IPAK NIJE KRAJ

'ZEC OD ŽADA' UMRO PA USKRSNUO! Kinezi javili da je rover na Mjesecu izvan funkcije pa se predomislili

 Screenshot
Na vijest o "smrti" Zeca od žada, društvena mreža Weibo, kineski pandan Twitteru, preplavljena je izrazima sućuti

Prvi kineski Mjesečev istraživač "ne može se vratiti u punu funkciju", stoji u kratkom priopćenju državne Kineske novinarske službe.

Zec od žada, ili Jutu na kineskom, spušten je na Mjesec 15. prosinca prošle godine. Krajem siječnja na njemu je utvrđen "mehanički kvar".

Kineske vlasti su tada navele da je rover naišao na "kontrolne mehaničke abnormalnosti", kao posljedice "komplicirane morfologije mjesečeve površine".

Na vijest o "smrti" Zeca od žada, društvena mreža Weibo, kineski pandan Twitteru, preplavljena je izrazima sućuti.

No, CNN javlja kako se možda ipak radi o preuranjenim izrazima sućuti te da je Zec 'nakratko bio izvan funkcije, ali je uskrsnuo'. U četvrtak ujutro pojavile su se vijesti kako je Zec 'ponovno budan i obavlja svoje redovne funkcije'.

"Rover je ušao u stanje hibernacije nakon što mu je utvrđen kvar. Bojali smo se da ga nećemo moći spasiti posebno zbog ekstremno hladnih noći. No, sada kada je ponovno profunkcionirao još postoji šansa da će neko vrijeme ostati s nama", kazao je glasnogovornik kineskog svemirskog programa Pei Zhaoyu.

Misija srebrnog rovera, teškog 140 kilograma, predstavljala je važnu etapu u ambicioznom svemirskom programu Kine, koja planira da do 2025. godine pošalje čovjeka na Mjesec i postane prva azijska zemlja koja je to učinila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:55