LUMENI

NOVI USPJEH DVA BRATA I SESTRE IZ POPOVAČE Lendvaji za povijest, svi su pozvani na državno natjecanje!

Trio iz obitelji Lendvaj, Dorijan (14), Dora (12) i Vilim (18), prošli je tjedan bio na državnom natjecanju iz informatike, a medalje, kažu, više ne broje, previše ih je
 PRIVATNI ALBUM
Otac Vlado Lendvaj lani je vozio STEM auto kroz Hrvatsku, a sinovi Vilim i Dorijan te kći Dora obaraju rekorde na natjecanjima znanja

Vilim (18), Dorijan (14) i Dora (12) briljantni su tinejdžeri iz obitelji Lendvaj iz Popovače koji više ni ne pamte koliko su medalja osvojili na razini županije, države, Europe, svijeta... A tu su još i trofeji, priznanja, Oskari znanja...

Nagrade samo gomilaju u sobama, a svaki put uspjeh proslave vrućom čokoladom, sladoledom i zagorskim štruklima. Roditelji su, naravno, ponosni iako su već naviknuti na vrsne rezultate.

- Sami rezultati više nisu toliko važni, uz kvalitetan rad dođu sami od sebe - složni su tata Vlado i mama Diana.

Zajedno na državnom

Trio najmlađih iz obitelji Lendvaj prošli je tjedan proveo na državnom natjecanju iz informatike u Primoštenu, ovaj su vikend sve troje na hrvatskim informatičkim olimpijadama, Vilim na srednjoškolskoj, a Dorijan i Dora osnovnoškolskoj. Početkom sljedećeg mjeseca, od 12. do 14. travnja, svi idu na državno natjecanje iz matematike u Poreč. Sigurno su mnoga braća i sestre također vrlo talentirani, no ovo je prvi put da čak troje djece iz jedne obitelji ide na državno natjecanje iz informatike i matematike u istoj godini.

- Medalja je previše da bismo pratili koliko ih je. Zlatna medalja iz robotike sa Svjetskog prvenstva te medalje s informatičkih i prirodoslovnih olimpijada su međunarodni uspjesi, a u domaćoj konkurenciji tu su još medalje iz fizike, kemije, matematike, logike - nabraja tata Vlado, koji je svoju djecu od malih nogu poticao na učenje. Vilim je sada maturant zagrebačke XV. gimnazije, Dorijan ide u osmi razred osnovne škole, a Dora u šesti. Omiljene su im brojke i računanje, no Lendvaji nemaju problema ni s ostalim predmetima. Svi prilično vole glazbu i sviraju, a Dorijan je tjedan dana nakon što je dobio klavijature komponirao svoju prvu skladbu iako je brojke ipak ranije otkrio.

Sisak, 021017.
Troje djece Vlade i Diane Lendvaj iz Popovace: Vilim (18), Dorijan (13) i Dora (12), visestruki su prvaci drzave, pobjednici olimpijada znanja u informatici, programiranju, kemiji, matematici i robotici. 
Na slici: otac Vlado, kcer Dora, mama Diana, sin Dorijan i sin Vilim.   
Foto: Mate Piskor / CROPIX                                  *** Local Caption ***
Mate Piskor / HANZA MEDIA
Vlado, Dora, Diana, Dorijan i Vilim Ledvaj

- Dečki su već u vrtićkoj dobi, s oko tri godine, počeli prepoznavati brojke i računati, a Dora godinu dana prije škole. Poticao sam učenje kroz igru, uvijek smo bili okruženi Lego kockicama, koje su izvrstan edukativni alat, a rado su igrali edukativne igrice iz serijala Sunčica. Pokupovao sam sve što je izašlo u toj seriji - priča nam Vlado. Napominje da je, nakon predškolskih edukativnih materijala, veliku ulogu odigrao programski jezik Logo, u kojem su djeca, igrajući se crtanjem, naučila sve što trebaju iz geometrije i što je inače velik problem na redovnoj nastavi.

Roditelji kao uzor

Najmlađi Lendvaji imaju odlične roditeljske uzore jer je mama Diana magistra geologije i trenutno radi kao nastavnica fizike u osnovnoj školi, a tata Vlado je matematičar sa završenim PMF-om, zaposlenik Instituta za razvoj i inovativnost mladih iz Zagreba te osnivač i predsjednik robotičko-informatičkog kluba iz Popovače.

- Moje zanimanje za matematiku je počelo kada sam imao tri godine i sestra me čuvala. Da bi me nečim na dulje vrijeme zabavila, naučila me računati, pa sam si ja cijelo ljeto zadavao matematičke zadatke i rješavao ih za igru - prisjetio se Vlado, glava obitelji Lendvaj, koji kaže da mnogi misle da njegova djeca zacijelo puno uče kad ostvaruju fenomenalne rezultate, a ustvari, kaže, većinu vremena provode na igricama ili u tipičnim dječjim druženjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:39