IMA OBLIK LUBANJE

OVO JE PRILIČNO JEZIVA FOTOGRAFIJA 'VELIKE BUNDEVE' KOJA JE PROJURILA PORED ZEMLJE Golemi asteroid nas je prošišao

NOVO 22:52 Asteroid malo jezivog oblika ljudske lubanje u subotu je prošao pokraj zemlje na udaljenosti od oko 500 tisuća kilometara, objavila je svemirska agencija NASA.

Svemirsko tijelo najbliže je bilo Zemlji u 18.01 po srednjoeuropskom vremenu, ali i tada mnogo udaljenije od Mjeseca. Zemlji ni u jednom trenutku nije prijetila opasnost od njega.

Velika svemirska stijena, promjera 600 metara, vjerojatno je tzv. "mrtvi komet", koji je izgubio svoj blještavi rep nakon bezbrojnih orbita oko Sunca, smatra NASA.

Znanstvenici američke svemirske agencije najavljivali su "veliku bundevu" koja će proći pokraj Zemlje za Noć vještica. No, kako se to svemirsko tijelo približavalo Zemlji, znanstvenici su svoj opis promijenili zbog satelitskih snimaka na kojima se vidjela njegova iznimna sličnost ljudskoj lubanji.

---------------------------------------------------------------------------

U relativnoj blizini Zemlje, barem kada je riječ o svemirskim razmjerima, u subotu oko 19 sati po hrvatskom vremenu trebao bi proći asteroid za koji se tvrdi da pomalo nalikuje lubanji, što su mnogi odmah povezali s Noći vještica koja nastupa sa subote na nedjelju.

NASA je asteroid '2015 TB145' uočila 10. listopada i dala mu je nadimak 'Velika bundeva', a trebao bi proletjeti na udaljenosti od oko 500.000 kilometara od Zemlje. Za usporedbu, prosječna udaljenost Mjeseca od našeg planeta je 384.400 kilometara.

Asteroid juri brzinom od 125.000 kilometara na sat, a ima promjer od oko 400 metara. Posljednji je put pored Zemlje tako veliko tijelo na tako maloj udaljenosti proletjelo 2006. godine.

U NASA-i navode da nikakve prijetnje od ovog asteroida za čovječanstvo nema, a kažu i da ga neće biti moguće vidjeti golim okom. Sljedeći 'blizak susret' Zemlju očekuje u kolovozu 2027. godine, kada bi pored nje trebao proletjeti asteroid '1999 AN10', koji ima dvostruko veći promjer od 'Velike bundeve', a proći će na udaljenosti od oko 383.000 kilometara.

Ipak, valja napomenuti da bi do nekog bližeg susreta moglo doći i ranije, s obzirom da je 'Velika bundeva' otkrivena prije samo nekoliko tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:26