DOK IH SMRT NE RASTAVI

NEVJEROJATNA PRIČA O JEDNOM OD NAJDUGOVJEČNIJIH BRAČNIH PAROVA NA PLANETU Upravo su proslavili 80. godišnjicu zajedničkog života

 screenshot
 

Dugovječni bračni par u Kini je proslavio 80 godina zajedničkog života prošlog mjeseca u svom domu u gradu Rugao, u istočnoj kineskoj pokrajini Jiangsu. Tom prilikom snimljen je i video ceremonije koji prikazuje dirljivi prizor: 100-godišnji Xu Liangquan brižno drži ruku svoje 101-godišnje supruge Shao Xiuying, dok sjede jedno pored drugog ovjenčani prigodnom medaljom i crvenim šalom.

Xu i Shao imaju dva sina, dvije kćeri i unuke, dobrog su zdavlja i dane provode u miru. Svakoga jutra zajedno doručkuju i čitaju novine, a popodneva krate igrajući kartaške igre sa svojim susjedima.

U svojih stotinu godina života proživjeli su svašta. Xu je rođen u studenome 1917. godine i pohađao je školu koju su otvorili Zapadnjaci. Nakon drugog kinesko-japanskog rata koji je počeo 1937. godine, 20-godišnji Xu priključio se komunističkoj vojsci i pod krinkom školskog učitelja prikupljao je obavještajne podatke o japanskoj vojsci. Nakon osnivanja komunističke Kine 1949., Xu je radio kao kulturni pomoćnik i nadzornik u srednjoj školi, a u mirovinu je otišao 1979.

Njegova supruga Shao rođena je u ožujku 1916. i stekla je dobro obrazovanje, uključujući umijeće kaligrafije. Vjenčali su se 1937. i dok je njen suprug pomagao u borbi protiv japanske vojske, ona je provodila početak njihovog bračnog života danju se skrivajući od japanskih vojnika, a noću od lokalnih razbojnika. Cijelog svog života bila je posvećena održavanju zajedničkog kućanstva, te se brinula za supruga i njihovo četvero djece. Tako su zajedno preživjeli 2. svjetski rat, Veliku glad (kada je 45 milijuna ljudi umrlo od gladi između 1958. i 1962.), te užase komunističke Kulturne revolucije 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća, kada je svaki obrazovani Kinez mogao biti optužen, javno osramoćen i zatvoren.

Jedno uz drugo, preživjeli su sve. U svojoj autobiografiji objavljenoj 2000. Xu je napisao da je njegova supruga "stup" njihove obitelji i da je stajala uz njega bez obzira na sve.

Mnogi, dakako, pitaju za tajnu njihove dugovječnosti. Kako su pisali lokalni mediji, par ima naviku šetanja dvaput dnevno, te vole vježbati i izbjegavaju dulje sjediti mirno. Što se tiče prehrane, teško je zaključiti: vole jesti slatko, kašu i krumpire.

Oni sami zaključili su da su doživjeli 100 godina uz pomoć pet stvari: svog doma, partnera, djece, štednje i starih prijatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:12