VJEROVALI ILI NE

Za sve je krivo GLOBALNO ZAGRIJAVANJE - znanstvenici pronašli odgovor na pitanje od čega se debljamo: Od ZRAKA!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.03.2012. u 13:32

DEBLJINA PRETILOST

Znanstvenici vjeruju da povećane koncentracije CO2 u atmosferi proteklih desetljeća izravno utječu na svjetsku epidemiju pretilosti

Danski znanstvenici nedavno su objavili istraživanje o mogućim uzrocima epidemije pretilosti u svijetu, u kojemu su došli do neočekivanog zaključka – ljudi se sve više debljaju jer se u zraku nalazi sve više ugljičnog dioksida.

Lars-Georg Hersoug, direktor istraživačkog centra za prevenciju i zdravlje Sveučilišne bolnice u Glostrupu, do hipoteze da se ljudi debljaju zbog promjena u zraku došao je prije nekoliko godina – nakon završetka 22-godišnjeg istraživanja o životnim navikama tisuća Danaca. U tome istraživanju primjetio je da su se i debeli i mršavi sudionici istraživanja udebljali, i to proporcionalno.

Jednom kada je posumnjao na CO2, Hersoug je počeo tragati za bilo kakvim vezanim istraživanjima koja bi mogla pobiti ili potvrditi njegovu hipotezu. Pronašao je čak tri studije čiji rezultati naizgled podržavaju njegove tvrdnje.

Za početak, pretilostu u SAD-u najbrže je rasla između 1986. i 2010. na istočnoj obali – gdje su koncentracije CO2 najviše. Nadalje, u istraživanju iz 2010., koje je uključivalo 20,000 životinja u raznim laboratorijima po svijetu, pokazalo je da su sve životinje polagano dobivale na debljini, premda su se nalazile u kontroliranim uvjetima.

Konačno, ključnu podršku za svoju teoriju Hersoug je našao u istraživanju iz 2007., koje je pokazalo da pH vrijednost krvi – njezina kiselost – utječe na živčane stanice u mozgu koje reguliraju apetit i metabolizam otpuštanjem hormona oreksina. Kako veća količina CO2 čini krv kiselijom, Hersoug je pretpostavio da je to uzrok povećanog apetita.

Godine 2011., Hersoug je s kolegama započeo malu pilot-studiju u kojoj je 6 muškaraca bilo smješteno u izolirane prostorije, te je u nekim prostorijama bila povišena razina CO2. Nakon sedam sati, pustili su sve sudionike da jedu koliko god žele. Ispitivanje je pokazalo da su sudionici koji su bili izloženi većoj koncentraciji CO2 jeli čak 6% više od ostalih.

Čak i ako dodatna ispitivanja potvrde njegovu hipotezu, Hersoug upozorava da ona ne smije služiti kao izgovor ljudima da prestanu vježbati i paziti na unos hrane. Čak naprotiv – vježbanjem se otpušta više CO2 iz organizma, te se čini da redovito vježbanje ima i još jedan, prije nepoznat, pozitivan učinak na zdravlje .

Izdvajamo