OSIRIS-REx

FOTO: NEVJEROJATNA ZAJEDNIČKA FOTOGRAFIJA ZEMLJE I MJESECA Spektakularan početak jedinstvene misije vrijedne više od milijardu dolara

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.01.2018. u 19:18

NASA / Goddard Space Centre

 

NASA je jučer objavila zajedničku fotografiju Zemlje i Mjeseca s udaljenosti od oko 5 milijuna kilometara, koju je snimila letjelica OSIRIS-REx na svojem putu prema asteroidu 101955 Bennu.

Radi se o fantastičnom prizoru koji zorno dočarava međusobnu udaljenost Zemlje i Mjeseca u točnom omjeru, kao i njihovu razliku u veličini, no ipak treba napomenuti kako je digitalno obrađena kako bi Mjesec bio vidljiv - naime, Mjesec je znatno posvijetljen na fotografiji, jer bi inače bio gotovo nezamjetan.

NASA / Goddard Space Centre
 

- OSIRIS-REx je misija čiji je cilj otkriti odakle dolazimo. No, dok bi nam letjelica mogla reći neke stvari o tome gdje smo bili i kamo idemo, može nas i podsjetiti na to gdje smo upravo sad, stoji u NASA-inoj objavi.

Puni plan ove ambiciozne misije, čiji će troškovi prijeći cifru od milijarde dolara, je poslati letjelicu do asteroida Bennu, asteroida tipa C koji je pun ugljikovih spojeva. Kako su asteroidi 'ostatci' materijala od kojih su nastali svi planeti i mjeseci u Sunčevom sustavu, znanstvenici se nadaju otkriti nove detalje o vremenu postanka Zemlje, a možda i otkriti tragove spojeva koji su doveli do nastanka života na našem planetu.

Letjelica će lagano dotaknuti asteroid dugačkom 'rukom' s mehanizmom za prikupljanje uzoraka, i pokušati skupiti oko 60 grama kamenja i prašine s površine asteroida. Opremljena je s nabojem za podizanje prašine za ukupno tri pokušaja, ako ne uspije isprve ispuniti svoj cilj.

Kako su laboratoriji na svemirskim sondama nužno ograničeni u svojim mogućnostima, umjesto analize uzorka na samoj letjelici, OSIRIS-REx će se potom zaputiti natrag prema Zemlji, a uzorak poslati natrag na površinu u posebnoj kapsuli koja bi oko 2023. trebala sletjeti u pustinju Utah.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo