BOL ZBOG GUBITKA

UGINUO JOJ JE PAS, A NJOJ SE SLOMILO SRCE Žena završila u bolnici misleći da ima srčani udar, no liječnici su ustanovili nešto sasvim drugo

 Profimedia, Cultura RF
 

Gubitak kućnog ljubimca može slomiti srce, i to doslovce, tvrde znanstvenici u novom članku objavljenom u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine.

Naime, žena iz Teksasa preminula je od posljedica ‘sindroma slomljenog srca’ nakon što joj je uginuo pas Meha. Prema članku objavljenom u časopisu NEJM Joanie Simpson je iz sna probudila snažna bol u prsima i leđima. Posumnjala je u srčani udar i odmah nazvala liječnike, piše New York Daily News.

Nakon pomne analize liječnici su ustanovili da se ne radi o srčanom udaru, već da je Simpson doživjela ono što kolokvijalno zovemo ‘slomljeno srce’, a u stručnoj se literaturi zove Takotsubo kardiomiopatija ili stresom izazvana kardiomiopatija.

Radi se o stanju koje je vrlo slično srčanom udaru - bolovi u prsima i leđima kakve je Simpson iskusila, nedostatak zraka te pojačano lupanje srca i povišeni srčani enzimi. Međutim, u ovom slučaju nema začepljenih arterija koje prate srčani udar.

Simpson (62) je za Washington Post rekla da je Meha uginula od zatajenja srca malo prije nego što je ona završila u bolnici. Otkako su joj djeca odselila, pas joj je postao poput kćeri, a njezina smrt nije bila mirna.

‘Bilo je strašno za gledati kako je patila… Kad ste već uzrujani, onda je to kap koja je prelila čašu. Mislim, sve se jednostavno sruši na vas’, rekla je Simpson kojoj je smrt ljubimice bila previše.

New England Journal of Medicine.
EKG srca gđe Joanie Simpson

Takotsubo kardiomiopatija javlja se ‘najčešće kod žena koje su izašle iz menopauze, a prethodi joj jako stresan ili emotivan događaj’, stoji u članku koji ovo stanje još naziva ‘sindromom slomljenog srca’. Navodno se više od 90% slučajeva Takotsubo kardiomiopatije javlja kod žena u dobi između 58 i 75 godina. Većina se oporavi bez trajnih posljedica.

Nakon godinu dana liječenja Simpson je riješila fizičku bol. U međuvremenu je nabavila novog kućnog ljubimca, mačka Bustera, i kaže da je emocionalna bol nakon gubitka Mehe neće spriječiti da opet udomi ljubimca. ‘Pružaju toliko ljubavi i prijateljstva da ću to uvijek ponoviti. I dalje ću imati ljubimce’, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:31