OPASNA ZABAVA

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Nasilne igrice mijenjaju mozak. Ponašanje se mijenja već nakon tjedan dana

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 29.11.2011. u 22:54

'Istraživanjem provedenim prvi put u povijesti, na uzorku nasumično odabranih mladića, vidljiva je slabija moždana aktivnost u određenim prednjim dijelovima mozga nakon tjedan dana igranja nasilnih videoigri'

Nasilne videoigre, kao i ostala vrsta kompjuterske zabave, dugo su kritizirane zbog negativnog djelovanja na dječji mozak, piše Daily Mail .

Ali aktivisti, poput profesorice Baronesse Greenfield s Oxforda, često svoje teze nisu mogli poduprijeti znanstvenim činjenicama.

No, nedavno provedeno opsežno istraživanje o tom slučaju urodilo je zabrinjavajućim rezultatima koji podupiru teze profesorice Greenfield.

"Kompjuterski, ali i svi ostali ekrani, stimuliraju značajne podražaje u mozgu koji na koncu stvara ovisnost o njima", izjavila je neurologinja prošlog mjeseca kad je optužila igrice za stvaranje demencije kod djece.

Prvi uistinu znanstveni pokušaj analiziranja emotivnog subjekta znanstvenike je doveo do nevjerojatnih rezultata koji sugeriraju da je profesorica Greenfiled u pravu.

Razlike u moždanoj aktivnosti između mladih muškaraca koji su igrali nasilne videoigrice svega tjedan dana, i onih koji ih uopće nisu igrali, bile su jasno vidljive.

Na godišnjem okupljanju Radiološkog društva Sjeverne Amerike otkriveno je da su MRI skeneri upotrebljeni kako bi se analizirali učinci igranja nasilnih videoigrica na mozak.

U studiji su sudjelovala 22 mladića, a u svrhu istraživanja znanstvenici su koristili magnetsku rezonancu, kao i verbalne psihološke testove te matematičke zadatke.

Jedna grupa ispitanika igrala je nasilnu pucačinu ukupno 10 sati tijekom jednog tjedna, dok druga grupa nije.

Nakon jednog tjedna, tijekom skeniranja 'gameri' su pokazivali manju moždanu aktivnost u određenim dijelovima mozga.

"Istraživanjem provedenim prvi put u povijesti, na uzorku nasumično odabranih mladića, vidljiva je slabija moždana aktivnost u određenim prednjim dijelovima mozga nakon tjedan dana igranja nasilnih videoigri", rekao je dr. Yang Wang, profesor s medicinskog fakulteta u Indianapolisu.

"Prednji dijelovi mozga važni su za kontroliranje emocija i agresivnog ponašanja", dodao je.

No znanstvenici su svejedno oprezni što se tiče otkrića. Učenje bilo koje nove aktivnosti stvara promjene u moždanoj aktivnosti vidljivoj na MRI pretrazi, no to svejedno ne dokazuje kako izričito nasilne videoigre mijenjaju ponašanje.

"Ovi efekti nam govore da nasilne videoigre dugoročno utječu na funkcioniranje mozga", zaključio je dr. Wang za Medical News Today.

Izdvajamo