SPASONOSNA METODA

'OVO JE MOGUĆI SVETI GRAL U DIJAGNOSTICIRANJU RAKA!' Doktori razvili test koji otkriva karcinom u najranijem stadiju: 'Ovo bi moglo spasiti milijune'

 Profimedia, Sciencephoto RM

Krvna pretraga za 10 različitih vrsta raka mogla bi jednog dana pomagati liječnicima da utvrde bolest prije nego što pacijenti pokažu simptome, piše Guardian.

Naime, pretraga pod nazivom likvidna biopsija detektira sićušne dijelove DNK koje u krv ispuštaju stanice raka. Naročito dobre rezultate pretraga daje u slučaju raka jajnika i gušterače, iako se radi o malom broju detektiranih rakova do sada (putem ove metode ukupno je utvrđeno tek 10 slučajeva raka jajnika, iako je čak 90% pouzdan način).

Istraživači se nadaju da će ovakvo testiranje postati dio univerzalne pretrage koju liječnici mogu koristiti za otkrivanje raka kod pacijenata.

"Ovo je mogući sveti gral istraživanja raka, pronaći teško izlječive vrste raka u ranijem stadiju kada ih je lakše liječiti. Nadamo se da bi ovaj test mogao spasiti mnoge živote", kazao je dr. Eric Klein, voditelj istraživanja s kliničkog instituta za rak u Clevelandu.

Istraživački tim uključio je i znanstvenike sa Sveučilišta Stanford, a rezultat studije predstavljen je na godišnjoj konferenciji Američkog društva kliničkih onkologa u Chicagu.

Testiranje je bilo najtočnije u slučaju dijagnosticiranja raka gušterače, jajnika, jetre i žučnog mjehura, te je ispravno utvrdilo bolest kod najmanje četiri od pet pacijenata.

U slučaju mijeloma i limfoma testiranje je bilo manje točno - 73% i 77%, a u slučaju raka debelog crijeva u dva od tri pacijenta. Rak pluća detektiran je u 59% pacijenata, rak glave i vrata u 56 posto.

"Iako je potrebno još istraživanja, pretraga bi se mogla primjenjivati kod zdravih odraslih osoba određene dobi, primjerice starijih od 40 godina, kako bi se utvrdilo imaju li rane znakove raka", kazao je Klein za Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:21