POŽURUJE IH TRUMP

ŠEF NASA-e OTKRIO PLANOVE SVEMIRSKE AGENCIJE 'Na Mjesec se vraćamo 2024., bit će to pokusni poligon za naš dolazak na Mars'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.04.2019. u 23:38

Project manager Tom Hoffman points to the first picture sent back to earth from Mars by the spaceship InSight at NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL) in Pasadena, California, U.S. November 26, 2018. Al Seib/Pool via REUTERS - RC1C1C4E14A0
REUTERS

 

WASHINGTON - Povratak američkih astronauta na Mjesec, najavljen u 2024., treba pripremiti dolazak prvih ljudi na Mars u 2033., rekao je u utorak ravnatelj američke svemirske agencije NASA-e Jim Bridenstine.

"Želimo sletjeti na Mars 2033.", rekao je NASA-in čelnik na saslušanju u američkom Kongresu.

"Slijetanje na Mars možemo unaprijediti tako što ćemo unaprijediti slijetanje na Mjesec. Mjesec je pokusni poligon", dodao je bivši republikanski zastupnik kojeg je imenovao Donald Trump.

NASA je pod pritiskom od prošlog tjedna kada je američki predsjednik preko svog potpredsjednika Mikea Pencea za četiri godine skratio vremenski plan povratka na Mjesec, s 2028. na 2024., što će biti posljednja godina drugog Trumpova mandata ako ga osvoji.

Misija na Mars će trajati najmanje dvije godine jer samo za let do Crvenog planeta treba šest mjeseci, a let na Mjesec traje tri dana.

Let i povratak s Marsa moguć je samo kada je planet na istoj strani Sunca kao i Zemlja, što otprilike biva svakih 26 mjeseci i dogodit će se 2031., zatim 2033. itd.

Na pitanje predsjednice odbora za znanost Zastupničkog doma Eddie Bernice Johnson koliko će sve skupa stajati, čelnik NASA-e je rekao da će ih obavijestiti do 15. travnja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo