EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

HRVATSKA ZNANSTVENICA U TIMU KOJI JE OTKRIO NEŠTO SENZACIONALNO 'Pronašli smo fosile dosad nepoznate ljudske vrste'

 Davorka Radovčić
Prosječan pripadnik vrste Homo naledi bio je visok 150 centimetara, težak 50 kilograma, a imao je mali mozak veličine naranče

Međunarodni tim znanstvenika, među kojima i dr. Davorka Radovčić iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, otkrio je novu vrstu ljudskih srodnika. Otkriće Homo naledi, kako se zove nova vrsta, objavljeno je u znanstvenom časopisu eLife, a bit će mu posvećena i naslovna priča listopadskog broja National Geographica. Znanstvenici pod vodstvom Lee Bergera sa Sveučilišta Witwatersrand otkrili su tijekom 2013. i 2014. godine 1500 fosilnih ostataka dosad nepoznate vrste u nalazištu Dinaledi u Južnoafričkoj Republici, na području tzv. Kolijevke života, pedesetak kilometara od Johanesburga.

Zatim su te fosilne elemente analizirali i znanstveno obradili.

- Bila sam u timu koji se bavio prepoznavanjem, deskripcijom, te metrijskim i nemetrijskim analizama sačuvanih fragmenata lubanje H. naledija. Time je Hrvatski prirodoslovni muzej, sa svjetski prepoznatom tradicijom bavljenja pitanjima porijekla čovjeka, sudjelovao u ovoj značajnoj međunarodnoj znanstvenoj suradnji koja je okupila tridesetak mladih znanstvenika s pet kontinenta – rekla nam je dr. Davorka Radovčić.

Naša sugovornica istaknula je da starost fosilnih ostataka nove vrste još nije određena. - Bila su tri pokušaja datiranja pronađenih fosilnih ostataka. Zbog jedinstvenosti fosila i konteksta u kojoj su pronađeni, apsolutno datiranje objavti će se tek kada bude potpuno sigurno – istaknula je dr. Radovčić.

Prosječan pripadnik vrste Homo naledi bio je visok 150 centimetara, težak 50 kilograma, a imao je mali mozak veličine naranče.

- Homo naledi dijeli pojedine zajedničke karakteristike s australopitecinima, a pojedine s ranim vrstama roda Homo, kao što su H. habilis ili H. erectus, pa je moguće je da je ova nova vrsta bila ukorijenjena u sam početak i diverzifikaciju roda Homo. Istovremeno, H. naledi pokazuje karakteristike koje su inače pronađene samo u H. sapiensa – rekla dr. Davorka Radovčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:20