RAZOČARAVAJUĆE OTKRIĆE

ZAŠTO SMO DEBLJI NEGO ŠTO SU TO BILI NAŠI PRECI? Tužna je to istina modernog društva, ugledni istraživači otkrili zašto je tome tako

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.11.2017. u 21:58

Two audience members watch the 2007
Lucas Jackson / REUTERS

 

Tužna je istina modernog društva da su današnji ljudi puno deblji nego što su to bili naši preci, unatoč medicinskim dostignućima koja njima nisu bila dostupna. I dok se svi slažemo da se danas više vodi sjedilački način života, rezultati nedavnog istraživanja otkrivaju da se ne radi samo o tome da danas više jedemo, a manje krećemo.

Istraživanje Sveučilišta York u Torontu razotkrilo je nevjerojatnu činjenicu. Ako sada imate 40 godina, morate jesti manje i vježbati više nego što su to radili 40-godišnjaci 1971. kako bi izbjegli debljanje, pokazala je studija.

Najnovije istraživanje dokazuje da održavanje željene tjelesne težine nije samo uspostavljanje ravnoteže između unosa i potrošnje kalorija. Autori iznose nekoliko teorija zašto je tomu tako.

Stručnjaci smatraju da su glavni krivci zagađivači, antibiotici i pesticidi u različitim vrstama hrane koji utječu na hormonske procese odgovorne za tjelesnu težinu.

Takođe, na debljanje utječe i način života: izlaganje svjetlosti tijekom noći, stres, prejedanje u kasnim noćnim satima.

Naveli su i sve učestalije konzumiranje lijekova poput antidepresiva, koji mogu izazvati gojaznost, zatim genetika, koja utječe na brzinu metabolizma te crijevnu floru, koja se mijenja uslijed pojačane konzumacije industrijski prerađene hrane, pune aditiva, konzervansa i pesticida.

Povratak u prošlost nije moguć, ali možemo poduzeti nekoliko koraka kako bi spriječili nezdravo debljanje.

Možemo pojačati konzumaciju organske hrane, izbjegavati namirnice iz dućana koje sadrže umjetne zaslađivače, aditive i konzervanse, uzimanje lijekova samo kada to nije moguće izbjeći, uporaba prebiotika poput češnjaka, leće, šparoga, kiselog kupusa i slično.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo