ZA DLAKU IZBJEGAO SMRT

ZOVU GA MEDICINSKIM ČUDOM U užasnoj nesreći zdrobio ga je Mercedes, popis teških ozljeda koje je zaradio je nevjerojatan, a danas živi punim plućima

Adama Shailer
 Magpas Air Ambulance (lijevo) / Facebook
 

Adama Shailera (36) liječnici su proglasili žrtvom najgore prometne nesreće u Britaniji koja je preživjela, a sad je, godinu i pol dana nakon nesreće, za britanski Mirror ispričao koje je sve ozljede pretrpio.

Otac dvoje djece bio je u kritičnom stanju nakon što se na svom motoru u kolovozu 2016. u jutarnjim satima sudario s automobilom marke Mercedes CLK. Auto težak gotovo tonu i pol zarotirao se i sletio na njega. Kad su liječnici stigli na mjesto događaja, Adam je zazivao svoju danas petogodišnju kćer Sabrinu.

Ustanovili su da mu je zdjelica gotovo smrskana, pukla je na 29 dijelova, imao je lom kralježnice na dva mjesta, 18 slomljenih rebara, slomljeni kuk, koljeno i prsnu kost, te ozljedu bedrene arterije. Jetra i bubrezi bili su gotovo raskomadani, a crijevo mu je bilo zdrobljeno na dva mjesta. Možda najgore od svega, mokraćna cijev mu je ‘visjela o niti’. Osim svega toga, iščašio je jedno rame, zrak mu je ispunio prsnu šupljinu i imao je krvarenje u plućima.

Adam je bio još svjestan kad su liječnici stigli na mjesto nesreće i prvo ih je pitao hoće li umrijeti danas. Na svu sreću hitna pomoć je bila u neposrednoj blizini pa su iznimno brzo stigli na mjesto nesreće. Operaciju su već započeli na cesti, a potom su ga helikopterom prebacili u bolnicu u Cambridge. Tijekom puta srce mu je dvaput prestalo kucati.

Operirali su ga čak 24 puta tijekom slijedećih 12 tjedana, a bio je u induciranoj komi 13 dana. Njegova supruga Rachael (35) nedugo prije nesreće rodila je sina Jamesa.

Osim nekoliko ožiljaka i štapa za hodanje Adam je danas zdrav, a njegov oporavak smatraju nevjerojatnim. Svaki slobodan trenutak danas provodi s djecom. ‘Proces oporavka za mene još traje, još uvijek je to pakao. Ne mogu objasniti zašto me noga boli 24 sata na dan. Kažu mi samo da živac nije oštećen pa će se tijelo samo oporaviti’, kaže Adam koji je 14 mjeseci nakon nesreće proveo u invalidskim kolicima. Liječnici zapravo nisu mogli znati hoće li ikad više hodati, no upornim vježbanjem Adamu je to uspjelo. Hoće li bol nestati, to još uvijek ne znaju.

Adam se posebno zahvalio djelatnicima hitne pomoći koji su možda najvbiše zaslužni što je danas živ, a oni su objavili njegovu priču koju možete pronaći na ovom linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:07