VAŽNO PRIZNANJE

Prof. Ivan Đikić dobitnik je nagrade 'William C. Rose', za istraživanje tumora i rad s mladim znanstvenicima

Split, 250711.Profesor dr. Ivan Djikic hrvatski znanstvenik sa splitskog medicinskog fakulteta.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klarić / CROPIX

Hrvatski znanstvenik prof. Ivan Đikić dobitnik je nagrade William C. Rose 2013, priopćilo je u utorak Američko društvo za biokemiju i molekularnu biologije (ASBMB) koje dodjeljuje priznanje.

Ovo važno priznanje, koje se dodjeljuje od 1979. godine, Đikiću je dodijeljeno za pionirski rad u razumijevanju signalne molekule ubikvitina, ali i za njegove napore u obrazovanju mladih znanstvenika u Njemačkoj i Hrvatskoj.

- Meni je nagrada velika čast i posebno mi je drago što je ova ugledna američka udruga prepoznala moja postignuća u Europi, uključujući moje napore u unapređenju znanosti i edukacije u Hrvatskoj - rekao nam je Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe i direktor Buchman Instituta u Frankfurtu.

Ivan Đikić (46) jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika srednje generacije, a bavi se istraživanjem tumora. Rođen je u Zagrebu gdje je diplomirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu. Pet godine znanstveno se usavršavao u laboratoriju prof. Josepha Schlessingera, jednog od najcitiranijih znanstvenika današnjice. Od 1997. godine Đikić je radio u Ludwigovom Institutu za istraživanje raka u Švedskoj da bi 2002. godine postao redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Frankfurtu. Od 2009. godine direktor je Buchman Instituta u Frankfurtu u kome trenutno radi oko 110 znanstvenika.

Prof. Đikić dobitnik je niza prestižnih nagrada među kojima se ističu priznanja američkog (AACR) i europskog (EACR) udruženja za rak te nagrada Hans Krebs 2010. Član je Leopoldine, njemačke akademije znanosti, jedne od najprestižnijih znanstvenih institucija u svijetu.

Iako godinama živi u inozemstvu, Ivan Đikić aktivan je u znanstvenom i javnom životu u domovini. Izvanredni je profesor na Sveučilištu u Splitu, te vrstan popularizator znanosti u hrvatskim medijima i javnosti. Nagrada William C. Rose profesoru Đikiću bit će uručena na godišnjem skupu ASBMB-a u proljeće 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:35