JESTE LI ZNALI?

KOLIKO OKUSA ZAPRAVO IMAMO Ugledni hrvatski biokemičar: 'Svi znaju za slatko, slano, gorko i kiselo, a već 20 godina službeno imamo i peti okus'

Marko Košiček
 Ronald Goršić / Hanza Media
 

Na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike u utorak je predavanje, u okviru SciBAra, neformalne znanstvene diskusije, održao znanstvenik i biokemičar Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

Tema Košičekovog predavanja bila je „Raznolikost boja, oblika, zvukova, okusa i mirisa“, a predavanje je izazvalo interes studenata fakulteta i učenika. Biokemičar sa Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković i popularizator znanosti je rekao da kroz ovu priču želi pokazati važnost bazičnih istraživanja.

„Neke vrlo elementarne stvari kako nastaje okus i njuh nam se čine trivijalnim, međutim mnoge stvari još nisu otkrivene. O tome svjedoči i prije desetak godina dodijeljena Nobelova nagrada za otkriće njušnih receptora. Radi se o području koje je oduvijek poznato, ali jako puno stvari se o tome ne zna“, rekao je predavač te dodao kako je svima poznato da imamo četiri osnovna okusa, slano, slatko, gorko, kiselo.

„Ali već skoro 20 godina imamo službeno i peti okus, umami. Razmišlja se o uvođenju nekih novih okusa, okus masne hrane, metalni okus, okus gaziranog pića. U nekoj budućnosti ćemo možda imati i više okusa za koje će znanost reći da čovjek može osjetiti“, ispričao je Košiček koji smatra da je važno potaknuti na razmišljanje o znanosti koja je svuda oko nas.

„Za mnoge stvari koje uzimamo zdravo za gotovo postoje znanstvenici koji su uložili puno truda da bi došli do tih otkrića i objasnili nam kako funkcionira svijet oko nas“, rekao je znanstvenik naglasivši da je cilj pokazati publici da je sve ono što koristimo, što smo razvili, sva ta primijenjena znanost oko nas, počela s nečim bazičnim poput osjetila.

Neformalne znanstvene diskusije na Fakultetu organizacije i informatike redovito se organiziraju s ciljem poticanja diskusije o važnim i aktualnim temama za širu publiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:04