SLUČAJNO OTKRIĆE

Nađena najmanja orhideja na svijetu, široka samo 2 milimetra

U Ekvadoru je nedavno otkrivena najmanja orhideja na svijetu. Minijaturnu orhideju, širine svega 2,1 milimetar, slučajno je otkrio američki znanstvenik Lou Jost na istočnim Anadama dok je skupljao biljke u području Cerro Candelearia. To je područje poznato kao “dom” malih orhideja.

- Ugledao sam je među korijenjem drugih biljaka koje sam skupljao. Odmah sam spoznao da je ta majušna orhideja mnogo zanimljivija nego velike orhideje - izjavio je Lou Jost za britanski Independent.

Po struci fizičar, dr. Lou Jost već godinama živi u Ekvadoru čija ga je biološka raznolikost toliko očarala da se posvetio botanici. Slovi kao jedan od najpoznatijih svjetskih lovaca na orhideje. U posljednjih desetak godina u Ekvadoru je otkrio 60 novih vrsta orhideja i 10 drugih biljnih vrsta. - Uzbudljivo je otkrivati nove vrste. Laici misle da je sve otkriveno, no mnogo više je neotkrivenih vrsta - rekao je Jost.

Orhideje se ubrajaju među najljepše ukrasne biljke. Obuhvaćaju oko 30.000 vrsta, a rasprostranjene su diljem svijeta. Tijekom 20. stoljeća u Ekvadoru je otkriveno više od 1000 vrsta orhideja prvenstveno zbog krčenja šuma i gradnje cesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:18