FENOMEN NAKON 36 GODINA

VIDEO: PRATITE SUPERKRVAVI PLAVI MJESEC UŽIVO Hrvati ga neće moći vidjeti uživo, no rijedak događaj možete vidjeti u prijenosu na internetu

Superkrvavi Mjesec u St. Petersburgu
 Anton Vaganov / REUTERS
 

Rijedak astronomski događaj - 'superkrvavi plavi Mjesec' - nažalost iz Hrvatske nije vidljiv, kao ni iz većeg dijela Europe, no zato je NASA osigurala prijenos uživo koji možete pratiti putem interneta.

U prizoru u kojem se spajaju i tri neobične lunarne pojave, supermjesec, plavi Mjesec i potpuna pomrčina Mjeseca, uživat će stanovnici Sjeverne Amerike, Azije, Bliskog istoka, Rusije i Australije.

Događaj izaziva veliko uzbuđenje jer će biti vidljiv nakon 36 godina. ‘To je rijetki astronomski triplet’, rekao je Kelly Beatty, urednik časopisa Sky and Telescope.

Plavi Mjesec je drugi puni mjesec u jednom kalendarskom. Pojava se tipično javlja svake dvije godine i osam mjeseci. Supermjesec se javlja kada je Mjesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj točki, nazvanoj perigej, Mjesec izgleda 14 posto veći i 30 posto sjajniji. Te dvije pojave nisu toliko rijetke, ali u kombinaciji s istodobnom pomrčinom Mjeseca nije ih bilo 36 godina.

Tijekom pomrčine Mjesec će kliznuti u Zemljinu sjenu i bijeli disk postupno pretvoriti u narančasti ili crveni. Tako će 'plavi' Mjesec postati 'krvav'.

Poravnanje Sunca, Mjeseca i Zemlje trajat će sat i 16 minuta. U zapadnom dijelu SAD-a i Kanade bit će vidljivo prije zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uvečer, kad Mjesec izlazi.

Suprotno od pomrčine Sunca, Mjesečeva se može sigurno promatrati golim okom.

A blue moon rises over Balboa Park's California Tower in San Diego, California, U.S., January 30, 2018.    REUTERS/Mike Blake
Mike Blake / REUTERS
Superkrvavi Mjesec u San Diegu

A full moon is seen before the start of a lunar eclipse in Jakarta, Indonesia January 31, 2018. REUTERS/Darren Whiteside
Darren Whiteside / REUTERS
Superkrvavi Mjesec u Jakarti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:33