MEDICINSKI POTPOMOGNUTA OPLODNJA

PRVA 'BEBA IZ EPRUVETE' DANAS SLAVI 40. ROĐENDAN Otkrila je kako je bilo odrastati pod povećalom javnosti

Louise Brown ove godine slavi 40. rođendan, a bila je prva beba "iz epruvete"
 Profimedia, Press Association
 

Njezino rođenje bila je svjetska senzacija. Engleskinja Louise Brown, prva beba koja je rođena pomoću medicinski potpomognute oplodnje (MPO), 25. srpnja proslavit će svoj 40. rođendan. Dolazak na svijet Louise Brown mediji su tada proglasili “najčudesnijim rođenjem u povijesti”, a do danas je pomoću MPO-a diljem svijeta rođeno više od šest milijuna beba. U ZOOM-u se prisjećamo rođenja Louise Brown te kako je MPO utjecao na razvoj znanosti.

Što je medicinski potpomognuta oplodnja?

Medicinski potpomognuta oplodnja (MPO), poznata i kao “umjetna oplodnja”, skup je metoda liječenja dokazane neplodnosti jednog ili oboje partnera. Postoji oko dvadeset tehnika MPO-a, a najčešće su inseminacija, IVF (in vitro oplodnja), ICSI (intracitoplazmična injekcija spermija) i FET (transfer odmrznutog zametka). Britanski biolog i fiziolog Robert Edwards (1925. - 2013.) još se pedesetih godina prošlog stoljeća na Cambridgeu zainteresirao za problematiku humane reprodukcije. Nakon više od 20 godina fundamentalnih istraživanja, s kolegom ginekologom Patrickom Steptoem (1913. - 1988.) razvio je metodu pomoću koje je jajne stanice moguće oploditi izvan ženina tijela, a embrij zatim usaditi u maternicu.

Rođenje Louise Brown

Mladi supružnici iz Bristola Lesley i John Brown devet su godina bezuspješno pokušavali dobiti dijete, a onda su se 1976. godine obratili dr. Patricku Steptoeu, ginekologu u općoj bolnici Oldham. Steptoe im je predložio eksperimentalni zahvat in vitro oplodnje koji je razvio s Robertom Edwardsom i embriologinjom Jean Purdy (1945. - 1985.). Dana 10. studenoga 1977. godine jajašca Lesley Brown oplođena su u uvjetima izvan tijela spermom njezina supruga Johna, a kada su znanstvenici spoznali da se nastali zametak normalno razvija, implantirali su ga u Lesleynu maternicu. Nakon 38 tjedana trudnoće Lesley je carskim rezom u noći 25. srpnja 1978. godine rodila Louise, zdravu djevojčicu tešku 2,6 kilograma. Četiri godine nakon Louise pomoću MPO-a na svijet je došla i njezina sestra Natalie.

80724128. Londres. 24 Julio de 2018. (Notimex-Marcela Gutiérrez).- La primera persona que nació gracias al método de fertilización in vitro, Louise Brown, cumplirá mañana miércoles 40 años de edad con un reconocimiento a los tres pioneros de esta técnica.
NOTIMEX/FOTO/MARCELA GUTIÉRREZ/COR/HTH, Image: 379354498, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Profimedia, Newscom
Roditelji s Louise Brown kad je rođena. Bili su hit u medijima

Embargoed to 0001 Wednesday July 25 A cutting from the Daily Mail newspaper dated July 1978, which forms part of the Lesley Brown archive, a collection of items relating to the birth of the first baby born using IVF, Louise Brown, who is celebrating her 40th birthday on Wednesday., Image: 379238516, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
Novine Daily Mail 1978., na dan kad je rođena Louise Brown

Stav Crkve o “umjetnoj oplodnji”

Kad je rođena Louise Brown, znanstvenici Edwards i Steptoe primili su brojne čestitke iz cijelog svijeta. No, svakako treba istaknuti čestitku koju im je uputio Albino Luciani, venecijanski kardinal koji je mjesec dana kasnije postao papa Ivan Pavao I. te iznenada preminuo nakon 33 dana papinstva. Luciani je zbog svoje čestitke bio predmet žestokih kritika iz redova Crkve pa se pravdao da je to učinio u svoje ime, a ne kao kardinal.

Katolička se Crkva protivi umjetnoj oplodnji iz nekoliko razloga i smatra je teškim grijehom. U enciklici Donum Vitae papa Ivan Pavao II. istaknuo je da ljudski embrij nastao “umjetnom oplodnjom” ima dostojanstvo kao i odrasla osoba jer je Božje stvorenje. Crkva se protivi zamrzavanju embrija, eksperimentiranju nad njima ili korištenju u kozmetičke svrhe. No, Crkva nije protiv djece rođene umjetnom oplodnjom.

Što je bilo s Louise Brown i njezinim roditeljima

Medijska pozornost kojom je popraćeno rođenje Louise Brown može se usporediti jedino s onom koja prati rođenje beba u britanskoj kraljevskoj obitelji. No, Louise Brown potječe iz skromne britanske obitelji i kako je odrastala, publicitet joj se sve manje sviđao.

Louise Brown (centre), the world's first test tube baby, sits before the desiccator in which she was created, while she attends a press conference, at the Science Museum, London, to mark the 40th anniversary of IVF on Wednesday., Image: 379060556, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
Louise Brown

Njezin otac John umro je 2006., a majka Lesley 2012. godine.

- Nisu me mnogo zadirkivali u školi iako su me djeca znala pitati: ‘Kako si uspjela stati u epruvetu?’ - ispričala je Louise Brown u razgovoru za Jutarnji list u ljeto 2008. godine. Louise Brown se udala 2004. godine, a majka je dvojice sinova, Camerona (11) i Aidana (5), koji su začeti spontanim putem baš kao i četvero djece njezine mlađe sestre Natalie.

Louise Brown, the world's first test tube baby, blows out candles on a 40th birthday cake with her son Aiden and IVF babies (left to right) Sophie Simms, Fletcher Stonestreet and Martha Weavers at an event to mark the 40th anniversary of IVF at Bourn Hall Fertility Clinic in Bourn, Cambrideshire., Image: 378725665, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
Louise Brown sa svojim sinom Aidenom na eventu povodom 40 godina umjetne oplodnje, a pridružila su im se i djeca koja su začeta tom metodom

Louise Brown radi u poštanskom uredu, a prošle je godine govorila u Europskom parlamentu o važnosti MPO-a.

- Svakoj ženi treba dati šansu da postane majka - istaknula je Louise te priznala da rijetko daje intervjue jer se suočila s porukama mržnje putem interneta koje su joj uputili religijski fanatici.

Kako je MPO utjecao na istraživanja matičnih stanica...

Osim što je medicinski potpomognuta oplodnja milijunima parova diljem svijeta koji su se borili s neplodnošću omogućila da postanu roditelji, ta je metoda snažno unaprijedila neka znanstvena područja.

- Istraživanje ljudskih embrija izmijenilo je naše fundamentalno razumijevanje genetike stanične biologije - rekla je za Guardian Alison Murdoch, profesorica reproduktivne medicine na Sveučilištu Newcastle.

MPO je otvorio i put istraživanju embrionalnih matičnih stanica koje su prvi put izolirane 1998. godine. Te stanice popularno nazivaju “čarobnim sjemenom” jer iz njih nastaje svih 220 vrsta ljudskog tkiva. Iz embrija starog pet do sedam dana sposobne su razviti se u krv, srčani mišić, baš kao i živčane stanice. Znanstvenici vjeruju da bi se embrionalne matične stanice mogle koristiti kao izvor tkiva i organa u transplantaciji te kao potencijalna terapija u liječenju dijabetesa, srčanih oboljenja, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, ali i ozljeda leđne moždine.

… i doveo do rođenja beba s genima troje roditelja
Louise Brown, the world's first test tube baby, at the Science Museum, London, to mark the 40th anniversary of IVF on Wednesday., Image: 379026409, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
Louise Brown ove godine slavi 40. rođendan, a bila je prva beba "iz epruvete"

MPO je doveo i do razvoja predimplantacijske genetske dijagnostike (PGD). Riječ je postupku tijekom kojeg se embriji nakon izvantjelesne oplodnje podvrgavaju genetskom testiranju na različite bolesti. Prva beba nakon postupka PGD-a rođena je u Londonu još 1989. godine. PGD danas omogućava skeniranje embrija kako bi se izbjeglo čak 400 nasljednih oboljenja, među kojima i tzv. mitohondrijske bolesti, koje se prenose s majke na dijete preko mitohondrijskih gena. No, danas je zahvaljujući posebnom postupku MPO-a moguće izbjeći rađanje djece s defektnim mitohondrijima. Tijekom medicinskog postupka jajašce potencijalne majke, koja nosi defektne mitohondrije, oplođuje se spermom njezina partnera. Zatim se jezgra iz tog oplođenog jajašca premješta u jajnu stanicu donatorice (prethodno se iz te stanice ukloni jezgra koja nosi glavninu genetičkog materijala) koja ima zdrave mitohondrije. Zatim se razvija embrij koji sadrži gene svojih roditelja i mitohondrijske gene donatorice. U ožujku 2016. godine na jednoj klinici u Meksiku zahvaljujući toj metodi MPO-a rođen je dječak A. H. koji nosi gene svojih roditelja te mali broj gena donatorice zdravih mitohondrija. Prve britanske bebe koje nose gene troje roditelja bit će rođene ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:49