potraje i do 17 sati, a nakon toga djeca pjevaju i plešu.

- Dvije kćeri treniraju i sinkronizirano plivanje te su dobile zadatak snimiti koreografiju, pa je uvježbavaju na suhom - ističe Irena.

Predvečer svi zajedno odigraju pokoju društvenu igru, večeraju, po redu se okupaju, pomole prije spavanja i već u 20.30 su u krevetu.

- Kao i u svakoj obitelj, i kod nas ima svađa i nesuglasica. Trudimo se na kraju dana jedni druge zagrliti, ispričati se ako smo pogriješili, zamoliti za oprost i reći si međusobno koliko smo važni jedni drugima - priznaju.

ECIJA OJDANIĆ I ROBERT ORHEL i dvoje djece, ZAGREB

“Više ne jedemo vani, sa 1500 kuna tjedno potrošnja je srezana za pola”

Ecija Ojdanić

TJEDNA ŠOPING-LISTA ZA ČETIRI OSOBE

1 kg mljevenog mesa - 45 kn

2 kukuruzna kruha - 20 kn

1 kg ribe - oko 100 kn

1,5 kg lignji - oko 150 kn

250 g tofua - 20 kn

1 kg graha - 25 kn

2 kg špinata - 60 kn

1 kg brokule - 20 kn

1 kg karfiola - 25 kn

40 dag matovilca - 40 kn

3 glavice zelene salate - 10 kn

50 kom. jaja - 50 kn

0,5 kg kvinoje - 20 kn

2 kg jabuka - 18 kn

2 kg banana - 20 kn

1 kg kivija - 10 kn

2 l kravljeg mlijeka - 12 kn

1 l rižina mlijeka - 20 kn

3 l jogurta - 30 kn

1 kg svježeg sira - 20 kn

1 paket toaletnog papira - 25 kn

2 čokolade sa 70 posto kakaa - 20 kn

2 mliječne čokolade - 15 kn

kokice - 12 kn

UKUPNO: 787 kn

Ecija Ojdanić, 46-godišnja glumica, osnivačica Kazališta Moruzgva, supruga redatelja Roberta Orhela te majka Cvite i Jakova, u karanteni se trudi održavati rutinu. Buđenje, doručak, vježbanje, kuhanje, ručak, pospremanje nakon ručka, pokušaj čitanja, vijesti, pregledavanje zadaće, druženje i film navečer.

Negdje u tom dnevnom rasporedu je i odlazak u trgovinu.

- Logično mi je imati doma kilu-dvije brašna, leće, graha, kvinoje... za neki brzi ručak. Ali, nemamo naviku kupovati veće zalihe i uopće nisam htjela upasti u tu histeriju. Radije sada gotovo svaki dan suprug ili ja odemo u trgovinu i voćarnu, zaštićeni maskama i rukavicama - priča Ecija otkrivajući nam potrošačke navike svoje četveročlane obitelji u karanteni.

Da je punjenje zaliha kod višečlanih kućanstava bitno manje izraženo za razliku od samačkih kućanstava, potvrdila je i analiza GfK Panel kućanstava, koji je pratio potrošnju proizvoda za kućanstvo.

Zabilježeno je i da su zalihe u jednakoj mjeri stvarali oni koji se izjašnjavaju kao iznimno zabrinuti zbog koronavirusa kao i oni koji nisu osobito zabrinuti.

Ecija, pak, prijetnju shvaća ozbiljno i teško joj pada, ali se svakodnevno svojoj obitelji u karanteni trudi održati privid uobičajene svakodnevice.

- Jedemo svježe i zdravo te, ono najbitnije, jedemo svaki obrok svi zajedno, što je prije karantene zbog posla, obaveza i škole bilo nemoguće - objašnjava.

Slatkiše i junk food na Ecijinoj šoping-listi nećete naći, eventualno koju zdravu čokoladu s visokim udjelom kakaa.

I u karanteni se Ecija beskompromisno drži zdravih navika i prehrane, a otkad je doma, najviše vremena provodi kuhajući.

- Iskreno, baš me veseli kuhati. Ja sam stručnjak za ribu na sto načina i neke zdravije varijante obroka s puno povrća, rižota, dok suprug, pak, sjajno priprema meso, wok i tortilje - ističe glumica.

Njezin kućni budžet ne pati zbog izvanrednih uvjeta i navika kupnje prouzročenih panikom zbog epidemije.

- Općenito nam se smanjila potrošnja jer ne jedemo više vani, nego sami kuhamo, ne kupujemo, primjerice, odjeću ili stvari za dom, nego samo ono nužno, a to su hrana i higijenske potrepštine. Rekla bih da tjedno potrošimo oko 1500 kuna, više-manje, ovisi o tome što je na meniju, jer najviše trošimo na hranu - kaže Ecija Ojdanić koja je izdvojila tjednu šoping-listu za život četveročlane obitelji u karanteni ravnajući se prošlotjednom potrošnjom

Njihov tjedni račun iznosi 787 kuna, što je manje od Ecijine procjene, ali kaže da potrošnja varira ovisno o meniju te da kako koji tjedan, ovisno o tome što se potroši, kupuje higijenske potrepštine i dopunjuje ostale osnovne namirnice poput soli, brašna, šećera i riže.

UMIROVLJENICI MIRJANA I STJEPAN NOVAČIĆ, ZAGREB:

“Trošimo puno manje, a u zalihama imamo samo više ulja, rižu i šećer”

Mirjana i Stjepan Novačić

TJEDNA ŠOPING-LISTA ZA DVIJE OSOBE

3 kruha - 27 kn

1 kg banana - 13 kn

3 kg jabuka - 24 kn

1 kg limuna - 18 kn

razno svježe meso - oko 100 kn

razno povrće - oko 100 kn

3 mlijeka - 15 kn

mljevena kava - 18 kn

1 l ulja - 11 kn

margarin namaz - 14 kn

sir - 24 kn

salama - oko 30 kn

paštete - oko 40 kn

UKUPNO: 434 kn

Umirovljenici Mirjani Novačić, predsjednici podružnice Pešćenica-Žitnjak Sindikata umirovljenika Hrvatske, karantena je teško pala.

- Uopće nisam takav tip čovjeka, teško mi je biti zatvorena kod kuće. Prije epidemije stalno sam bila u pokretu, u poslu. Nedostaju mi unuci, sada se gledamo samo preko videopoziva. Suprug je, pak, moja čista suprotnost. On uživa cijeli dan kod kuće, gleda televiziju, stalno nešto gricka, odmara se...

Njemu je korona taman jer je i dosad rijetko izlazio. Prvi dan je bio sretan što sam stalno doma, a sad mi se čini da već lagano idemo na živce jedno drugome - smije se 62-godišnja Mirjana, umirovljena biokemijska tehničarka.

Sa suprugom Stjepanom u braku je već 41 godinu. On je nekada radio kao prometni policajac, a danas, s punih 70 godina, uživa u umirovljeničkom životu.

- Otkad smo u karanteni, po namirnice u trgovinu za nas najčešće idu sin ili kći kad se vraćaju s posla, no moram vam priznati da ponekad i sama odem u nabavu, čisto da malo iziđem, iako sam svjesna da se moramo paziti - priznaje nam Mirjana koja živi na Borongaju, a baš smo je uhvatili na povratku iz ljekarne. Suprugu, koji je šećeraš, išla je podići lijekove.

- Bome, otkad smo u karanteni, trošimo puno manje nego inače. I to znam točno zašto! Sada ciljano kupujemo, točno samo ono s popisa. Svaki dan planiramo obroke i racionalno trošimo, što inače baš i nismo - objašnjava.

Mirjana i Stjepan nisu od onih koji panično stvaraju zalihe namirnica.

- Nema se smisla zatrpavati stvarima jer trgovine i dalje rade i dobro su opskrbljene. Ali, gledajte, doma uvijek imam u rezervi koju litru ulja viška, kilu-dvije brašna, osnovne namirnice poput riže, šećera, mesa, nekog povrća i kave, obavezno. Uvijek se doma nađe namirnica da se lagodno preživi dva-tri dana bez kupnje - dodaje.

U trgovinama su mjesečno ostavljali oko 5000 kuna, većinom na hranu i higijenske potrepštine. Šoping-lista sada se malo promijenila. Otkad su u karanteni, Mirjana i Stjepan okrenuli su se zdravijoj prehrani kako bi održali jak imunitet.

- Sada kupujemo limune, jabuke, naranče i banane, a prije uopće nismo imali naviku jesti voće - ističe Mirjana.

GfK Panel kućanstava, koji prati potrošnju proizvoda za kućanstvo, zabilježio je da su se u razdoblju od sredine veljače do sredine ožujka promijenile navike u potrošnji hrvatskih građana pa se tako udio potražnje za proizvodima na akcijama, odnosno promocijama smanjio, za razliku od “normalnih” vremena kada često kupujemo većinu onoga što je “na akciji”.

To je primijetila i Mirjana.

- Uvijek bi me ponijele te akcije, automatski, pa bih kupovala grickalice, kekse, razne stvari koje bi na kraju ili stajale nepotrebne ili bismo ih pojeli da se ne bace. Sada smo se toga potpuno odrekli, grickamo voće - objašnjava Mirjana te dodaje da je prema okvirnim izračunima njihova mjesečna potrošnja spala na 3000 kuna.

Uopće joj ne nedostaju šoping-centri i odlasci na tržnice, kaže, a suprugu još manje.

- Prvih dana karantene sve sam detaljno počistila, a sada puno crtam na staklu, radim dekupaž, telefoniram s prijateljima, sa suprugom pratim obraćanja Kriznog stožera, rješavamo križaljke, a šijem i zaštitne maske od pamučnih majica - nabraja Mirjana koja nam je sastavila svoju tjednu šoping-listu za život obitelji dvoje zagrebačkih umirovljenika u karanteni.

Njihov tjedni račun iznosi 434 kune, a Mirjana dodaje da nije uračunala higijenske potrepštine jer ih kupuje tek kad se potroše, a ne svaki tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:00