POVIJESNI PRELET

FOTO, VIDEO: ČOVJEČANSTVO JE PO PRVI PUT POSJETILO PLUTON! Obama: 'Hvala NASA! Ovo je velik dan!'

 NASA

BALTIMORE - NASA-ina sonda New Horizons jučer je proletjela pored Plutona, na udaljenosti od samo 12.500 kilometara, i poslala dosad najdetaljnije fotografije površine Plutona. Iako je postojala mala mogućnost da bi sonda mogla biti uništena u sudaru s nekim od malih orbitalnih objekata koji su bili presitni da bi se uočili instrumentima na vrijeme, uspješno je poslala signal nakon preleta. Svi sustavi i dalje su u funkciji.

Oduševljenje, sreća i olakšanje

Članovi znanstvenog tima New Horizons projekta s oduševljenjem su dočekali vijest da je sonda preživjela prelet. Njihov centar operacija u Laboratoriju za primjenjenu fiziku Sveučilišta Johns Hopkins u Laurelu, američkoj saveznoj državi Maryland, odjekivao je uzvicima sreće i olakšanja.

Operativni centar u Laboratoriju za primijenjenu fiziku Sveučilišta Johns Hopkins (Foto: NASA)

- New Horizons tim ponosan je što je postigao prvo istraživanje Plutonovog sustava, rekao je glavni znanstvenik na projektu Alan Stern.

- Ova misija je inspirirala ljude diljem svijeta s uzbuđenjem istraživanja i ljudskog postignuća, izjavio je.

FOTO: DANAS JE POVIJESNI SUSRET S PLUTONOM Prošlo je više od četvrt stoljeća od kada smo prošli put istražili novi planet

Oduševljenje uspjehom misije podijelio je i američki predsjednik Barack Obama, koji je na Twitteru pohvalio NASA-u.

- Pluton je upravo dobio svojeg prvog posjetitelja! Hvala NASA - ovo je velik dan za otkriće i američko vodstvo, napisao je.









Američki predsjednik Barack Obama pohvalio je uspjeh misije na Twitteru

U osam sati bliskog preleta sonda je prikupila gigabajte podataka sa svojih sedam znanstvenih instrumenata, čije će rezultate slati polagano, brzinom od oko 2 kilobita po sekundi tokom sljedećih 16 mjeseci. Ukoliko nešto pođe po krivu sa slanjem podataka, New Horizons ima dovoljno energije da ih nastavi slati još sljedećih 10 godina.

Serija fotografija s prilaza Plutonu (Video: NASA)

Mogli bi istražiti još jedno nebesko tijelo

Nakon samog preleta, sonda je poslala kratku poruku da je još uvijek živa, a potom i telemetrijske podatke da niti jedan od njenih instrumenata nije oštećen. Danas možemo očekivati i prve fotografije.

Jedna od zadnjih fotografija prije preleta: Pluton i mjesec Haron. Boje na ovim slikama su lažne, i predstavljaju topografske podatke. (Foto: NASA)

Primarna misija New Horizons sonde sada je obavljena, i preostaje samo još slanje podataka, no to ne znači da će Pluton biti zadnji objekt u Kuiperovom pojasu kojeg će obići.

Sonda ima dovoljno goriva i energije za barem još jedan prelet pored novog nebeskog tijela, a NASA-ini znanstvenici već su otkrili dva moguća planetoida koji su dovoljno blizu putanje letjelice da bi jedan od njih mogao biti sljedeći cilj. Hoće li doći do istraživanja još jednog objekta ovisit će o tome hoće li kongres odobriti sredstva za nastavak znanstvene misije.

Treća sonda na putu prema međuzvjezdanom svemiru

New Horizons sondu napaja termoelektrični generator koji toplinu radioaktivnog raspada plutonija pretvara u električnu energiju. Prilikom polijetanja pružao je 250 W snage, no snaga mu se smanjuje otprilike 5% svake četiri godine. Trenutno pruža oko 200 W snage, što nije dovoljno da bi svi instrumenti radili istovremeno. Ako mu preostane dovoljno snage, za 30-ak godina mogao bi postati treća operativna sonda koja je napustila Sunčev sustav, nakon sondi Voyager 1 i 2.

NAPUSTILI SMO SUNČEV SUSTAV Nakon 36 godina putovanja, sonda Voyager poslala signale iz međuzvjezdanog svemira

Iako je pri lansiranju bila brža od oba Voyagera, sonda New Horizons danas je sporija od njih i nikad ih neće sustići, jer nije iskoristila Jupiter i Saturn kao 'gravitacijsku praćku' - manevar pri kojem letjelica dobiva na brzini u odnosu na Sunce. Unatoč tome, mjerenja sunčevog vjetra i plazme s već treće točke izvan Sunčevog sustava moglo bi nam pružiti znatne nove uvide u svojstva međuzvjezdanog svemira.

Obiteljski portret

Na odlasku sa svoje primarne misije, Voyager 1 uslikao je šest planeta Sunčevog sustava s udaljenosti od 6 milijardi kilometara od Zemlje, a taj set fotografija danas je poznat kao 'Obiteljski portret.' Nažalost, New Horizons neće moći uslikati sve planete Sunčevog sustava jer nema pokretnih dijelova kojima bi mogla prekriti Sunce prilikom gledanja pojedinih planeta, što znači da bi se na svakoj fotografiji vidjelo jedino ono. Ipak, New Horizons doprinio je jednoj drugoj 'obiteljskoj' fotografiji - konačno imamo detaljne fotografije svih devet velikih orbitalnih tijela u Sunčevom sustavu.

Redom: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton. (Foto: NASA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:11