ASTEROID 2018 LA

RIJETKO VIĐENI SPEKTAKL NA NEBU IZNAD AFRIKE Asteroid veličine dva metra u promjeru prema Zemlji jurio brzinom od 61.155 km/h i eksplodirao pri sudaru

 Melissa Delport / YOUTUBE
 

Mali asteroid veličine otprilike dva metra u promjeru imena 2018 LA koji je prema našem planetu jurio brzinom od 61.155 kilometara na sat u subotu je eksplodirao prilikom sudara sa Zemljinom atmosferom, piše Space.com.

Znanstvenici su asteroid uočili rano u subotu te su nakon proučavanja njegove putanje zaključili da će se sudariti sa Zemljom te da će se taj sudar dogoditi unutar nekoliko sati. Asteroid se u Zemljinu atmosferu zabio na nadmorskoj visini od otprilike 50 kilometara iznad Bocvane u 16:44 po Greenwichkom srednjem vremenu (GMT), odnosno koordiniranom svjetskom vremenu (UTC).

Astronomi u izvidnici Catalina Sky Survey u gradu Tusconu u američkoj saveznoj državi Arizoni prvi su uočili asteroid. Iz NASA-e kažu da je asteroid uočen na udaljenosti od 384 tisuće kilometara od Zemlje. Gledano kroz teleskop u Tusconu, asteroid je izgledao kao točkica na nebu.

NASA/JPL-Caltech/CSS-Univ. of Arizona
Pogled na asteroid 2018 LA kroz teleskop u Tusconu

Kada su uočili da je asteroid velik otprilike dva metra u promjeru, zaključeno je da eksplodirati prilikom sudara sa Zemljinom atmosferom. "Ovo je puno manji predmet od onih koje po zadatku moram uočiti", rekao je Lindley Johnson, NASA-in službenik za obranu planete. "Međutim, ovaj nam događaj daje priliku da pokažemo koliko smo dobro obučeni za detekciju i reakciju."

"Ovo je tek treći put da smo uočili asteroid koji bi se trebao sudariti sa Zemljom", rekao je Paul Chodas, upravitelj Centra za proučavanje predmeta koji se nalaze blizu Zemlje u NASA-inom laboratoriju u Pasadeni u Kaliforniji. "Također, ovo je tek drugi put da smo toliko rano predvidjeli da će se predmet vrlo vjerojatno sudariti sa Zemljom."

Sigurnosne kamere na dvije farme u Južnoafričkoj republici zabilježile su eksploziju asteroida. Videe su potom na YouTubeu objavili Baren Swanepoel i Melissa Delport.

Swanepoel je rekao da je sa svojim susjedom pio kavu kada je na nebu vidio "veliku vatrenu kuglu". "Moja je prednost to što sam kuglu vidio u boji. Imala je crveni rep pa sam pomislio da će travnata površina izgorjeti", rekao je Swanepoel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:42