ŽENA MONSTRUM

VIDEO: PROGOVORIO MLADIĆ KOJEG JE GODINAMA ZLOSTAVLJALA DJEVOJKA Kad ga je policija našla, bio je na korak do smrti

Alex Skeel (lijevo i desno), Jordan Worth
 Screenshot / YouTube
 

Alex Skeel (22) je prije samo godinu dana bio korak od smrti. Točnije deset dana od smrti, kako su procijenili liječnici nakon što je policija odgovorila na pozive susjeda koji su ga čuli da vrišti. Našli su ga kako leži na stepenicama u kući, jedva se mogao pomaknuti, pun teških ozljeda, pothranjen, malaksao…

Ubrzo se ispostavilo da je Alex žrtva obiteljskog nasilja, a zlostavljala ga je nevjenčana supruga Jordan Worth s kojom ima dvoje djece. Zlostavljala ga je godinama u njihovom domu u Stewartbyju, a on je trpio udarce čekićem, odvijačem, noževima, četkom za kosu… U BBC-jevom dokumentarcu mladić po prvi put otkriva sve razmjere emocionalnog i fizičkog zlostavljanja kao i ozljede koje je policija dokumentirala nakon što je prebačen u bolnicu. Jordan je za svoje zločine osuđena i zatvorena u travnju 2018.

Alex je izgubio čak 25 kilograma zbog toga što mu je Worth uskraćivala hranu. Osim što je bio zaljubljen u nju, bojao se da će izgubiti skrbništvo nad djecom, rekao je policiji. Policija je za potrebe dokumentarca objavila snimke kamera koje su nosili na uniformama prilikom dolaska u Alexov dom. Kupaonica je bila krvava jer je Alex krvario iz rane na zglobu koja je bila zamotana čarapom. Osim toga, neke rane na tijelu bile su mu inficirane, te je razvio hidrocefalus od udaraca u glavu.

Mladić je po dolasku policije za rane i masnice inicijalno krivio sebe kako bi zaštitio partnericu.

U travnju prošle godine Jordan Worth postala je prva ženska osoba u Velikoj Britaniji osuđena između ostalog za nasilno i manipulativno ponašanje. Dobila je najmanje sedam godina zatvora.

Ludo zaljubljen

Par se upoznao dok su još bili tinejdžeri, zaljubili su se, a prijatelji opisuju da je ona djelovala kao brižna osoba, a on kao da je potpuno očaran s njom. Međutim, Alexova je majka Geda svjedočila da je Jordanino ponašanje brzo postalo sumnjivo. On je mijenjao frizuru prema onome što se njoj sviđa, nosio je odjeću kakva joj je odgovarala i slično. Alex je kasnije priznao da nije slušao savjete obitelji jer je u to vrijeme još bio ludo zaljubljen u nju.

Nakon nekoliko nasilnih ispada, Alex je konačno odlučio prekinuti vezu nakon nekoliko godina, no Jordan mu se u svibnju 2014. pojavila na vratima obavijestivši ga da je rodila njihovo dijete, Thomasa. Tad su se pomirili, Alex se ponadao da će dijete promijeniti njihov odnos, no stvari su postale još gore.

Prisilila ga je da bira između nje i svoje obitelji što je rezultiralo time da je dvije godine bio bez kontakta s najbližima, piše Daily Mail. U svibnju 2017. rodila im se kćer Iris. Jordan je tada čak otvorila lažni Alexov profil na Facebooku i preko društvenih mreža njegovoj obitelji u njegovo ime slala neugodne i agresivne poruke kako bi ih još više udaljila. Do tad je već preuzela kontrolu i nad financijama, njemu je uzela novčanik i prisilila ga na otkaz.

Alex priznaje da je u to vrijeme već psihički ‘potonuo’ i živio u svakodnevnom strahu od napada. Jednom ga je prisilila da popije cijelu tablu tableta za spavanje, a u jednom napadu mu je slomila zub. Znala ga je tući dok spava, a spavao je na podu jer mu nije dozvoljavala da spava na krevetu.

- Osjećao sam da mi se tijelo gasi. Nisam jeo kako treba, nije mi dozvoljavala. Nisam imao novaca, nisam vozio… Nisam htio da mi sin nastrada pa sam se borio ostati svjestan i prisutan jer me bilo strah što će se njemu dogoditi ako mene ne bude - ispričao je.

Jordan je potom otkrila posljedice polijevanja kipućom vodom te ga je nekoliko puta zalila. Jednom prilikom mu je nakon takvog napada otpala koža na rukama i dijelu leđa, no nije mu dozvoljavala da ode liječniku. Ipak, susjedi su čuli urlike i pozvali policiju koja ga je prebacila u bolnicu. Međutim, Jordan je došla za njim i unatoč pokušajima kirurga da ga zadrži na terapiji, ona ga je izvukla i otjerala kući.

- Znam da je sve to čudno. Bilo je idealno vrijeme i mjesto, ali ništa ni tad nisam rekao. Ponavljao sam da sam sam sebi to napravio, bojao sam se što je sve u stanju napraviti - priznao je Alex.

'Kad je završila u zatvoru, osjetio sam slobodu'

No, već nekoliko dana kasnije policija ponovno pozvana na istu adresu i sad su odlučili postupiti ozbiljnije.

- Čim sam ga ugledao na danjem svjetlu, shvatio sam da je u teškom stanju zbog brojnih ozljeda po cijelom tijelu, strašno zmazanoj odjeći koju je nosio… Bio je blijed i mršav. Odmah sam pomislio da je zlostavljan - ispričao je narednik koji je bio na mjestu događaja. Tek ga je u automobilu, nakon što ga je odvojio od nje, uspio nagovoriti da prizna nasilje. Odmah su ga prebacili u bolnicu i liječni si su rekli da je imao još desetak dana života da se takvo postupanje nastavilo.

Alex se vratio kući svojoj obitelji gdje s njim sad žive i njegova djeca. Jordan je u rujnu 2017. optužena po 17 točaka između ostalog za nanošenje teških fizičkih povreda. U travnju iduće godine osuđena je na sedam godina zatvora.

- Kad me policija našla, bio sam na 10 dana od smrti. Bio sam zaljubljen u Jordan i trebalo mi je jako dugo da skupim hrabrosti i kažem da me zlostavlja. Dan kad je završila u zatvoru osjetio sam takvu slobodu… Bilo je to veliko olakšanje. Sjećam se kako sam rekao da se konačno mogu živjeti bez straha prvi put u pet godina. Tek sad kad više nisam u toj vezi, počinjem shvaćati uopće koncept zlostavljanja. Nadam se da će ga i drugi shvatiti i prepoznati. Uspomene na taj period života nikad neće nestati, ali učim živjeti s tim. Imam veliku podršku prijatelja i obitelji i gradim novu budućnost za djecu i sebe - rekao je Alex.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:33