BRITANSKI ZNANSTVENICI

GENETSKA ANALIZA OTKRILA KADA SE KORONA POČELA ŠIRITI PO SVIJETU 'Više je puta ulazila u gotovo sve zemlje. Nulti pacijenti? Bit će ih nemoguće naći'

Ilustracija
 Haris Mulaosmanovic / Alamy / Alamy / Profimedia
 

Nova genetska analiza koronavirusa SARS-CoV-2 pokazala je da je virus u čovjeku prisutan od kraja prošle godine te da se vjerojatno jako brzo proširio nakon prve zaraze, piše CNN.

Britanski su znanstvenici do ove spoznaje stigli nakon analize uzoraka virusa koje su uzeli od 7.600 pacijenata diljem svijeta. Ispitivanje mutacija u genetskom kodu virusa otkrilo je da se virus brzo širio, međutim znanstvenici nisu pronašli dokaze da se virus s vremenom brže širio te da su se postepeno povećale šanse da će uzrokovati ozbiljnu bolest.

"Virus se mijenja, ali to samo po sebi ne znači da stvari postaju gore", rekao je genetičar Francois Balloux iz Instituta za genetiku Sveučilišnog koledža u Londonu. Balloux i njegovi kolege genetske su sekvence virusa uzeli iz ogromne globalne baze podataka koju znanstvenici iz cijelog svijeta koriste za dijeljenje podataka.

Pobliže su proučili uzorke koji su uzeti na različite datume u različitim mjestima te potom rekli da sve ukazuje na to da se čovjek virusomu zarazio krajem prošle godine.

"To isključuje bilo koji scenarij koji počiva na pretpostavci da je SARS-CoV-2 možda bio u opticaju puno prije nego što je identificiran te da je veći broj ljudi već bio zaražen", stoji u izvještaju koji su napisali Balloux i njegovi kolege, a koji je objavljen u časopisu "Zaraza, genetika i evolucija".

CNN piše da su to loše vijesti jer su se neki liječnici nadali da je virus mjesecima bio u opticaju te da je potiho inficirao puno više nego što je evidentirano. Takav bi razvoj događaja značio da su neki već stekli određeni imunitet. "Svi su se tome nadali. I ja sam se tome nadao", rekao je Balloux te dodao da je, prema njegovoj procjeni, 10 posto svjetskog stanovništva izloženo virusu.

Više različitih studija pokazale su da je novi koronavirus SARS-CoV-2 potekao iz šišmiša, ali da je nakon toga zarazio još jednu životinju prije nego što je prešao na čovjeka. Prvi slučajevi zaraze prijavljeni su u prosincu prošle godine u kineskom gradu Wuhanu.

Virusi prilikom umnožavanja stalno griješe i te se mutacije, "molekularni sat" virusa, mogu koristiti kako bi se virus pratio kroz prostor i vrijeme. "Naši su rezultati u skladu s prethodnim procjenama i upućuju na to da sve ispitane genetske sekvence dijele isto pretka s kraja 2019. godine, što se poklapa s periodom kada je SARS-CoV-2 prešao na ljudskog domaćina", piše u članku.

"To se dogodilo nedavno", rekao je Balloux. "Snažno vjerujemo da se prijelaz na domaćina dogodio krajem prošle godine."

Znanstvenici tvrde da je tomu tako jer se u uzorcima virusa uzetim iz cijelog svijeta može vidjeti više sličnih mutacija. "Sve je svugdje", stoji u članku. "Virus je više puta ulazio u gotovo sve zemlje", pojasnio je Balloux.

Znanstvenici su također pronašli dokaze koji podupiru sumnje da se virus tjednima, pa čak i mjesecima širio Europom, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim mjestima prije nego što su na tim lokacijama potvrđeni prvi slučajevi zaraze. "Bit će nemoguće u pojedinoj zemlji pronaći tzv. 'nultog pacijenta'. Sve te ideje o pronalasku 'nultog pacijenta' nemaju smisla jer 'nultih pacijenata' ima mnogo", dodao je Balloux.

Rad Ballouxa i njegovih suradnika prošao je proces recenziranja, a on je rekao da su drugi stručnjaci koji su svoja otkrića objavljivali na internetskim stranicama bez da su prvo izašla u časopisima možda došli do krivih zaključaka. "Svi virusi mutiraju. Mutacije same po sebi nisu loša stvar i nema dokaza koji bi sugerirali da SARS-CoV-2 mutira brže ili sporije od očekivanog. U ovom trenutku ne možemo reći postaje li virus manje ili više zarazan", dodao je Balloux.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:28