GRANDIOZNO

PRIJELOMNO OTKRIĆE, EINSTEIN JE BIO U PRAVU! Detektirali gravitacijske valove: 'Sad se mijenja sve u načinu na koji istražujemo svemir!'

screenshot NASA

Veliki međunarodni tim znanstvenika okupljenih na projektu LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) potvrdio je postojanje gravitacijskih valova koje je prije 100 godina predvidio Albert Einstein.

Znanstvenici su četvrtak potvrdili da su prvi puta u povijesti detektirali gravitacijske valove, mreškanja u prostoru i vremenu o kojima je prije stotinu godina govorio Albert Einstein.

- Dame i gospodo, detektirali smo gravitacijske valove - izjavio je na David Reitze, izvršni direktor Laboratorija LIGO na konferenciji za novinare u Washingtonu koju su putem medija napeto pratili fizičari diljem svijeta. Povijesni signal koji su detektirali znanstvenici projekta LIGO rezultat je sudara dvije crne rupe udaljene 1,3 milijarde svjetlosnih godina od nas, a od kojih svaka ima oko 30 puta veću masu od Sunca. Pri konačnom srazu ove crne rupe su imale brzinu oko 150.000 kilometara u sekundi, što je pola brzine svjetlosti.

Istraživači zaslužni za otkriće rekli su da gravitacijski valovi otvaraju vrata za nov način proučavanja svemira i stjecanje znanja o zagonetnim tijelima kao što su crne rupe i neutronske zvijezde, prenosi Reuters . Kao i svjetlost, gravitacija putuje u valovima, no umjesto radijacije, sam prostor je taj koji se izobličuje. Detektiranje gravitacijskih valova zahtjevalo je mjerenje četvero-kilometarskih laserskih zraka s preciznošću 10 tisuća puta manjom od protona. Proučavajući gravitacijske valove znanstvenici se nadaju da će dobiti uvid u prirodu ranih dana Svemira koji je i dan danas obavijen velom tajne.

- Ovo je konačna potvrda Einstenove opće teorije relativnosti – rekao je doc. dr. Ivica Smolić s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu.

- Gravitacijski valovi su putujuće deformacije prostor-vremena. Kao što kamen bačen u vodu uzrokuje neku deformaciju na površini vode pa ta deformacija putuje. Ili kad pljesnemo rukama, ta deformacija putuje zrakom i čujemo je uhom kao zvuk. Isto tako gibajuće mase u svemiru mogu prouzrokovati valove u gravitaciji – pojasnio je Smolić.

Znanstvenici već desetljećima tragaju za gravitacijskim valovima, no do uspjeha su došli tek zahvaljujući projektu LIGO.

Oko milijardu dolara vrijedan eksperiment LIGO detekcije gravitacijskih valova počeo je 2002. godine, a okuplja preko 900 znanstvenika iz cijelog svijeta. LIGO se sastoji od dva postrojenja: jednog u Hanfordu (Washington), a drugog u Livingstonu u Lousiani koja su međusobno udaljena više od 3000 kilometara.

- Svako od tih postrojenja sastoji se od dva kraka u obliku slova L. Svaki krak je duljine oko četiri kilometra, to su cijevi u kojima je vakuum i kroz koje putuje laserski snop. Na spojištu tih cijevi te laserske zrake interferiraju i one su jako osjetljive na poremećaje u duljini krakova. Što god prošlo i uzrokovalo deformaciju krakova, to se vidi na interferenciji između laserskih zraka. Ovaj uređaj je toliko precizan da je moguće izmjeriti deformacije manje od radijusa protona – kazao je Smolić.

Gravitacijski valovi jedino su predviđanje koje proizlazi iz opće teorije relativnosti koje dosad nije bilo potvrđeno.

- To je važno je iz više razloga. Prvo, imamo još jednu potvrdu opće teorije relativnosti. Drugi, još važniji razlog je što otvaramo novi prozor u astrofizici - rekao je Smolić.

- Kao što su radio-valovi prije 50-ak godina predstavljali revoluciju u tome kakve sve objekte možemo vidjeti u svemiru, tako će sada gravitacijski valovi otvoriti još jedan prozor fenomena koje možemo vidjeti u svemiru. Sada možemo daljnjim opažanjima provjeravati detalje u fizici crnih rupa – dodao je Smolić. Povijesno otkriće, uz Higgsov bozon najveće dosad u fizici 21. stoljeća, objavljeno je u časopisu Phyiscal Review Letters.

- Ovo je za Nobelovu nagradu, nema sumnje – izjavio je za BBC prof. Karsten Danzman, voditelj europskog tima koji surađuje u eksperimentu LIGO.

Tagovi

Izdvajamo