RAZGLEDNICA

Vodimo vas na Filipine: Upoznajte zemlju golemih šoping centara i nevjerojatno razornih vulkana

Filipini su drugi najveći arhipelag na svijetu, koji broji 7641 otok i čaroban je spoj prirode, povijesti i kulture

Palawan, Filipini

 Depositphotos

Opsjednuti šopingom, košarkom i porukama

Filipinci su, moglo bi se zaključiti po veličini njihovih šoping centara, ludi za šopingom. Naime, u toj se zemlji nalaze čak tri od 10 najvećih šoping centara na svijetu. To su SM Megamall, SM North Edsa i SM Mall of Asia. Od te trojke najveći je North Edsa s površinom većom od Vatikana - impresivnih 498.000 četvornih metara. Osim toga, Filipinci obožavaju i košarku. Njihova je košarkaška liga prva liga u Aziji, ali i općenito jedna od najstarijih na svijetu. Starija je samo NBA. S obzirom na to, koševi i košarkaška igrališta nalaze se na svakom koraku, pa čak i u najudaljenijim selima. Velika su im opsesija i tekstualne poruke pa se Filipini čak nazivaju njihovom svjetskom prijestolnicom. Naime, Filipinci svaki dan, navodno, pošalju oko 400 milijuna tekstualnih poruka, više od Europljana i Amerikanaca zajedno, što na godišnjoj razini čini nevjerojatne 142 milijarde rečenica. Što je najbolje, broj samo raste i raste.

image

SM North EDSA

Depositphotos

Više od 7600 otoka i 175 jezika

Filipini, drugi najveći arhipelag na svijetu, broji 7641 otok s čak 36 tisuća kilometara plaža. No, nije sve u bijelom pijesku. Nevjerojatan je to spoj prirodnih ljepota i čuda, kolonijalnih gradova, povijesti i kulture, država u kojoj se i danas govori najmanje 175 jezika. Srećom, i engleski. Dapače, Filipini su šesta po veličini država na svijetu u kojoj se govori tim jezikom. Mimo toga, drugi su najveći izvoznik i proizvođač kokosova oraha. Svake godine iz te zemlje se odašalje oko 19,5 milijuna tog proizvoda, od kojeg živi čak trećina tamošnje populacije. Kokosov orah stoga nerijetko nazivaju drvo života. Inače, Filipinci obožavaju jesti (imaju četiri službena obroka dnevno), riža je sastavni dio gotovo svakog obroka. Veliki su ljubitelji karaoka, ali i boksa. Dokaz za ovo potonje je manji broj zločina u Manili za vrijeme borbi filipinske boksačke zvijezde Mannyja Pacquiaoa. I da, "za kraj", na Filipinima je pronađen jedan od najvećih bisera na svijetu. Biser se zove Pearl of Lao Tzu. Promjer mu iznosi čak 24 centimetra!

Jeepney

image

Jeepney

Oleg_doroshenko/Depositphotos

Nakon Drugog svjetskog rata američka je vojska na Filipinima ostavila tisuće Jeepova koje su snalažljivi Filipinci preuredili u vozila kojima se može prevesti i 25 osoba. Obično su vrlo upečatljivo obojeni i na njima su ispisani slogani te su jedan od simbola zemlje. Minijaturne verzije tih vozila čest su suvenir.

Najduža ponornica na svijetu

image

Puerta Princesa

Depositphotos

Najduža svjetska rijeka tog tipa nalazi se u filipinskom nacionalnom parku Puerta Princesa. Proglašena je jednim od sedam čuda prirode, a nalazi se i na UNESCO-ovoj listi.

Camiguin

image

Camiguin, Filipini

Depositphotos

Dugačak samo 22 kilometra, a širok 13,6, ovaj otok može se pohvaliti da ima više vulkana nego gradova te, općenito, najveću koncentraciju vulkana po četvornom kilometru na svijetu. Srećom, njegovi vulkani nisu aktivni, što se ne bi moglo reći za neke druge diljem zemlje. Naime, Filipini imaju čak 300 vulkana, od kojih su 22 aktivna. U toj je zemlji zabilježena i jedna od najrazornijih erupcija na svijetu - ona Mount Pinatuba 15. lipnja 1991. Bila je toliko snažna da je u zrak izbačeno čak 10 milijardu metričkih tona magme. Erupcija je navodno utjecala i na globalnu temperaturu i promijenila je za jedan stupanj.

Filipinski orao

image

Orao

Stephane Bidouze/Stephane Bidouze/depositphotos

Ova ptica pomalo komičnog i simpatičnog izgleda, poznata je i kao "orao koji jede majmune" te je nacionalna životinja. Unatoč nadimku, ne jede majmune, no s rasponom krila od približno dva metra bez problema napada svinje, zmije i šišmiše. Smatra se jednom od najrjeđih ptica na svijetu (preostalo ih je još samo pet stotina), a onome tko joj naudi prijeti 12 godina zatvora.

Veliki tjedan

image

Tradicionalni obred Penitensya

Depositphotos

Kako su Filipinci većinom kršćani, obilježavanje Velikog tjedna ondje je važna stvar. A i često krvava. Naime, održava se tradicija penitensya, oblik traženja oprosta samobičevanjem. Također, ljudi se razapinju na križ. I slavljenje Božića na Filipinima velika stvar. Božićna sezona tamo počinje već u rujnu - ukrašavaju se kuće, a božićne pjesme ore se iz zvučnika šoping centara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:46