ZNANSTVENICI ODUŠEVLJENI

NEVJEROJATNO OTKRIĆE NA PUSTOM RAJSKOM OTOKU NA KOJI JE AMERIKA BACILA 23 ATOMSKE BOMBE 'Mislili smo da je tamo sve mrtvo...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.07.2017. u 15:50

July 1946: A mushroom cloud forms after the initial Atomic Bomb test explosion off the coast of Bikini Atoll, Marshall Islands. (Photo by Keystone/Getty Images)
Getty Images

 

Koraljni greben Bikini, koji je dio Marshallovih Otoka u Mikroneziji, svojedobno je slovio za pravi mali raj, ali sve se promijenilo nakon što su Sjedinjene Američke Države u razdoblju od 1946. do 1958. godine na njega u sklopu testova nuklearnog programa bacile čak 23 atomske bombe.

Ipak, 70 godina poslije, znanstvenici s prestižnog sveučilišta Stanford otkrili su kako je morski život ispod grebena bogatiji nego ikad.

Naime, nakon nuklearne katastrofe, svih 167 stanovnika Bikinija preseljeno je na druge otoke, a čitavo područje proglašeno je opasnim.

- Nikada se nisu ispitivale posljedice radijacije na biljni i životinjski svijet duboko u moru. Ispostavilo se da su flora i fauna ispod Bikinija i više nego u dobrom stanju, za razliku od životinja u Černobilu, kod kojih su se poslije nuklearne katastrofe u Ukrajini razvile strašne deformacije i mutacije - rekao je profesor Steve Palumbi, a prenosi The Guardian.

Upravo je Palumbijev istraživački tim ispod i oko Bikinija, točno oko kratera gdje su pale atomske bombe, otkrio veličanstven životinjski svijet - od tuna i morskih pasa do mnogobrojnih kolonija rakova najpoznatijih pod imenom pustinjski lopov, koji se na obali hrane radioaktivnim plodovima kokosa...

, Image: 13826907, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
 

- I sam koraljni greben naočigled se povećava. Nevjerojatno je kako se ocean bori za opstanak, poslije svih strahota koje mu je čovječanstvo priuštilo - kaže profesor Palumbi.

Iako se priroda oporavlja od nuklearne katastrofe, otok i dalje nije siguran za ljude i ne zna se hoće li se na njemu ikada više moći živjeti.

Nekadašnji stanovnici Bikinija već su 1960-ih počeli masovno obolijevati od raka, uglavnom štitnjače, a mnogima je dijagnosticirana i leukemija.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo