ULTIMATIVNI SAN

Japanci pronašli način dobivanja čiste energije: Postavit će solarne ploče na Mjesec

Split, 190311.Veceras se ukazao najveci i najsvjetliji puni Mjesec od 1983. godine.Foto: Vojko Basic / CROPIX
 Vojko Basic / CROPIX / CROPIX
Tsunami i potresi natjerali su znanstvenike da ubrzano pronađu alternativne načine dobivanja energije

Japanski znanstvenici uskoro bi mogli ideju o solarnim pločama na Mjesecu pretvoriti u stvarnost, iako se donedavno tako nešto činilo kao scenarij za film znanstvene fantastike, piše Daily Mail .

Ploče bi postavljali specijalizirani roboti, a funkcije ploča bilo bi upijati energiju sa Zemlje i reflektirati je natrag na nju. Time bi Zemlja bila opskrbljena energijom koju odašilje prema Mjesecu i svemiru općenito.

Osim što bi ovakav način dobivanja energije bio koristan, on bi bio i iznimno bezopasan, za razliku od nuklearnih elektrana, koje su nakon potresa i tsunamija 11. ožujka pokazale koliko mogu biti opasne. Stoga se ubrzano radi na aletrnativnim načinima dobivanja energije.

A ovaj je sa solarnim pločama na Mjesecu je sve bliže svojoj realizaciji, iako točan datum pokretanja i finalizacije projekta još nije najavljen. Već se zna kako bi ploče odašiljale oko 13 tisuća terawatta energije na nekoliko postaja širokoih 300 i visokoh 15 kilometara koje bi ih primale na Zemlji i potom širile tu energiju dalje.

- Ultimativni san je dobivati neograničenu energiju koja ne šteti okolišu . Naš idejni projekt taj san pretvara u stvarnost - stoji na web stranicama kompanije Shimizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:50